od Today » 19. 12. 2021 17:06
Ahoj, tak modely dělají veletoče. No vypadá to na 3 teplotně slabě podprůměrné dny a pak to půjde nahoru. Nevím do jaké míry je možný výrazný JZ profuk, ale přijde mi to čím dál reálnější. GFS to tam má teď ukázkově. No upřímně přestávám věřit v zimu, přijde mi to takové pořád stejné, ochlazení jsou vesměs mírná, větší mrazy nevyjdou a pak se začne do výhledu cpát teplejší profuk. Aneb zima 20. let 21. století.
Jo a k těm modelům, přijde mi dobré sledovat GFS, ECMWF, ale jen pro pobavení a vůbec bych to neřešil... pro přesnější předpověď na 5 dní ICON/ICON-EU/ICON-D2 - ansámbly + Aladin a to má smysl řešit... Navíc ten ICON je deutch kvalita, jak se říká německá preciznost. Aladin je pak česká klasika.
No vzhledem k předpovědím to tu asi utichne, i já tu nebudu nějakou dobu přispívat, ale těch -2 si někdy ještě snad vylepším. Ta předpověď na více jak 5 dní je vtipná, jak se tu psalo o možné větší zimě, teplotním rozhraní apod. a modely to spíše anulují a jdou do tepla... no jo no
kombi: Už seš jak já nebo kapr, asi je lepší to nechat na každém...
Jinak závěrem... při sledování modelů nesledovat nic nad +120h (5dní). Nic lepšího se asi doporučit nedá. Výhledy na delší dobu byly vždy hodně nejisté a bude to tak dále. Potom je otázka, zda to má smysl řešit. Do těch 5 dní předpověď + - většinou vyjde... Ale za sebe můžu říct, že mě to počasí už nějak nebaví ani modely... chce to změnu... No nic tak mějte se tu všichni hezky a snad moje nepřítomnost zlepší kvalitu fóra.