Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes3
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98489
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na prosinec 2021

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2021

Příspěvekod pircuk » 02. 12. 2021 19:54

Sklamanie niektorych chapem, ale to je len preto, ze upierate zrak na to, co bude za + 180hod.
V minulosti sme si vystacili s predpovedov na 3 dni a vacsina bola spokojna. Teraz uvidime JZ na 240 hod a uz vieme ako bude do konca zimy.
www.meteocentrum.sk - stanica Lackovce(Humenne)
pircuk
Nováček

Registrace: 24. 07. 2008 19:42

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 02. 12. 2021 20:07

Ecak tomu nasadil korunu. Jdu blít ... Chce to pauzu
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 02. 12. 2021 20:18

Tak je pravda, že občasné náznaky zimního počasí z tohoto a první pol. příštího týdne v jeho druhé pol. utne příliv teplého vzduchu do vyšších vrstev atmosféry. Bude záležet na směru a rychlosti proudění i případném vlivu frontálních vln, jak moc a jak rychle se teplá advekce projeví i v nižších polohách. Také je pravda, že pokud se ještě modely nějak zázračně nepochlapí, minimálně do pol. prosince je vymalováno a zimní situace mají pramalou šanci. Na druhou stranu je rovněž pravděpodobné, že po předchozím vpádu chladnějšího vzduchu poč. příštího týdne zejména v mé lokalitě proudění z J popř. JV nepřinese nijak zvláště vysoké teploty, spíše jen kolem či pár st. nad nulou. Výše by se teploty dostaly pouze v případě, že by nás ovlivnila nějaká slabá studené fronta či frontální vlna od JZa dočasně se narušila či rozrušila inverze. Zato ve vyšších horských polohách bude sněhu asi ubývat. Jen aby to pak nedopadlo jako v roce 2013, kdy po pěkném nástupu zimy na hory koncem listopadu a poč. prosince od 2. dekády měsíce zima de facto skončila (když nepočítám několikadenní mrazivou epizodku, většinou i na horách jen s minimem sněhu, v poslední dekádě ledna).

Na druhou stranu prosinec, zvláště jeho první polovina, ještě málokdy přináší tu pravou zimu, je to spíše takový přechod z pozdního podzimu do zimy. Ono ani na horách neříkají jen tak pro nic za nic, že opravdová zima a lyžařská sezona v našich podmínkách začíná obvykle až od pol. prosince. I z hlediska mého hodnocení zimy bude důležité zejména to, jak se vyvine cca od přelomu 2/3 dekády prosince. Raději uvítám teplou většinu prosince, když od Vánoc do března nastoupí od středních poloh stabilní zima s dostatkem sněhu, než když první pol. prosince bude jako v roce 2010 a pak už skoro nic ani na horách.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 02. 12. 2021 20:43

Zdravím,
a opět jsou tu Novinky a téma počasí na Vánoce.
Tohle ale není D.H., nýbrž jen jakýsi náhled přes statistiku a pravděpodobnost.... %)
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal 1 » 02. 12. 2021 21:14

Třeba se bude opakovat zima 1928/1929.Tehdy byl taky teplý prosinec, pak od ledna do dubna nepřetržitě mrazy bez přestání. Nechápu, jak je vůbec možný, aby se zde tak dlouho udržel ledový vzduch bez jediné oblevy.
Třeba by to věděla Gréta jestli bude v SE vlna mrazu. :mysl:
Je to tak 14 dní co psal jeden uživatel na konkurenčním fóru, že mravenci mají postavený 80 cm hnízda, že to značí tuhou zimu. Já bych tomu aji věřil,.konkrétně mravencům. Příroda to určitě ví líp než superpočítač. Možná se fakt dočkáme od ledna.
Michal 1
Nováček

