Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera3
  • Celkem příspěvků98491
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na prosinec 2021

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na prosinec 2021

Příspěvekod Tomfik » 14. 12. 2021 18:22

Jsem čekal kdo tu pohádku jako první zmíní. :) . Proč ne, šance 5%
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 14. 12. 2021 18:23

Tak jo takhle by to šlo. Výběžek TV od severu a hned se na to hezky kouká mráz i sníh na víc to načasování na štědrý den. Skoro se chce napsat příliš pěkné než aby to byla pravda. Ale zlobit se nebudu pokud to vyjde i když mé predikce jsou tedy jiné.
Mýlit se může každý i profíci. Karas taky asi nedá v CHMI výpověd když to netrefí. Mě čeká 24,25,26 noční 12 tak že si to v Praze na Florenci moc stejně neužiju. Slvestr a Nový rok zase denní 12 tak že oslavovat se bude mezi svátky s dětmi a vnoučaty. Hlavně těm bych ty vánoce na sněhu přál. Vždyt to ještě vůbec neznají a to už vnučka půjde příští rok do školy.
Samozřejmě jásat by bylo předčasné pokud se do toho nezapojí ten VT z dalekého severu nebude z toho nic. A upřímně je to dost divoký ale třeba to vyjde.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 14. 12. 2021 18:27

O Vánocích se tu můžem bavit tak na konci týdne. .
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pircuk » 14. 12. 2021 18:38

Ahoj,
vystupy su pekne, ale na potvrdenie si pockame urcite tak do konca tyzdna. Snad bude tendencia zotrvania a pripadneho presunu TV z Anglicka nad Skandinaviu v modeloch pretrvavat.g
Za mna poviem, ze hoci u nas pocasie poslednych dni je take novembrove a nema s pravou zimou nic spolocne, koniec mesiaca to moze len vylepsit. A ako ste tu uz poznamenali, tento rok je to pocasie predsa ine a priemerna rocna teplota bude o cely stupen nizsia ako rok minuly.
Edit: podla mna je momentalne, tak do 20-22 decembra stiahnutie TV na JV malo pravdepodobe aj z dovodu vytvorenia TN po prvotnom vpade cez vikend
Jabo; ano trosku si stazujem, kedze som zatial nemal meratelnu snehovu pokryvku a ziadny ladovy den, co je na polovicku decembra dost slabe
Naposledy upravil pircuk dne 14. 12. 2021 19:24, celkově upraveno 2
www.meteocentrum.sk - stanica Lackovce(Humenne)
pircuk
Nováček

Registrace: 24. 07. 2008 19:42

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Aidamko » 14. 12. 2021 18:40

No dle mého tam vidím menší problematiku v tom chování TV a následné TN. Nový výstup GFS je doopravdy nádherný, přímo pohádkový. Bylo by moc fajn kdyby vyšel, ale tady se snad poprvé stavím do opozice. Já spíše čekám sušší variantu Vánoc, protože si myslím, že současný hlavní běh GFS je poměrně velký ústřel co se týče srážek. Viděl bych možnou problematiku v TV nad Uralem. Její posun k jihu mi lehce dělá starosti.

Já tam mám jen menší obavu ohledně síly a vlivu té TV nad Z. Evropou, protože jakýkoliv ústup na V, či Z bude mít celkem výrazný vliv.

Jinak uvidíme co udělá vortex, protože v současné době máme MJO 7/8, ENSO- a QBO-, tedy kombinace na "Evropský rozpad Polárního víru". Uvidíme co vortex udělá, ale je pravdou, že pokud dojde k major warmingu, tak při ENSO- je pro Evropu o dost mrazivější, že při kladné.

Hezký den
:)

Obrázek
Aidamko
Nový člen

Registrace: 02. 06. 2021 16:34

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 14. 12. 2021 19:21

Tohle nemůže vyjít - už jenom proto, že je to tak ideální, ale i tak daleko- 10 dní je hodně, někdy je hodně i 5 dní a někdy i 3....To zas bude ráno kocovina až tam modely vyplodí žluté odstíny místo modrých.... :mysl: :mysl: :mysl:
Ona zatím není shoda ani na té sobotě 18.12.... :jojo:

Pircuk - si stěžuješ na listopadové počasí a máš v Humenném skoro -4°C. To my tady při +4°C máme tedy spíš už předjaří... :ahoj:
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Today » 14. 12. 2021 19:23

Tak ty předpovědi vypadají tak, že Arktický vzduch proletí ne až tak daleko od Česka s tím, že ho sem může poslat TN nad východní Evropou. Předpovědi jsou extrémně nejisté, pohybují se od teplot kolem 0 přes teploty slabě pod 0 po celodenní až tuhé mrazy. Bavíme se o období za více jak +200h!

dididi: Tak se ti omlouvám, vždy si měl nejlepší postřehy a dal jsem ti už asi 3× kladné hodnocení, jen tvůj včerejší rozbor mě nemile zaskočil, tak jsem se ti ho asi nevědomky snažil vyvrátit, moje chyba. Jinak ta poloha a vývoj TV nad VB se s novými výstupy postupně mění, takže ta točící se káča, opakovaně posílající teplý vzduch od SZ z toho nebude. Ta koncepce je sama o sobě nereálná. TV není prostě kruh, mění pořád tvar podle toho, jak se kolem ní přesouvají vzdušné hmoty a taky se pohybuje. Nemůže stát nehybně pořád na jednom místě. A s tím SZ proudění máš pravdu, v modelech to je, ale jsou to takové krátké úseky, kdy se to rychle změní na S/SV. Klasické SZ proudění vypadá jinak a přináší teplejší vzduch. To teď hrozit nebude.

