Pěkný večer kolegové, konstatuji, že březnová zima válí v plné palbě. Včera jsem byl lyžovat s rodinou na Červenohorském sedle. Po dnu při lyžování v -7st, zataženu a občasnému drobnému sněžení i přes všechny moderní vymoženosti (jako jsou např. vyhřívané rukavice), jsem toho měl plné kecky. Manželka přesto mrazu neodolala a s dcerou musela dvakrát navštívit sportbar a dát si dodatečný vnitřní i vnější výhřev.
Tedy ryze lednové počasí. I přes to jsme nalyžovali na svazích okolo 30km
Sněhová pokrývka v 900mnm je v této oblasti víc než slušná, neboť unašeče pom vyloženě drncaly o sníh na zemi, jak je sněhová pokrývka vysoko. Takže při jarním tání vláha zcela jistě bude.
Velmi rád uvítám opět slunce na plný úvazek nejen kvůli blahodárným slunečním paprskům, ale i kvůli výrobě na panelech (jak o tom psal kolega JohnBattler). Podle mne není daleko další cenový masakr na poli cen energií, neboť plyn v současnosti stojí na velkoobchodním trhu okolo 400EUR za MWh a elektřina dokonce během pár dnů vystřelila ze cca 150EUR na 550EUR za MWh. Zřejmě je to odpověď trhu na to, co se děje na Ukrajině. Ale je to fakt šílený. Jestli to rychle nespadne, tak brzo přijde recese s velkým R, že z toho budeme ještě pár let všichni velmi zelení. Proto bych všem doporučil panely na střechu a co nejvíc baterek, protože se může stát, že pokud to bude ještě více eskalovat, tak plyn příští zimu nebude vůbec, elektřina s největší pravděpodobností bude, ale setsakra drahá.
Jsem velmi zvědavý na to avizované oteplení v příštím týdnu. Stále je to dost daleko. Aby z toho vůbec něco zbylo.
V sobotu zde byl dokonce sněhový poprašek a dnes četné sněhové přeháňky, ve kterých se jakoby ledabyle snášelo něžné sněhové chmýří. Zimní to romantika...Aktuální březnový průměr za prvních 7 dnů je 0,7st. tedy hodnota, za kterou by se únor vůbec nemusel stydět a to nás čeká v tomto týdnu ještě několik zářezů s dost silnými nočními mrazy. Jinými slovy, pokud by měl březen skončit teplotně okolo průměru, musela by druhá polovina března být poměrně dost nadprůměrná.
Co se týká zahrady, tak výše zmiňovaný chlad vše zastavil. Kromě pár sněženek a blaťouchů, které vyrostly již koncem února jinak nic, co by připomínalo jaro. I meruňky zastavily i to miniaturní zvětšování pupenů, které jsem koncem února zpozoroval, takže za mne tedy zatím vegetačně vše na jedničku. Pokud se bude oteplovat jen pozvolna, a vše se bude rozjíždět nijak překotně, bude určitě dobrá úroda. CIAO.