Registrace: 01. 11. 2021 07:01

Hodnocení: -13

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 02. 12. 2021 22:44

Tady je zase nálada... Modely se shodují na inverzi od poloviny příštího týdne. Je to tedy docela pravděpodobné, ale rozhodně ne jisté. Jistotu nám dají až víkendové výstupy. Docela mě překvapuje, že flintu do žita házejí i zkušení diskutéři. Já si ještě počkám.
Nám tu kolem půl sedmé večer začalo pršet, po chvíli přešel déšť ve sněžení. Později se sníh začal držet a máme půlcentimetrový poprašek, který přimrzá. Možná do rána ještě pocukruje zbloudilá přeháňka. Nesouvislá vrstva by mohla přežít do večera a znovu přimrznout. V sobotu nejdřív trochu nasněží, aby se odpoledne oteplilo a do neděle vše roztaje. Zda pak v noci na pondělí a v pondělí napadne alespoň poprašek se teprve uvidí. Úterý bude celkem chladné a dál se teprve uvidí.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 02. 12. 2021 23:27

Občas je mi hamba sem napsat, že mám z výhledů radost :D . Konečně žádné nečekané překvapení a každodenní nejistota jak bude. Mám rád, když vím jak bude zítra, pozítří, za týden, za dva :) ..
Třeba dneska, měl být krásný, ještě relativně teplý den a místo toho odpoledne přišla naprosto nechutná sněhová skoro bouře, kdy půl hodiny sypalo i ze žlutých odrazů. Trefil nás takovej tlustej ocas srážkového pásma, SZ u nás umí občas hodně dobře %) . Během pár minut bylo bílo, padaly i nefalšovaný legendární tenisáky z Prostějova, musel jsem jim uhýbat, byly jak ledový facky. Teplota spadla po tý průtrži na 0°C a po poslední vločce se normálně vytvořila asi 50 m nad zemí mlha, jak v parném létě po extra vydatné bouřce. Tyhle scenérie u nás nebývají moc časté. Sněhu je pár čísel, vydrží i zítra :-! .
Aktuální výhledy tedy o něco "horší" než včera (ve smyslu že bude teplo, ale ne tak moc :( :D ), ale v šoku nejsem, psal jsem, že když modely tápou, většinou to v delším horinzontu skončí NO a většinou tou teplou NO.
Naposledy upravil Ovar dne 02. 12. 2021 23:31, celkově upraveno 1
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 02. 12. 2021 23:29

Ahoj,

Ono to původně vypadalo více na inverzi, večerní výstupy rozbíjejí i to. Kolovrátek. Ochlazení jen v pondělí a úterý s tím, že už během úterka tu máme teplou advekci nahoře
Dnešní - tedy 3.12 0Z - je trochu lepší - symbolicky posiluje možnost aspoň inverze, je tam vyšší tlak, lepší, než drátem do oka, na ecák si počkáme. Ovšem kam vidí . jen teplo a spíše TV. Někdy se povede, že to skončí SZ a pak S blokací, častější scénář je, že kolovrátek ohlodá výši důle a je z toho teplá cirkulace celý měsíc, akorát ze začátku ovlivněna inverzí.

No uvidíme, jdu spát. Ty noční jsou ... ehm dlouhé.

A.

Ps. Ovar - tiše závidím. Tady zataženo +3 a ani kapka/natož vločka
K ránu nyní nakonec téměř -2, ovšem beze srážek
Naposledy upravil Adi dne 03. 12. 2021 06:33, celkově upraveno 2
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 02. 12. 2021 23:43

Pěkný večer kolegové, ale no tož, přece byste nebyli takoví pesimističtí škarohlídi. Veselte se zimním závěrem listopadu, a to, že přišla teď obleva, která bude pravděpodobně následovat zimní inverzí, která dál prochladí zemský povrch, to snad není nic hrozného. Tomfikovi doporučuji kinedryl, aby se vyléčil z modelové nevolnosti. Není nic horšího, když předpovědní vůdce zdejšího klanu ztratí nervy. To se často nestává. =-O Pokud bude inverze s mrazem, tak já to beru všemi deseti, děcka už chtějí lyžovat, a tak alespoň v mrazu vysněží nížinné skiareály sjezdovky a nebudu muset jezdit až 100km někam do prdele do Jeseníků, ale jen 30km do Hluboček. Všechno má svůj rub a líc. Jinak zde stále tma, už jsem si zvykl, takže mi to moc nevadí. Každý večer chodím s dětmi na kluziště. Prostě se radujeme, co to jde., covid zima nezima. Nemá cenu se stresovat. Weatheronline na zítra naznačuje slunný den, to by bylo boží.... kéž by to tak bylo, aspoň trochu slunce nabrat do kapes před další šedí. Dnešek přinesl maxima na 7st. , aktuálně 3,7 st., srážky žádné. Trochu je škoda, že se nám počasí zase netrefilo se zimní synoptikou do kalendáře. Kdyby sněžení minulého týdne přišlo okolo 20.12., všichni by tu chrochtali zcela jistě blahem. Ale nebojte, zlepšuje se to. Byly doby, kdy první zimní projev přišel až v lednu, loni to zase vystřílel říjen s povodněmi a letos už to bylo jen těsně vedle. Takže prosinec 2022 by mohl být už opravdu zimní.... :D Ještě bych připomenul, že se nemají trhat vlasy na hlavě nad tím, když srážky v modelech moc nejsou, protože je dlouhodobě předpovídat na delší dobu neumí. Vše sledovat tak do cca 120h a srážky pouze 24h předem. Všechno ostatní, co je dále, označit pohádkou na dobrou noc. A tak přeji kolegům slunce v duši a pevné nervy v dalších hodinách... CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:

