ahoj
Holt stará panostika žel platí čím dál tím více a hadám, že i platila tehda, když to předkové vypozorovali, neočekávám, že by tam někdo ovlivňoval počasí, no tak
2010. na Štšdrý den pršelo, +8 skoro zataženo. Ležel i nějaký sníh. při zemi se místy válela mlha. Ochladilo se v noci na 25, když napadl centimetr umrzlého sněhu, další dny byly studené.
2011, nemastno, neslano, přešla fronta, nad nulou, bez fénu
2012 - tvrdý jih, teplota přelezla +10
2013 - přes kopírak, akorát po celé vánoce velmi teplo a větrno
2014 - teplo, větrno, na celém území ČR
2015 - inverzní, ale nadnulový mód
2016 - přechod slabé fronty, účinně proti inverzi, opět teplo
2017 - teplá advekce nad výši u Alp
2018 - bílá vrána - napadlo trochu sněhu na SF večer a 25 se už opět začalo oteplovat
2019 - přechod TF, ze začátku krásné sněžené, po většinu dne, večer již nad nulou, další dny teplé v nížinách, na horách sníh se udržel.
2020 - přechod SF na štědrý den, další dny trochu připomínaly zimu, ovšem většinou and nulou
2021 zatím vypadá jako 13 nebo 14, bohužel.
Možná kolegové mně doplní.
Dekádu předtím poměr byl opačný: 7 z 10 vánoc byly bílé nebo aspoň mrazivé
Taktéž v podobném duchu zde byly 90, většina vánoc měla sněhovou pokrývku, byť i za cenu inverze.
80-tky to měly takto:
80- obleva, ale sníh ze začátku ležel, ovšem až k +8
81-82 sníh, 83, teplo, rekordy, 84 mrazivé, sem tam zbytky sněhu,
85 inverze, pod nulou
86 - zima, sníh
87 teplo, 88, teplo
89 inverze
90 bílé, se sněhem
70-tky vím o dvou přibližně bílých vánocích - myslím, že to byl 77 a zkraje tuším 71 nebo 72, ovšem to už nevím jistě, jen ten 77, kdy krásně mrzlo, sněžilo při -5 a já nemohl ven, páč angína, chřípka, či kýho šlaka mně tehda něco udolalo
Snad Mrakomor doplní, výzva platila jemu, ale mně to nedalo
Ps. přestalo pršet a teplota klesla k +1, pokud do rána nenasněží, bude pekelné náledí, za frontou se to vyjasní
Byl to rok 76, ochladilo se večer a napadl taky sníh, na Boží hod začalo pěkně mrznout - viz zde, holt paměť neslouží, jak by měla - a je tam podobná situace, jaká je nyní, akorát to tenkrát skončilo dobře