Pěkný večer kolegové,
tak dnes mi po vyhraném zápase na tenise nějaká síla zbyla, po výhře jde vše lépe
, a tak přidám i já svůj pohled. Předně bych souhlasil s kolegou Wenzelem, vystihl to přesně, to podepisuji. Již několik let jede počasí v cyklech, leden byl tmavý a inverzní pod vlivem TV, únor oceánský a větrný, díky tomu však slunečný, a březen má paradoxně i přes pokročilou zimní dobu šanci se stát vyrovnanou protiváhou ledna. Minimálně první pentáda března bude ryze kontinentální, leckde ve vyšších polohách i s ledovými dny. Pak zřejmě malinkaté oteplení, ale to až příští týden a to je daleko. Oteplení v půlce března zatím neberu vážně, neboť výpovědní hodnota nula. Při stabilně postavených tlakových útvarech je větší šance, že se současný mód počasí většinou protahuje, než aby se zkracoval. Je vidět, že jak foukne od SV, hned to má grády, a to ještě k nám ten studený vzduch nezatéká plnou silou. Za této situace koupit jadranku, tak si troufám tvrdit, že bychom měli sněhový vrchol zimního půlroku. Dnes vítr zimně krutý, pocitovka na -5st., i když bylo dnešní max. 3,4st.
Ale díky Bohu za slunce. Únor byl na sluneční svit skvělý. Panely vyrábí o sto šešt a výrobu mám pěkně srovnanou se spotřebou. Úspora obrovská. Klidně by tak mohlo být celý březen. O srážky nemám strach, dosud výpar byl minimální a nějakou dobu to tak ještě zůstane. Vždyť kolikrát je počasí schopno dát měsíční úhrn srážek i za dva dny.
Zdejší únorový měsíční úhrn srážek ve výši 9,4mm mne zatím rozhodně netrápí. Hory i četná místa dostaly srážek víc než dost. Všude tedy nutně pršet nemusí.
Na rozdíl od DIDIDIho si myslím, že právě teď je chladné počasí v ten nejvyšší čas žádoucí. Vegetace se zabrzdí a nedojde tak prozatím k žádným škodám. Vydržet oceánské proudění ještě dva tři týdny, a pak přijít studený vpád, tak máme po úrodě. Málokdy se stane, že celé jaro bude bez nějakého vpádu. Takže zvláště v Čechách byl měl být studený březen to pravé ořechové, co by si měli zdejší zimofilové přát.
Meteorologickou zimu hodnotím jako celek spíše smíšeně. Měla i své klady i zápory. Za mou lokalitu můžu říct, že i přes zimu spíše teplejší, tak hlavně prosinec a polovina ledna byla vydařená, neboť tolik zimních projevů jako letos tu nebylo snad 7 let. Nicméně únor to vše devalvoval, a i přes jakýsi zimní finish v posledních dnech skončí ve zdejší lokalitě letošní únor po roku 2020 s průměrem 4,7st. jako druhý nejteplejší. Konečná odchylka od normálu tedy činí 4,4st. A teď příroda naznala, že musí logicky přijít nějaká kompenzace za delší teplotně nadprůměrné období.
Nicméně myslím, že mnoha lidem teplejší zima vůbec nevadí z důvodů drahých energií.
Lituji Ovara s psaním příspěvků, kolego, chtělo by to trošku více pozornosti, před dvěma dny tu všechny školíš, že vyškrtat zákazy pod příspěvkem není problém, že to je jen o zvyku, a pak se sám doběhneš jak roztržitý profesor, kterému se Hliník odstěhoval do Humpolce
. Je to všechno o prioritách, a někdy se holt člověk musí přizpůsobit i horším podmínkám a nebrblat.
Aktuálně -1,7st. a jasno. CIAO.