P.S. Taky jsem se těšil, že Today alias Aura33 si dá pohov, když to tak slibuje..., holt, ženský tu v podstatě nemáme, a tak je šíleně ukecanej kolega prostě nahrazuje. :D Ten bude psát i to, co nemá na jazyku. :D
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal 1 » 03. 12. 2021 07:38

Výhledy k zbliti. Další zima odepsaná, prosinec určitě. Tento hnus co bude následovat jen tak nezmizi
Michal 1
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 03. 12. 2021 07:44

Ahoj, včera jsem tu matlanici nevydržel. Jelikož jsem měl volno a ženu mimo domov, tak jsem si dal práci a všechny tři výstupy modelů od GFS, dalších po dvou projel a psychicky jsem to nevydržel, protože to byl hnus fialový.

Dnes jsem jen tak nějak projel ENS GFS na rychlovku jsou tam některé výstupy mnohem lepší a zdá se, že by ta TN, co má býti tak hluboká se nemusela točit až tak nad VB a tím dala šanci utvoření vysokého tlaku ve studenějším vzduchu u SE. No je to trochu překvapení, ale přecejen možná ostatní, co více sledují hurikány by uměly povědět více, pro mě je to španělská vesnice a to prohloubení TN o 50hpa na 950hpa během 24h, mi přišlo ujeté na téměř pobřežní vody evropy

ECMWF už to taky má mnohem lepší.
Obrázek
např.
Obrázek
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 03. 12. 2021 07:53

Michal 1

Minulý rok byl prosinec téměř antizimní, téměř celou dobu převládalo šedivo s inverzí beze srážek a minimální denní amplitudou, lámat se to začalo až kolem Vánoc, kdy bylo více srážek a dokonce i 1 den trochu nasněžilo. V lednu však přišla razantní změna a zima přišla v plné síle. Letos mají alespoň i nížiny na jihu Moravy za sebou 2 silné sněžení už v listopadu.
Naposledy upravil hanz dne 03. 12. 2021 08:18, celkově upraveno 1
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 03. 12. 2021 08:11

Že by ecmwf tou nadějí? Jako teplo asi jo ale ne tak brutální. je vidět, že modely se měnit budou i dál... Možná.

Hanz: no jak kde,1 cm sněhu koncem listopadu není bůhví co. Navíc za pár hodin zmizel.. prakticky nás to spláchlo. Takže nic zatím z pohledu zimy.. pokud má být prosinec nejchladnější z celé zimy tak je třeba aby se něco změnilo... Nevím no, chce to věřit až do konce... I kdyby ta neděle zase nevyšla, protože modely začínají počítat opět s možným deštěm...
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal 1 » 03. 12. 2021 08:21

hanz: jak kde ta zima v lednu přišla razantně. Možná všude jo, kde bylo 20 čísel sněhu,krom jižní Moravy kde byla ledovka a na ni 3 cm sněhu. To bylo za celou zimu vše.
Naposledy upravil Michal 1 dne 03. 12. 2021 08:21, celkově upraveno 1
Michal 1
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 03. 12. 2021 08:21

Kapr

Spíše jsem měl na mysli Brno a okolí (Jihomoravský kraj), podle webkamer tam bylo opravdu zimně. Zde byly taky průplachy, jen v úterý k večeru tu leželo asi 8 cm sněhu.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí