Pěkný večer kolegové, tak předně nesouhlasím s tvrzením cejna,, že proudění od S,SV, V je vzácnost, neboť toto proudění už trvá v současné době víc jak tři týdny v kuse. Loni bylo toto proudění zase celý říjen a část září. Když to vezmeme jen za zimní půlrok za období říjen - březen, tak tyto směry proudění zabraly plnou třetinu období. To není žádná vzácnost. Vzácné by to bylo, kdyby to trvalo jen týden a šlus.
Smůla bohužel je, že se synoptika stále jaksi ne a ne trefit do roční doby. Současný styl počasí bych uvítal v lednu či prosinci, které by díky tomu byly více slunečné a mrazivé, a pak v červenci a srpnu, aby se vše v pohodě sklidilo a kombajny se netopily v blátě. Jenže je to přesně naopak, nebudu daleko od pravdy, když okolo 10.4. nastane opět radikální změna synoptiky a bude pršet až z toho budeme zelení až do podzimu.
Čekám uchcané léto, neboli Bombajskou prádelnu s hmotným dusnem, neboť za toto období přijde na tisíc procent zase kompenzace.
Predikce jsou zatím monotónní, pro panely jako dělaná. vlhkost opět pod 30% a výroba atakuje hodnoty, která dokonce i překračuje hodnoty výroby pro toto roční období. Tabulky prostě nepočítají s tak nízkou vlhkostí a ostrým sluncem. Beru to tak, že o co víc se vyrobí teď o to méně bude zase v uchcaným létě, takže se tento výkyv v rámci roku zase rychle srovná.
I přes denní max. 10,7st. je pocitově velmi chladno. Byl jsem chvíli venku na terase a SV vítr byl velmi krutý. I na tom ostrém slunci mi byla během chvíle zima. Pocitovka byla tak okolo 1st. Docela se těším na predikované denní maxima příští týden na 19st, to bude opalovačka a možná i první grilovačka.
Noční minima stále pod nulou a minimálně do úterý to tak bude, a tak příroda se zatím nijak extra nerozjíždí. Dnes mne dopoledne na radaru překvapily ty úzké pásy dešťových i sněhových odrazů nad Čechami. Bylo to zajímavé, otáčelo se to jakoby kolem své osy, zřejmě jakási malilinkatá výšková TN. Vzhledem k tomu, že nikdo tu nedával žádný srážkový report, předpokládám, že to nikoho ze zdejších kolegů v Čechách asi netrefilo.
Na družici za povšimnutí stojí již delší dobu trvající cyklonální počasí ve středomoří, zřejmě nějaká kompenzace za tamní suchou zimu. Jsem zvědavý, jak dlouho se ta níže tam dovede točit prakticky na jednom místě. VT ji zatím nepouští na sever. CIAO.