Nynější teplo je opravdu extrémní a už dnes padnou na mnoha stanicích historické rekordy. Zítra těch rekordů padne ještě více a ještě sobota-pondělí bude opravdu extrémní teplo vzhledem k roční době a stále ještě nejkratším dnům v roce. Zatím se den prodloužil jen o několik minut...
Modely jsou v dalším vývoji příští týden celkem konzistentní a malují stále přibližně to samé poslední dny. TN se postupně z Atlantiku posune směrem na východ někam nad Skandinávii a stáhne sem studený vzduch ze severu. Teplota ve výšce půjde zřejmě někam cca na -8/-10°C ale jenom na dva dny. Pak to vypadá na opětovný západní přenos, tentokrát ovšem ve výšce s běžnými teplotami lehce pod nulou, tedy v nížinách maxima okolo 5°C. Žádná zima tedy na dohled momentálně není, ale samozřejmě tímto ji neodpisuju, aby mi to Aura třeba nevytknul.
Poslední dny zde každý den nějaké přeháňky a pomalu to sbíráme po milimetrech. Za prosinec jsme tak po relativně malých úhrnech doskákali na mírný nadnormál někam na 35 mm. Nevím kolik je zde normál, ale Praha Libuš je nedaleko a má normál 26 mm.
Teplotně také uvedu data z Libuše, protože v měření teplot mám zde své rezervy. Tedy dlouhodobý průměr za prosinec činí 1,1°C a měsíční průměr mi vyšel rovné 2,0°C s tím, že dnešek jsem dal průměrnou denní teplotu 9°C což by z dosavadních dat mělo vycházet a za zítřek jsem dal 10°C což tak nějak modely dávají. Tedy odchylka +0,9°C za celý měsíc z tohoto prosince dělá takový běžný prosinec posledních let. K průměru 1990-2020 bych řekl, že bude odchylka téměř nulová. Na Moravě to samozřejmě byla jiná káva. Uvidíme co leden, ale trochu se obávám, že klidně letos může být prosinec měsícem s nejvíce zimními projevy ze všech 3.