od Troll » 04. 01. 2022 21:03
I když já patřím mezi typické zimofily, neodsuzuji nikoho, kdo to má jnak a chce třeba teplo i v lednu, vyhovuje mu blátivé a mlhavé počasí nejlépe po celý rok apod. Jediné, co moc nechápu je, pokud si někdo libuje v teplotách dlouhodobě přes 30 st. V chladu se mohu obléknout ale když je vedro, tak více svléknout se už nedá a voda k ochlazení také není vždy k dispozici. Pokud se někdo dokáže vždy spokojit s počasím jaké aktuálně je, pak je asi štastným člověkem. Ze zkušenosti však vím že ten, kdo se tak tváří a dává to hodně najevo či dokonce druhé za to, že tak učinit neumí se snaží kritizovat či dehonestovat, mezi ně ve skutečnosti patří málokdy a jde spíše o jistou pózu. Já se přiznám, že k těm šťastlivcům, jež se dokáží radovat a užít si každého počasí, nepatřím, ale nepřipadám si kvůli tomu méněcenný. Ten, kdo to skutečně dokáže a nepovažuje za nutné to neustále ventilovat, si zaslouží můj obdiv, i když o nikom takovém na tomto fóru, o kom bych si to skutečně měl důvod myslet, úplně nevím, určitě bych si však netroufl tvrdit, že nikdo takový zde není. Tolik k tomu, co zde ze strany některých diskutérů v posledních dnech a týdnech v souvislosti se zklamáním mnohých z nás z nepříznivého vývoje zimy zaznívá...
Co se týče výhledu na zbytek první dekády měsíce, je v podstatě jasné, že od středních poloh půjde o jakousi nemastnou neslanou zimní epizodku s trochou sněhu, na horách ho pak může napadnout postupně i kolem 10-20 cm, více však až na ojedinělé výjimky nečekám. Jinými slovy, sněhová bída se jen tak nezlepší.
Méně jistý je vývoj počínaje příštím týdnem. Aktuálně se zdá podle mě asi jako nejpravděpodobnější, že se prosadí nějaký ten výběžek, který by mohl na čas bloknout teplo od Z (a přinést i lokálně nějaký ledový den do nižších poloh). Jenže to asi nevydrží dlouho, teplá fronta nakonec dříve či později zřejmě dorazí a ta TV nad Z Evropou se nejspíše alespoň na krátký čas postará o teplý mordor a další oblevu do všech poloh, minimálně zde na SZ Čech. Popravdě, opět se mi to pomalu přestává líbit a v pol. ledna zažijeme asi něco podobného jako v pol. prosince. Jestli se pak po pol. měsíce prosadí konečně nějaký chladný vpád od S či alespoň srážkově a pro hory sněhově bohatý cyklonální SZ, to si zatím moc netroufám odhadovat. Delší chladná epizodka pro nížiny a navíc se sněhem je však zatím jaksi téměř mimo hru. Možnost chladného ledna jen se skvrnou v podobě rokordně teplého poč. roku se nám tedy stále více posouvá mimo realitu. Už nyní by byl leden jako celek bez kladné odchylky od normálu pro mě dost velkým překvapením. Vše spěje opět, jako v případě prosince, k alespoň mírnému nadprůměru, bohužel (to by navíc platilo ale jen v případě převážně zimní poslední dekády měsíce, pokud bude i ta teplá, půjde zřejmě o výrazně teplý měsíc a situaci i nadále do značné míry připomínající zimu 2013/2014 resp. díky dostatku kapalných srážek možná i leden 2008). Jisté je, že po dnešku již máme vyplýtvané skoro 2/3 měsíčního srážkového normálu. Jelikož posledních několik lednů zde bylo spíše vlhčích, obávám se, že další vyloženě vlhký leden není moc pravděpodobný, tudíž sněhu si v tomto měsíci zde asi moc neužijeme.