Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes1
  • Příspěvků včera3
  • Celkem příspěvků98459
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na květen 2022

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod Adi » 20. 05. 2022 19:49

Ahoj

To jo. :)
Nicméně zde příjde slabý odvar, pokud vůbec něco, bohužel. Vypadá to na klasický postup z této strany, půjde to nahoru přes Vysočinu a k Ctiborovi, na Jeseníky, které tomu "pomohou" a nás zde na SV nás chytne jen jižní konec nebo nic. V noci to bude slábnout. Uvidíme.
JZ je většinou zakletá záležitost pro náš region, zejména u těch horkých, letních situací. :-!
Jinak dnes ráno 5 kapek a maxima na 27, ještě nyní 22. Leckde dnes padl tropik. Průměrná teplota za květen u mně je už přes 15 stupňů, s takovou se dostaneme na průměry června do konce měsíce ...
Včerejšek byl zajímavý aspoň podle teplot. Minima klesla téměř k +1, maxima vystoupala na 25.3, tedy letní den. 24 stupňů teplotního gradientu při relativní vlhkosti v poledne jen něco málo přes 20 procent. Důle u potoka šedivák.
Výhledy i nadále vypadají srážkově mizerně. Něco snad někde nadělí zvlněná fronta v úterý a ve středu, pak opět dlouho ani kapka. I ta fronta vypadá tak nějak rozdrobeně. aspoň nyní - ve vysokém tlaku, hodně odvislá od lokální konvekce.
No uvidíme.
Přeji pěkný večer a pěkné bouřky beze škod.
A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 20. 05. 2022 19:57

To má snad i bow echo. .
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod cejn » 20. 05. 2022 20:34

Tak tady je po všem. "Pětiminutovka" vítr OK nic vážného, velmi silný přívalák, ale taky velmi krátký. Ve srážkoměru moc nebude, ještě jsem se neodvážil podívat, venku stále blýská a byly i dvě blízké dělovky do země. Jinak už to přešlo rychle do slabého deště. Něco takového jsem čekal, krátká, rychlá a vyloženě splachovací bouřka, která nic moc nestačí napáchat. Mám radši ty bouřky s pomalejším pohybem a větší proměnlivostí.

PS: Ve srážkoměru necelých 6 mm
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček

Registrace: 21. 01. 2022 10:52

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 20. 05. 2022 21:18

Tady bída 2,3mm. Jen okraj bouřky severně druhé jádro přes Zdiby. Blesků hodně jedna rána v době kdy už skoro ani nepršelo. Tyhle rychlé bouřky často moc nenadělí. Jen krátký liják jinak kapání.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 20. 05. 2022 22:24

U nás také jen 3 mm. Šla na nás velmi silná bouřka od K. Varů, ale 20 minut před příchodem k nám chcípla. Obnovila se až před Prahou... Odpoledne jsem nečekal nic, večer hodně. Nakonec tedy jen takové lehké spláchnutí, zítřejší vítr vše vysuší. Těch 30 mm z výstrahy asi nikde nespadne, jde to moc rychle. Snad to v úterý/středu bude výrazně lepší. Fronta by se mohla navlnit.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 20. 05. 2022 22:59

Pěkný bouřkový večer, tak předně bych chtěl říct, že radši ať nespadne nic, než ty hrůzy, co byly na některých místech v Čechách či v Německu. Ono dokud někomu ze zdejších bouřkáčů neuletí střecha, tak si furt silné bouřky bude přát. Já o todleto teda nestojím a jinak vnímám silnou bouřku v Itálii na dovolené, kde je mi šumák, jestli se mnou uletí aparťák, kde jsem jen na skok, nebo zde, kde může být doma škoda nemalá. Rozhodně bych situaci nebagatelizoval jako cejn, protože tyto pásma jsou velmi nevyzpytatelné. Nemusí se stát nic, ale může být taky průser na n-tou a než člověk řekne švec, tak lítá v pěkné kaši. Nevím, co by cejn říkal, kdyby bydlel třeba loni na té jižní Moravě a měl tam dům, který by najednou byl po tornádu fuč. To bych chtěl slyšet jeho řeči za takové situace. Já mám zkrátka z takových velkých pásmových bouřek vždycky respekt. :jojo: Celé odpoledne jsem očima na radaru to pásmo zpomaloval seč jsem mohl. Vyplatilo se. Sláblo to velmi pěkně, nejvíc dala tomu pásmu zabrat Vysočina i Drahanská vrchovina. Nakonec přišla "inteligentní" bouřka, která se zahlásila pár silnějšími poryvy větru a občasným hromobitím, jinak krásně prší. Za 25min trvání 3,1mm. Něco ještě možná spadne z pásma, které je za hlavním bouřkovým čelem. Já jsem teda spokojený a můžu jít klidně spát. :jojo: CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 21. 05. 2022 00:02

No u nás tentokrát byly nebezpečné jevy. Bouřka přišla v čas, kdy byla nejfotogenyčtější, jedna z top krásných multicel se shelfem přes celý obzor za poslední roky, jako z americké prérie. V Německu nabrala sílu a předzvěst něčeho zlého přišla ještě výrazně před bouřkou, asi 10-15 minut před, již nešel proud. Bouře o sobě dala vědět velmi silnou vichřicí, strhávala listí ze stromů a v sadech máme i jeden větší polom, možná i více škod, uvidíme zítra. Jinak donesla střídavě tuny prachu s trochou kapek, obzor vypadal že je plný vody, ale nic nepřišlo. I přesto, že bouře přes nás přešla středem. Úhrn za celou bouřku byl směšné necelé 3 mm. Upřímně mi to začíná připomínat hororové léto 2015, aneb silné fronty na sucho, nebo jen co zvlaží prach. I ty teploty u toho, dnes celý den 30°C a po frontě se sice ochladilo krátce na 18°C ale o půlnoci to opět vylítlo přes 20°C =-O , u nás celkem nevídané i uprostřed, léta, natož několikrát po sobě v květnu!
Některé rostliny mají přírůstky jako ve vrcholném létě.
Sucho se během pár uplynulých dní znásobilo do již nepříjemného rozměru. Sázení stromů na zahradě je už více méně nemožné, tam kde před měsícem stačilo 2x kopnout rýčem a byla díra na strom hotová, se nyní ani po 5 minutách dolování nedostaneme hloubš než na 15 cm. A nejhorší je, že tohle jedna bouřka nespraví.
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod cejn » 21. 05. 2022 05:17

dididi: Jo všimnul jsem si, že na jih to bylo slabší. Naopak severně odsud malý kousek v Ústeckém kraji napršelo přes 10 mm, silné srážky tam byly o trochu déle. Ano celkové úhrny jsou všude poměrně nízké, ansámblová předpověď srážek se vůbec nemýlila a mám s ní výborné zkušenosti co do přesnosti. Žádné velké srážky se nedaly čekat.

mnej: Silné bouřky byly vždy a budou, jako dítě jsem nesledoval předpovědi, radar apod. a když přišla silná bouřka, tak se člověk vždy nějak zařídil, schoval, utekl apod. a nebyl s tím větší problém. Navíc silné bouřky nejsou v podmínkách ČR až tak časté. S výstrahami mám negativní zkušenosti, protože jsou velká očekávání, často přehnaná a výsledek neodpovídá. Tentokrát to cca vyšlo k mému překvapení. Lajnu přes celé Česko jsem si nedovedl nějak představit. Myslel jsem, že to půjde severněji a Česko to škrtne. Ani v modelech nebylo nic moc. Tady udělala své ta výrazná studená fronta. Jsou situace, kdy samotná synoptika má větší vypovídající hodnotu, než výpočet modelů. Tohle byla jedna z nich. Teplotní gradient na frontě byl asi dostatečně výrazný na to, aby se vytvořilo něco tak rozsáhlého.

kapr: Skvělý postřeh, příští týden už jsou další srážky prakticky jisté a je tam určitě jiná pomalejší synoptika a větší potenciál. Poslední dny chodí srážky pravidelně, ale žádný nával to není. Myslím, že sucho se může časem mírně zlepšit.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček

Registrace: 21. 01. 2022 10:52

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 21. 05. 2022 06:42

Ahoj,
tak takové světelné představení na obloze jsem dlouho neviděl, skutečně galapředstavení, bouřka to však vzala jižně od nás a zde nacmrndali 2mm, takže v současnosti máme za květen 14mm. Bída. Musím dát ale za pravdu Mnejovi, bouřky mám rád, užívám si je, ale žádnou apokalypsu bych zažít nechtěl a nikomu ji rozhodně nepřeju. Koukám, že spousta z vás se upíná ke srážkám začátkem příštího týdne v naději, že to bude lepší, no nevím.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod daz_4 » 21. 05. 2022 07:47

V Ostravě neuvěřitelných půl milimetru a slunko už zase pere :) Květen zatím ryze letní měsíc, výhledy nicméně slibují chladnější konec měsíce, tak uvidíme, jestli se tentokrát trefí.
daz_4
Nováček

Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 21. 05. 2022 08:41

Tak tedy blýskavice byla včera večer ukázková. Po koupačce ve Vltavě, když jsem se kolem 20:30 vracel do Dejvic, to blikalo nad SZ, Z i JZ obzorem. Blýskalo se tam, přitom ještě nebylo slyšet žádné hromobití. Poté přišla na čele fronty silná, ale krátká a rychlá smršť. Srážkově celkem 3mm.
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod varel » 21. 05. 2022 09:51

Vidím, že všude vám většinou spadlo tak nějak podobně, tady za noc 3,3 mm (celkem 39,8 mm). Po půlnoci se přihnalo to hlavní pásmo se silnějším větrem (před tím ještě teplota vylétla na 23,6°C =-O ) a potom ještě cmrndalo mezi druhou a třetí ráno.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBESTE10
varel
Mírně pokročilý

Registrace: 23. 11. 2008 17:28
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 21. 05. 2022 10:18

Tak v podstate to dopadlo uplne jinak nez bylo v predpovedich. Mej jsem dojem, ze nas ma jen liznout okraj fronty z prechazjici nize nad Nemeckem. Potom jsem na wetteronline videl vystrahu na extremni bourky i pro Cechy. A ve vysledku se snad sesli temer vsechny projevy. Rekl bych ze to vypada i na derecho vcetne bow echo, nebo gust fronta s typickym "nosem"? Nevim. Ja myslim, ze jsem mel i hulavu, obri narazy vetru, vsemi smery. Automat 6mm, to se me nezdalo, manual neco pres 3mm. Tak jeste ze, se vse obeslo bez tornada...
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 21. 05. 2022 11:12

Ahoj,

Zde 1,1 mm, par blesků a silný vítr. Nic jsem nečekal , tudíž nebyl ani zklamán.
Za květen nemám ani 10 mm. Překvapilo velmi teplé ráno s vysusujicim větrem a 19 stupni. Komplex se nerozpadl jenom díky rychlému postupu, ovšem o to menší byly na něm srážky. Podobnost s 2015 opravdu zarazejici.
Na to úterý či středu bych moc nespoléhal. Modelové výpočty dávají max. do 10 mm za oba dny, ecak sotva 5,
Přeji hezký den všem
A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 21. 05. 2022 13:03

Já se k počátku týdne upínám, protože jinak začne být nebezpečné sucho. Modely se více, či méně shodují na navlnění fronty od pondělního večera do středy. Pokud už ani z této situace slušně nezaprší, pak už asi nikdy. Modely také čekají postup jednotlivých vln od JZ, vznikat by měly nad západní částí Alp a přes nás postupovat dál. Evropský a americký model čekají spravedlivé zalití celé republiky s poněkud vyššími úhrny ve východní polovině republiky, ICON dává drtivou většinu srážek od Prahy na východ. Zatím mě to nechává v klidu, protože situace bude komplikovaná a předpověď srážek se bude do poslední chvíle měnit. Ono to často chodí tak, že po vysokých teplotách jako včera srážky nebývají tak silné, zatímco při ochlazování po teplotách v 850 hPa pod 15 st. bývají srážky vydatnější. Uvidíme.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí