Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera3
  • Celkem příspěvků98491
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na prosinec 2021

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2021

Příspěvekod kombi » 13. 12. 2021 17:33

kombi
Nováček

Registrace: 26. 08. 2008 13:34
Nadmořská výška:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 13. 12. 2021 17:39

kombi: myslel jsem to tak, že každý si tam najdem to svoje.. a vidíme to, co tam vidět chceme.. já třeba už nechci vidět didiho příspěvky, tak je nevidím.... a mám klid, stejně tak ten nově vynořený nick Today, vím odkud vítr fouká... takže nevidím, co tvoří a je mi to uplně jedno, kterými lidmi se chci obklopovat, těmi se obklopuji ;) mě si klidně taky dejte, že nechcete vidět..

realita je taková, že mrzne.. a mě je zima, už se chci trochu ohřát.. tak snad to stihnu!
Naposledy upravil kapr dne 13. 12. 2021 17:42, celkově upraveno 1
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kombi » 13. 12. 2021 17:41

Naposledy upravil kombi dne 13. 12. 2021 17:44, celkově upraveno 1
kombi
Nováček

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Today » 13. 12. 2021 17:43

kombi: Nejde o vnucování názorů, ale o argumentaci. S tím hodnocením souhlasím. Já přispíval delší dobu na druhém fóru, než jsem tam dostal ban. Tady mi to přišlo dokonce lepší, do té doby, než mi mnej začal naznačovat, že tu jsou "Velikáni", kterým ani nesahám po kotníky apod. a mě označil za plevelujícího nováčka. To hodnocení je prostě blbost, stejně tak, že si tu můžeš někoho blouknout. Na druhém fóru se mi nějak podařilo přes ban přihlásit a nikdo tam takové blbosti neřeší, prostě se jen diskutuje a kvalita nehraje takovou roli. Ve výsledku je to asi lepší.

To blokování je vážně blbost... X lidí si blokne X lidí a s nadsázkou si tu může každý psát pro sebe.
A vůbec nechápu proč se k něčemu takovému uchylovat, každý příspěvek má nějaký smysl. Ta funkce je asi jen pro lidi, který si tím potřebují si něco dokazovat... Ta funkce sama o sobě jde proti nějakému "soužití" všech zde na fóru.
Naposledy upravil Today dne 13. 12. 2021 17:52, celkově upraveno 1
Today
Nováček

Registrace: 29. 11. 2021 17:37

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kombi » 13. 12. 2021 17:49

Přesně,já myslel že covid19 jde po plících ale někde se asi pouští i do mozků!!
Nikoho osobně nekritizuji,nikoho neurážím alo pojďte si proboha normálně povídat a ne si tady honit trika! Mějte se všichni jak si zasloužíte!! Ahoj
kombi
Nováček

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 13. 12. 2021 17:55

já už nevím, co by sme chtěli... na Mikuláše po několika letech sníh, prosinec zatím zimní, se vším všudy... mrazy? Těch budem mít ještě dost, si myslím! Na ně je čas...

modely jsou poměrně neustálené, je tam hodně změn v celém předpovědním období a určitě to nejde napsat jednou větou, co se bude dít.. bude to rozhodně zajímavé! Já vám nevím, ale srdce amatéra musí plesat při pohledu na modely.. já nejsem ani teď o moc chytřejší a o tom to je. Může to vyustít v teplo i silné mrazy, modely se do toho teprve dostávají a to, že statisticky je na vánoce teplo vždycky můžou zcela smést ze stolu jedny svátky s mrazy... to přece nejde napsat, že už budou všechny teplé, v tom je ta krása... nikdo to 'NEVÍME!

