od Ovar » 20. 01. 2022 12:43
Zdravím ze zasypaného JZ, u nás se podružná fronta tentokrát vydařila, ostrá lajna žlutých odrazů. Původně jsem to chtěl jít sledovat ven, ale ještě že jsem nešel. Bylo to jak facka, ani jsem nestihl vyndat mobil a něco natočit. Doslova bílá stěna se prohnala krajinou během pár vteřin, a k tomu provazy něčeho, čemu říkám sněhové kroupy.
Dokonce tak bubnovaly do střešáků, že když jsem zavřel oči, neroreznal bych to od deště. Jinak to samé, pokles teploty o 3°C během pár minut a ke konci srážkového pásma padaly sněhové kroupy o velikosti přesahující 0,5 cm, což značí silný srážkový spád, charakterisktika prakticky výhradně u silných přeháněk z nacucanýcho SZ směru. Teď to venku na zemi vypadá, jakoby se někomu rozsypal polystyren.
Výhledy aspoň pro nás jsou spíše do tepla, už pár dní modely naznačují, že postupně přestane mrznout i v noci. A když sleduju rozložení teplot a srážek po Evropě, celkem jasně jde vidět, že západ Evropy- postupně oteplení a úplné sucho. Východ Evropy- postupné ochlazování s dostatkem až přemírou srážek. Třeba to Turecko bude mít následujících 14 dní velice zajímavá čísla bez oblev. Česko- na pomezí a podle toho to bude i vypadat, ještě můžeme být rádi, kousek víc západně to bude na sucho.