Ahoj,
K výhledům stačí říci, že zítra konečně vyleze slunko a dostaneme se do čerstvého, mírně chladnějšího S. V neděli s teplým luftem je tu mordor zas, nicméně během dne po přechodu SF se to začne trhat, mraky granulovat, vytvářet přeháňky a na S a SV v horách chvílemi i trvaleji sněžit. Z mého pohledu se 23.12 více ochladí a tak Štědrý den bude krásně zimní, škoda, že nnebude všude sníh. Ono fronta předtím bude hraniční, na jihu z toho může být pekelná srajda, páč teploty v teplém sektoru budou jistě nad nulou a zejména jih Moravy má u tohodle závětří se všemi důsledky.
Vánoce budou fajn, snad to pak promrzne natolik, aby šlo i bruslit
Jinak nový gfs není marný, drží zimu v podstatě na dlouho, byť říznutou inverzí. Ono modely neumí moc prochlazenou Evropu. Ono to bylo vidět i na začátku měsíce, když se vytvářela výše u Skandinávie. Osobně soudím, že chladný luft se zdrží déle, za jaké synoptiky, se ještě uvidí.
K ansámblům. Pravdu mají tak trochu oba tábory, ovšem dididi, Vočko a další jí mají více.
Ono stačí připomenout rok 2015, kde hlavní výstup tvdošíjně držel echt horko a sucho, zatímco zbytek ansámblů včetně průměrů byl o 5-10 stupňů níže. Jak to dopadlo, všichni víme, Průměr fajn, jen na krátkou dobu, pak snad jen pro orientaci, kam se výpočty odebírají, většinou není čas na shlédnutí všech běhů, tohle ani nedělám. Větší váhu má opravdu hlavní, resp control běh, zbytek je doplňující stafáž. Kluci to vysvětlili hezky. Pokud jsou control a hlavní na opačných protipólech, pomáhají jiné modely + zkušenost. Málokdy to jede podle průměru, v podstatě skoro nikdy, v dlouhodobějším měřítku.
Jo, stanice Hvězda v 8.30 Začalo to myslím pozicí středu tlakových útvarů, pak jednotlivých front a nakonec byly jednotlivé izobary. Pokud mně paměť nemýlí, tak se to udávalo v souřadnicích pětičíselnéného kódu, kde první byla 0 nebo trojka, kde 0 byla západní polokoule, 3 zas místo východně od 0-tého poledníku. Pak následovala rovnoběžka, poté poledník Takže 35018 byla zhruba pozice někde u mně +- . Končilo to sondáží z Prahy a Popradu, tedy výstup Praha a výstup Poprad. Jak správně uvádíte : výška, tlak, teplota a rosný bod Ze začátku jsem si tohle nahrával na obstarožní magnetofón B4 , pak už to sázel přímo do mapy. Měl jsem na to udělanou matrici mapy Evropy z Dentakrylu, pak stačilo plátno a trocha ikoustu + váleček od leštičky na fotky. Začal jsem na střední, tedy někdy 84 či 85 Krásné časy Mějte se krásně
A.
Ps. Aktuálně skoro zataženo, +6, od včerejška namrholilo 8 desetin mm