Tak tady sice za únor ještě 60 mm nemáme, ale únorový normál už je i tak výrazně překročen. Při tomto Z - JZ proudění zde celkem prší dost a směrem ke Krušným horám toho dále rychle přibývá. Naopak na jih a východ je těch srážek mnohem méně, viz např. dnešní gradient Krásný les 28 mm - Chlumec cca 20mm - Ústí n. L - Kočkov 15 mm - ÚL - Vaňov - 5 mm a např. v Dolním Poohří často už jen desetinky mm. Zima jako celek zde tedy poměrně vlhká, i když velmi teplá.
Zde si tedy na sucho nyní opravdu stěžovat nemůžeme, potoky rozvodněné, všude bahno a voda. Nicméně bude stačit na jaře týden slunečného počasí a sucho může být zpět. Bohužel to odskákal sníh i kolem 800 m. n. m., kde již téměř nic nezbylo, takže na jaře už nebude kde brát.
Co se týče aktuálních výhledů, přeci jen se to trochu koriguje a tepoty pro příští týden nakonec nebudou až tak vysoké, jak to vypadalo (max. zde spíše na obligátních březnových 6/10 st., tj. na horách přechodně i zimní epizody) a šance na další ochlazení je nyní možná ve hře na přelomu měsíců, a to při určité shodě okolností možná přechodně až do lehkého podprůměru pro dané období, viz zejména Ecák. Ale postupně se utrhávají některé ansámbly i u GFS, které jdou už kolem 240 hod. dost do zimy. Netvrdím že to vyjde, ale potenciálně nadějnou situaci s přerušením Z přenosu a přiblížením studeného vzduchu od SV díky TV někde na S-SZ-Z od nás tam má těch ansámblů docela dost. Že by zima (i když spíše už ta astronomická) přidala ještě jeden ledový den nebo den s min. srovnatelným s dosavadním Vánočním vrcholem? Podle mě momentálně asi stejně (ne)pravděpodobné, jako velmi teplý anticyklonální J - JZ, který se včera zdál jako celkem realistický. I kdyby to vyšlo, tak už mi ani nejde o nějaké sněhové přívaly a dosažení nějaké souvislé řady se sněhovou pokrývkou ale hlavně o zdržení mimořádně předčasného nástupu opravdového jara. Příroda má již nejméně pol. března, takže několikadenní epizoda teplot třeba kolem 15 st. či nedej bože vyšších, by již odstarovala masivní rašení a kvetení mnohých dřevin. I když třeba nějakou pěknou Nc situaci bych si v březnu docela přál, ty mi chybí v zimním půlroce nejvíce.
Jinak mě zaujala dnešní zpráva o sopečném popelu, který se nyní dostal do výšky přes 50 km, což je údajně rekord.