Ještě k tomu, přátelé-nepřátelé... nepřátelé nevnímám jako nepřátele, jen mi vadí jejich styl příspěvků.. který je většinou zaměřený na jednu stranu. To jen tak, že to beru jinak..
Naposledy upravil kapr dne 13. 12. 2021 18:20, celkově upraveno 1
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Rosťa » 13. 12. 2021 18:17

Nevíme,gfs je na hraně s čerty nejsou žerty na vánoce i před,snad zvítězí dobro v podobě klidných a bílých vánoc.Jisté je,že na víkend se dost ochladí a na východě snad i popráši,bude to u nás třetí v řadě zimní víkend,byl by pech,kdyby zrovna ten vánoční nevyšel.Jinak na tu mizérii posledních prosinců celkem spokojenost.
Rosťa
Nováček

Registrace: 27. 11. 2014 12:01

Hodnocení: 7

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 13. 12. 2021 18:29

Nějak se v tom přestávám orientovat. Někdo vidí v modelech na svátky zimní idylku a v TV nad VB požehnání pro zimu ve SE a přidá k tomu nějaké své argumenty o kterých si může každý myslet co chce.
Já to vidím trochu jinak a přidávám k tomu své argumenty o kterých si také může každý myslet co chce. V žádném případě netvrdím že z toho nemůže přijít zima protože vždy existuje více možností. Nicméně TV někde v oblasti VB sama o sobě nic neznamená snad jen kromě bídných srážkových úhrnů. Aby z toho zima pro SE byla musí se ta TV někam přesunout nebo rozšířit.
Na modelech vidím zatím stále to samé. Studený vzduch v týlu TN propadá pravidelně více východně. Chybí TN dole jak ji má Today někde nad Balkánem. Zejména do Čech proudí převážně vzduch oklikou z Atlantiku.
Teplé vánoce zde jsou již v kuse 10 let bez jediného ledového dne. Tak že studené jsou statisticky naopak na řadě.
A jen poznámka. Nikdy jsem nikomu nedal - nikdy jsem si nikoho nebloknul ale kapře nikdy bych nevěřil ne že si mě blokneš ale že to tady vytroubíš na diskusi. No ted si uvědomuji že ty si to vlastně nepřečteš-nevadí.
Naposledy upravil dididi dne 13. 12. 2021 18:35, celkově upraveno 1
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 13. 12. 2021 18:34

ono, tomu studenému vzduchu bude chvilku trvat, než se sem dostane, nebude to žádné super rychlé ochlazení, jak by se podle synoptiky mohlo zdát... ale o co pozděj sem dorazí o to déle tady s námi pobude... věřím, že se pak nenechá jen tak vytlačit.
kapr
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 13. 12. 2021 18:43

Dnešní hnus s teplotním maximem 1,5 a aktuálně 1C. Mlha. Sníh jen slehava a vodnati. Ta TV u VB je dobrá k nateceni chladnější vzllduchu ale pro delší horizont je lepší nad pevninou. Pevninské TV jsou trvale naopak tak od VB se dost často přesouvá k JV a dá teplejší vzduch. Nicméně výhledy spíše směřují k SV. Srážek moc nebude ale to asi tolik nevadí teď.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 13. 12. 2021 18:51

Tak podle mě ty modely dnes pro SZ Čech vypadají hůře než třeba včera, alespoň co se týče víkendu a období těsně před Vánoci. Jak píše dididi, zde by to znamenalo přetočený teplý vzduch s nízkou oblačností a na frontách jen minimem srážek a převážně deš'tových tak do 800-1000 m. n.m. Prostě něco na způsob dnešního humusu s tím, že by hory neměly +5 ale třeba kolem či slabě nad 0. Dokonce si umím představit max. zde dole až k 10 st. Teploty by byly tedy převážně značně nadprůměrné a k tomu sucho. Zkrátka asi to nejhorší, co pro mě v tuto roční dobu může být pro téměř všechny polohy zde na SZ. To už radši čerstvý cyklonální Z se srážkami a proměnlivou oblačností. Naštěstí to zatím není takto pevně dáno a může se to ještě zásadně měnit, a to jak směrem do zimy, tak i v pokračování stávajícího vrcholně podzimního počasí, jež ani na horách by nemělo se zimou nic společného. Uvidíme, jak se to vyvine dále, ale zatím má dosavadní průběh konce podzimu a poč. zimy nejblíže té z let 2013/2014 a to je pro mě opravdu to poslední, co bych si chtěl zopakovat.

