Ahoj kolegové, se zájmem sleduji diskuzi o lyžování ve střediskách. Já bych podotknul, že kdyby na Monínci chtěli, tak můžou lyžovat celý rok nonstop. Oni mají jakousi zvláštní technologii, že můžou vyrábět sníh i při +15st. Ten sníh má atypickou strukturu, kdy každý jednotlivý krystal chladí sám sebe a tento sníh má i pří vysokých teplotách velkou odolnost. Všimněte si, že oni začínají zasněžovat už v půlce října, sníh hromadí na haldách a pak to koncem října jen rozhrnou a sezona může fičet. Takovou technologii, kdyby mělo každé lyžařské středisko, tak tu klidně můžeme mít i umělé ledovce
, ale ekonomicky by se to pro pár nadšenců lyžování, kteří by chtěli i v červenci lyžovat, jistojistě nevyplatilo. Monínec za to dal okolo 100mil., polovina z toho byla dotace. Bez ní by se jim to ekonomicky nevyplatilo. Kdo chce lyžovat i v létě, tak má možnost na nedalekých ledovcích v Rakousku či v Itálii na Passo Stelviu, kde jsem byl lyžovat v horkém létě 2x a byla to bomba. Navíc ta přírodní scenerie je tam úchvatná, to se nedá popsat.
Tak hory dostaly nakonec slibovaný nášup, Praděd již 180cm a ještě není konec. A to tam nemají žádné zasněžování. Momentálně je tato lokalita na průměru sněhové pokrývky pro měsíc únor. Pamatuju roky, kdy tam bylo v březnu i 250cm jako by nic.
S Pradědem můžu srovnávat minulost relativně dobře, neboť jsem tam často v devadesátkách jezdil a můžu říct, že tenkrát ty roky byly na sníh kolikrát horší než letos, nebo kdykoliv po roce 2010. Zažil jsem tam lyžák v lednu v zimě 94/95, kdy jsme neměli sníh ani na běžky. A pak ještě v zimě 96/97 jsem tam byl s rodinou o týden před Vánoci na dovolené a všude max. do 10cm sněhu a my jezdili maximálně na pekáči. Pro lyžování tragédie. Vše mám fotodokumentačně zachyceno v albumu z dětství. Někdy je dobré si ty albumy projít, aby člověk vůbec viděl, co tenkrát byly vlastně za zimy a přitom v té době nikdo nepindal o GO.
Počasí tedy bude jako na houpačce, mě teda apríl v únoru nevadí. Hlavně, že se něco děje, neboť té úmorné šedoty už bylo dost. Dnes tu byl krásný relativně slunný den, SF tu dala nad ránem 0,8mm, přes den už nic, teď večer při návratu z tenisu spadlo pár vloček. Celkem máme za únor ušmudlaných 2,3mm. Vítr silný, průměr okolo 20km/h, nejvyšší náraz 37km/h. Denní max. 6,2st.
Jsem zvědavý na to víkendové ochlazení, pokud dopadne tak, jak je malováno. Zvláště ten propad nočních teplot je zajímavý, protože tohle bylo v lednu malováno několikrát a skoro vždy tyto predikce zhatila NO. Takže místo teplot okolo -7st byl s bídou -1st. CIAO.
P.S. Že tu chybí údaje o bydlišti mne vůbec nevadí, za ta léta už vím, kdo z Vás je odkud. Na zeměpis jsem měl vždy makovici. A že je taková persona Skeeve na Proseku, to vědí i Marťani.