Ahoj kolegové,
doufám, že jste prožili krásné Velikonoce, které jistě stály za to a to způsobilo zdejší jistou mrtvost. Já jel s rodinou po 4 letech se ukázat na Slovensko k babičce mé manželky do Údola. Ten je v nadmořské výšce cca 750m.n.m. a překvapila mne tamní sakra zima. Myslel jsem, že po návratu z Alp již odložím zimní bundu, avšak byl jsem nakonec rád, že jsem si ji vzal s sebou. Adi tady pořád dělá velký voči s oteplením až jsem mu na to skočil. Hned po přechodu fronty ze čtvrtku na pátek se situace radikálně změnila a místo ochlazení na krátkou dobu se nám to ochlazení jaksi hodně protáhlo. Co koukám na aktuální čísla, tak to spíše vypadá, že chladná perioda se nám protáhne i za horizont čtvrtku. Kam až oko dohlédne, tak dvacítky opravdu nevidno. Pozitivní alespoň je, že i přes mrazivou předpověď ohledně nočních teplot, se zde žádné noční mrazy nekonaly, např. dnes avizované min. bylo -3st, skutečnost 2,1st. Zatím to vypadá, že by mohly nějaké meruňky i přes to chladno dokonce být, v současnosti jsou v částečném květu slívy a švestky kulovatky, ringle kvetou z 10% a hrušně jsou těsně před otevřením květů. Naštěstí má slunce sílu a chladný vzduch je schopno prohřát natolik, že při dnešní kontrole zahrady, to tam včelkami bzučelo jako v úle až jsem se divil. Při mém pobytu na Slovensku teploty zobrazované mou meteostanicí vypadaly ještě jako tropy, neboť tamní denní teploty nepřekročily 3st., noční byly okolo -5st a neustále poletovaly sněhové vločky a od 850m.n.m tam již ležela souvislá sněhová pokrývka. Otec od manželky tam odsud odjížděl až dnes a hlásil odtud dokonce čerstvě napadený sníh i v 600 mnm.
My jeli zpátky včera a ze zajímavosti jsem to vzal po okresce přes Polsko okolo severních partií Tater a polských Beskyd. Byla to úchvatná zimní atmosféra a překrásné výhledy. Cestu jsme si moc užili. Při projíždění Oravskou krajinou bylo místy ještě 30cm souvislé sněhové pokrývky. Musel jsem konstatovat, že severní strana polských Beskyd i Tater má zhruba 3x více sněhu, než jižní strana. Dá se říct, že to bylo navlas podobné jako v Alpách, kde na jihu srážek minimum, na severní straně mraky vody. Vypadá to, že letošní rok bude celkově rozložení srážek v Evropě velmi nerovnoměrné než bývá zvykem. Při pohledu do záznamů mé meteostanice je vidět, že v kontinentálním vzduchu té vlhkosti moc není a opět jsou k vidění hodnoty vlhkosti 25-30%. Srážek zde máme za duben pouze 9,7mm. Průměrná teplota měsíce dubna je zatím 7,7st, což je pro zdejší lokalitu zatím 1,2st pod průměrem. CIAO.
P.S. Trošku bych chtěl poopravit kolegu JohnBattlera v tezi, že tepelná čerpadla pod -5st. klesají na účinnosti. Ono je to totiž hodně o výrobcích, pokud někdo šetří a koupí si trabanta, tak se nelze divit, že to netopí pod -5st. Pokud si však někdo koupí TČ vyšší třídy jako v minulosti já jednotky od LG, tak ten je v pohodě. V současné době například Dalkin vzduch - vzduch, to je mercedeska a špička v oboru, garantuje teplotní koeficient účinnosti 4,6 při teplotách až do -10st. a výrazný pokles u těchto zařízení začíná teprve při teplotách -15st a níže. Zrovna jednu takovou sestavu si bude manželka montovat ve druhé půlce roku do jednoho svého bytu, který chce pronajímat. Rozumné je taky umístění venkovních jednotek TČ do sklepa či na půdu, kde jsou o dost vyšší teploty v zimě než venku. Na svém baráku, kde tyto jednotky mám pro přízemí ve sklepě již skoro 10 let mi neklesla teplota ve sklepě za celou dobu provozování v zimě pod 3st., a tak efektivita je maximální. Na půdě zase může TČ opakovaně využít zbytkové teplo budovy, které prostoupá budovou až nahoru, neboť obecně teplo fyzikálně vždycky jde hore, a tak efektivita tohoto zařízení je opět jinde, než když venkovní jednotky trčí přimontované na fasádě přímo venku a jsou ovlivňované opravdovou venkovní teplotou.