Ahoj, povedl se mi majstrštyk, v uplynulých dnech jsem 2x napsal pěkný sloupec o počasí a vše se mi to nevratně vždy smazalo (dal jsem náhled místo odeslat).
Dididi u vás už kvetou narcisy?
Tak to jste předběhli úplně všechny oblasti co vegetačně pozoruji, třeba Mnej se při současném průběhu počasí dočká prvních narcisek nejdřív za měsíc, možná i déle. My asi trochu dříve, u narcisek teprve lezou špičky listů. Sněženky u nás odkvétají- což je nejdřív co si kdy pamatuju. Většina stromů se spíše zastavila, i když šveruňky už vystrkují bílá poupata, ale to ještě nějaký mráz snese.
Obávám se spíš té výše, je sice hezké v že v noci bude kolem -5°C ale díky slunečnému počasí bude přes den nejspíš pravidelně kolem 10°C, takže se příroda moc nezpomalí, rozhodně ne expozice na slunci, obzvlášť u jižních zdí..
Zpomalení vidím po přesunu tlakové výše a nasátí SV luftíku, to že k takové situaci dojde bylo nadevše jasné a tipnu si, že tak jak to modely vykreslují teď, tak to i nějak bude s drobnými detaily. Chladný březen by byl požehnáním pro vegetaci a nám by se jen prodloužil ten listopad co je celou zimu
. A loni bylo koncem února a začátkem března rekordně teplo, ale pokud si vybavuji, tak jen 4-5 dní, zbytek měsíce byl spíše studený, ironicky tak letos po zbrždění vegetace může být začátkem března vegetace na tom úplně stejně jako loni v březnu..
Ano, sucho není, je vlhko- ale bez rezerv. Udělali jsme si vodní kaskádu a dokud nezaprší, bude suchá. Už čekáme měsíc
. Za únor jsme na tom totiž jako většina nížin, pouze drobky z front. Další ze zvláštností českých kotlin, kdy "vlhký SZ" způsobuje sucho
.