mnej: To si kvůli mě psal v 1:00 tu slohovku? :D Ano moje přispívání se nějak úplně nepovedlo, občas jsem mlel nesmysly, ale snažil jsem se psát něco konstruktivního a většinou to nestačilo a způsob jakým si mi to dával vědět byl arogantní, posměšný. To je tvoje chyba. Měl si mi to dát vědět způsobem, který by alespoň trochu vzbuzoval respekt.
Today
Nováček

Registrace: 29. 11. 2021 17:37

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Jarda Max » 14. 12. 2021 19:50

Vzhledem k tomu, že sníh na Vánoce zde byl naposledy v r. 2010, tak by to překvapení bylo i nebylo. I když nevím, jestli to ochlazení stihne rovnou i se sněhem. Luxusní byl polední GEM, ale ten stojí za starou bačkoru, podobně měl i konec Ecáku. Ono se to bude upravovat dle rozlohy vylitého vzduchu z Arktidy na pevninu.

Ty vpády se zprvu vždy nějak komplikují, hlavně mezi Špicberkama a Skandinávií vzniká jako reakce téměř vždy neustále se obnovující níže kazišuk, která často přeruší severní cestu a nadějnou V ohne k JV.
Taky záleží, kolik se stihne vylejt Arktidy do Ruska a Skandinávie a jestli přijde další podpora V od severu. Pak už je to dobrý, zima sestoupí spolu s V k nám a ta se pak buď natahuje většinou zpět k SV nebo ke Gronsku, je to taková ta stabilní zimní střídačka, kdy zima zesiluje a zmírňuje se, někdy i s níží od JZ (tam je to na ostří nože), J , JV i V (to málokdy).

Poslední GFS ten výběžek V od severu má přímo luxusní, i tu sestupující V po pevnině k jihu, to je naše ukázková arktická zima. Jinak v modelech je celkem shoda, dalo by se z toho něco uvařit, tak uvidíme, co se z toho uvaří za pár dní, jak moc studený nebo horký to bude, dle toho pak dáme plavky nebo běžky.

A že to nemůže vyjít? Může, už se dříve tak stalo mnohokrát, tak to není fikce, jen jsme si odvykli :D... Jednou to přijde :D
Jarda Max
Nováček

Registrace: 07. 11. 2015 09:57

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 14. 12. 2021 19:54

Ahoj,

Může se to samozřejmě podělat, jak jsem zmíňoval slabost oné výše, už to tam Ecák má.
Místo Arktidy tam může být nakonec tvrdý JZ s níží zatočenou někde u Španěl.

Zatím to spíše padá na zimu.
No uvidíme

A.

Ps. Jin ak nadcházející víkend bude zajímavý, prvně SF v pátek, snad i trocha sněhu zde v noci na sobotu, v neděli fronta teplá a během pondělí ochlazení, dva FS v krátké době. Žel z toho moc srážek nekouká, snad u nás na Sv je šance větší
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 14. 12. 2021 20:05

No jo ecák je ,,malinko" jinačí. Snad to nikoho nepřekvapí. Je to zamotaný musíme si počkat. Hlavně at odtáhne ten hnus co je nyní. Dnes tady byla celý den tma jak v ranci. I tak bylo teplo a kdyby to profouklo +10 by to dalo.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Today » 14. 12. 2021 21:08

Tak jenom pro zajímavost, na Meteociel.fr se dají ansámbly hezky rozložit do takové obsáhlé tabulky, je to spíše takové spektrum, kde jsou jednotlivé scénáře barevně přehledné a dají se seřadit. Přesnější předpověď se tím nezíská, spíše takový kompletní obrázek vývoje počasí a možností vývoje. Je to jenom na základě jednoho výpočtu, takže za pár dní můžou být hodnoty výrazně odlišné při příštích výpočtech. Časově to jde od shora dolů po řádcích a je to klasický GFS na 14 dní. Nejvíce pravděpodobné jsou ty hodnoty, které jsou uprostřed a nebo převažují. Dal jsem si to pro můj region, takže na východě by ty čísla byly nižší.

Teplota v 850hPa
Obrázek
Meteociel.fr

Nulová izoterma
Obrázek
Meteociel.fr

Teplota v 850hPa - spodní část tabulky od 23.12.
Obrázek
Meteociel.fr

Nulová izoterma - spodní část tabulky od 23.12.
Obrázek
Meteociel.fr
Naposledy upravil Today dne 14. 12. 2021 21:20, celkově upraveno 1
Today
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 14. 12. 2021 21:12

Ecák je v těchto situacích absolutně nejzdrženlivější. Každopádně ty rozptyly na sobotu tam jsou furt značné... Vánoce budou na 95% :zima:

2C mlha, sníh je kaše. Ať vše sleze a může zamrznout. :)
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Today » 14. 12. 2021 21:22

Today
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 14. 12. 2021 22:46

Podobný studený vpád s frontálním rozhraním od severu, jako byl těsně před vánoci 1996, letos nečekám. Ale mohlo by vyjít něco jako na Štědrý den 2008: https://www.in-pocasi.cz/archiv/praha_r ... thly_graph
- na Štědrý večer fronta, vítr a déšť až ke konci přecházejí ve sněžení a ráno na Boží hod mráz a sněhový poprašek. Až do silvestra pak samé ledové dny ... S tím sněhem na Štědrý den v Praze mě napadá příměr, že je to trochu jako když házíte desetkrát po sobě kostkou a šestka stále ne a ne padnout. Člověk si může myslet, to by v tom byl čert, na jedenáctý pokus už šestka padnout musí. Ale pravděpodobnost, že na jedenáctý pokus šestka padne, je stejná jako při prvním pokusu ;-)
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 15. 12. 2021 00:08

mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?