Pěkný večer, jak může být tráva šedivá, když ještě nezačala ani růst?
Tady na střední Moravě to spíš vypadá, jako by zima měla začít a ne končit.
Kromě pár nesmělých kvítečků malinkatých jařin v parcích, nic není na obzoru. Všechno je vylezlé jen špičkami do 2cm nad terén a čeká na příhodné počasí k vystřelení. V jiných letech jsem touto dobou kolikrát prvně sekal trávu, to letos zatím rozhodně ještě 14dnů nehrozí. Dnes sice bylo max. 15st, ale přiznám se, že mi to ani nepřipadalo. Vítr protivný a studený a ve vzduchu byl cítit takovej ten sirovitej zimní chlad jak je všechno stále prochlazené. Ráno bylo jak jinak než mrazové, ale tentokrát nejmírnější mráz z celé předchozí epizody s -1,1st. I dnes byl slunný den pouze s ciry na obloze, víc se zatahovat začalo až po 16h.Jsem zvědav jaké srážky nás v noci zasáhnou, neboť za březen máme zatím čistou nulu.
Myslím, že na SZ Čech by nemusela být špatná zálivka, při pohledu na družici, se okolo Krušných hor má to pásmo tendenci otáčet, takže by se tam mělo nejspíš zdržet déle. Zatímco zde to zřejmě rychle proletí a za chvíli bude srážkově po všem.
Pokud by případné ochlazení na základě SSV přišlo na přelomu měsíců, tak by to mělo být ještě pohodě. Za těch 14dnů zde do květu ještě nic nepůjde. Horší by však bylo, kdyby troposféra zareagovala tak v půlce dubna, to by bylo už asi v prdeli.
Nakonec tedy oteplení dorazilo, což ještě před pár dny tak nevypadalo. Teď to vypadá na normální teploty spíše okolo 10st v maximech, čili žádné extrémy, srážky žádné a v noci s mrazem, ale už ne tak silným. Na základě výše uvedeného soudím, že se vegetace nijak rychle nerozjede. Mrazové noci to budou značně brzdit.
Nedělní lyžování na Červenohorském sedle bylo fantastické. Teplota -1st, sníh parádní, žádná břečka, slunce žhnulo o sto šest. Líp se to sejít už nemohlo. Prostě značka ideál. Sněhu mimo sjezdovky okolo 70cm. Nakonec to na horách letos nebylo se sněhem vůbec špatné. Letošní zima zkrátka nabídla vše - od sněhu, přes mrazy až po blatosračku a teplo. Klasik by řekl taková neslaná nemastná, ale přes to byla.
CIAO.