Když jsem se koukal na nějaké hodnotnější výsledky mých oblíbených modelů, tak jsem původně věřil, že zima v lednu bude velmi mírná, ale od včerejšího rána nabývá v mé hlavě celkem značná míra optimistického myšlení.
Vzhledem k tomu, že Vám všem zde slibuji již několik dnů doopravdy rozsáhlý rozbor, tak vám ho zde také sepíši.
Aktuálně máme v Evropě poměrně stabilní teplé počasí, které bylo až v těchto dnech narušeno studenou frontou, která jak se zdá přinese krátké ochlazení, které bude následně přerušeno svižnějším prouděním od západu-severozápadu. Když jsem se koukal na tlakové pole, tak jsem si ihned všiml celkem zajímavé situace v období 14-20. ledna, kdy nám modely malují dvě velice zajímavé situace.
1. Rychlý přesun TV z VB nad střední Evropu, která se pak odsune dále na východ a hlavně do oblasti střední Evropy by mohla přinést krátkodobě teplejší advekci ve středních a vyšších hladinách atmosféry.
Ta TV bude mít však poměrně krátkého trvání jak se zdá, protože s posunem Vortexu směrem k Evropě se propadne do Evropy také její vortexová tlaková níže, která by mohla jak se zdá přinést poměrně razantnější změnu v podobě ochlazení nad Evropským kontinentem. Zatím je však velice těžké určovat kam přesně se bude její směr posouvat, ale je jisté, že s posunem Vortex dorazí ochlazení.
2. Návrat blokace nad Grónskem a propojení sil s Uralskou blokací.
V současné době je zde opět povyk typu
Kde je ta uralská blokace, vždyť má být a je teplo, kde je ta výše z Uralu apod.Nad Uralem ta výše je, ale je tak slabá a limitovaná, že prostě v současné synoptické situaci, kde tam není moc velká podpora od jiných tlakových útvarů toho samo moc nezmůže. Nejlepší pro ni je návrat arktické TN a vysunutí blokační TV nad Grónsko.
Nejlépe to demonstruje situace z prosince, kdy díky vhodnému posunu jet streamu byla TV nad Grónskem a TV nad Uralem (s vysunutým výběžkem nad západem Ruska) vhodnou synoptikou pro chladnější proudění and Evropou, hromadění arktické hmoty nad Skandinávií a četnějšího výskytu TN nad středomořím.
Právě od 18.1. nám modely malují, že by k podobnému spojenectví mohlo dojít. GFS si však zatím drží spíše tzv. západoevropskou verzi "arctic blastu", tedy zjednodušeně řečeno, že spíše se ten chladnější vzduch vylije prvně nad západ Evropy a pak až k nám do střední Evropy. Ono by se mohlo zdát, že je to celkem špatné, ale dle mého intuitivního názoru by mohlo podobně jako v jiných letech dojít k nějakému sražení nad středomořím a opět by mohla nastat další poměrně zajímavá anticyklonální situace s chladnou advekční vlnou nad střední Evropou.
Toť vše k výhledu.
První propad chladné vzduchové advekce od severu do střední Evropy dle modelu GFS
Poměrně zajímavá situace s obrovským potencionálem od 19. ledna dle modelu GFS
Přeji hezký zbytek večera.