Větší šance na nějaké smysluplnější ochlazení je podle mě až přímo na Vánoce a budu doufat, že to konečně klapne, i když by to bylo bez velkých srážkových úhrnů. Pokud ne, tak prosinec po průměrném začátku pojede v kolejích posledních mizerných zim. Sněhově bohaté Vánoce jsou však opět nepravděpodobné i v horských polohách. Samozřejmě nemluvím o SV, tam to může být jiné. Na druhou stranu v průběhu svátků či po nich se může stát cokoli, včetně zimních pohádek.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 13. 12. 2021 18:58

Zdravím,
tak samozřejmě - ideální zimní malůvky ochlazení na Vánoce dostávají (dle očekávání) trhliny a to máme do Vánoc 11 dní. Takže asi tak... %)
To ale nevadí, protože naděje na něco zimního je určitě letos vyšší, než ne něco nezimního....Sleduji průměry modelů, a ty jdou slušně pod průměr po 19.12. v 1,5 km (T 850 hPa). Ono si to počasí stejně rozhodí podle svého a já tedy upřímně o holomrazy nestojím - to teď ale v modelech pro Čechy je....
Ale stojím o kvanta sněhu při lehce podnulových teplotách a taky o nějaké slunce...Už jsem napsal Ježíškovi, že chci zimní idylku, dokud ještě žiju... :jojo:

Jinak k hodnocení a blokádám zde na fóru - já si osobně bloknu jen ty urputné kafemlejnky typu DAWE atd., které melou dokola to samé a pak ty, co melou střídavě teplo-zima atd...
Taky jsem se v minulosti (a asi i mou příčinou) nepohodl s někým, ale nakonec jsme si to přes SZ "chlapsky" vyříkali a dnes je to ok...Když se chce, tak to jde...tímto zdravím Mneje do Prostějova... :ahoj:
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pircuk » 13. 12. 2021 19:02

Ahojte, no niekedy si tu pripadam ako v skolke, blokujete sa tu navzajom, neviete prijat nazor inych a pritom stale sa tu vavite o vystupoch modelov nad 10 dni.
Za moju oblast poviem, ze terajsie pocasie, hoci nejako teplotne nevybocuje z teplotneho priemeru, to co mame u nas za oknami zima nie. Je to taky mackopes.
Ja sa teraz viac sustredim na vikendovy vpad, ktory by mohol priniest aj prvy ladovy den v tejto sezone a to nehovorim, ze modely to este vcera malovali uplne inak.
A suhlasim s nazorom, ze TV umiestnena nad Anglickom pravu zimu zvacsa neprinasa, kedze vacsinou k nam prudi sice vzduch od SZ, ale povod takehoto vzduchu je s teplych oblasti Atlantiku
www.meteocentrum.sk - stanica Lackovce(Humenne)
pircuk
Nováček

Registrace: 24. 07. 2008 19:42

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Aidamko » 13. 12. 2021 19:09

Víte, já jsem trošku nemile překvapen z některých reakcí od některých členů zde na tomto fóru. Víte názory jsou dost specifické a každý má (zejména pokud jde o vývoj počasí) svůj vlastní názor. Zahoďte ty mračouny, nehádejte se a pojďme v klidu diskutovat.

Dneska jsem koukal na nějaké nové předpovědi MJO a Uralské blokace. Vypadají velice dobře, protože je tam tlak na Sibiř, která nedokáže udržet chladnou hmotu a musí ji pod tlakem vysílat směr Skandinávie a Evropa. Pokud vyjdou současné předpoklady, tak kolem 28.12. by zde mohl být náznak pořádně prochlazené advekce od SV, která se při střetu s advekcí od JZ/Z bude vytvářet dosti vlhkosti a mohlo by dojít ke vzniku TN, která by potencionálně mohla přinést dost sněhu.

Uvidíme jak to dopadne.

Jinak zde je aktuální stav MJO, jdeme do 8 fáze, tedy NAO-/AO-/ScU-
Obrázek
Aidamko
Nový člen

Registrace: 02. 06. 2021 16:34

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod lowan » 13. 12. 2021 19:18

Zdravím, modely vypadají pořád dobře a zimních situací tam není málo :snezeni: :zima:. Samozřejmě je to až na nějakých 180h, respektive kolem víkendu budeme moudřejší. Šance na bílé Vánoce (moc sněhu asi nebude) a následné mrazy je tak 60%. Třeba minulý rok tam nebylo žádné ochlazení ani na 240h, natož takové jako teď. Určitě bude co sledovat :ahoj:
lowan
Nový člen

Registrace: 02. 02. 2016 16:15

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí