Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červen 2022

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na červen 2022

Příspěvekod Tomfik » 17. 06. 2022 18:09

Ahoj. dva dny se nedalo přihlásit.
Včera odpoledne a večer krásné bouřky, večer vznikala nás lízla supercela co vzala Olešnici. Spadlo 20mm srážek, tedy za červen už k 55mm. Do normálu chybí 15.
Dneska ani nebylo moc teplo, krásné letní odpoledne s maximem 23,7C. V čechách bohužel moc nekáplo, víceméně nic a užijou si tam opravdu peklo. Nakonec to bude opravdu doména čech západních a středních, v pondělí pak JV. Ale asi bude dost oblačnosti, proto nepůjde teplota tak vysoko. Srážek asi nebude tolik. Nám nedávají modely ani trop, ale to se může lehce změnit, těch 27,28C bude určo. Někde bych tip v neděli i 37-38C.

Co může být zajímavý pro krajní západ čech jsou ty frontové linie. Vypadá to na pěknou houpačku v 850Hpa a přejití ze středy na čtvrtek silnější části srážek. Pak je to nejisté. Modely lítají od pěkného SZ přes hodně teplé nevýrazné pole.

Krásný tropický víkend před námi, déšť spadl za minutu dvanáct a pak snad více srážek... v čechách ať toho spadne co nejvíc. Zítra odstartuje bazéní léto.

Jinak nevím, kde ovar bere ty teploty, jsou nejvyšší ze všech stanic v ČR... Je to poněkud mikro klima. V úterý trop určitě nebude ani u tebe. :)
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 17. 06. 2022 19:10

Tak možná změna, neděle vypadá z pohledu některých modelů nadějně.. jen aladin je klasicky při zdi..
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 17. 06. 2022 20:52

Ahoj,

Tož modely vypadají relativně dobře - Škoda té ultrahorké neděle - trop stoprocentně padne; horko zde bude před frontou ještě v pondělí. Jinak včerejší déšť už večer nebyl poznat, zalévalo se. Tmax do 23. Zítra těch 28 padne, nezávidím vám tu výheň, co vás čeká v Čechách. Hlavně ať plošně zaprší, což vzhledem k situaci - nejsem si vůbec jist, opět fronta bude hodně o bouřkách a lokálních rozdílech ,,,
Stran nefunkčnosti fóra - vyzkoušel jsem všechno, co jsem měl po ruce, safari, edge i firefox - safari z founu, nic.

Přeji krásný večer

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Rade » 17. 06. 2022 21:53

Ahoj,

my jsme od začátku roku na necelých 180 mm, ovšem z toho celá třetina spadla v dubnu, který byl jediný srážkově normální nebo slabě nadnormální měsíc. Za květen + červen jen něco přes 50 mm, takže jsme na tom opravdu prabídně a vlastně hůře, než v sucholetech 2014 - 2021 (s výjimkou 2016, což byl jediný srážkově normální rok ještě s rokem 2022). Deficit za desetiletí tedy utěšeně narůstá hodně přes 1000 mm a stále jsme tak, spolu s podkrkonoším, oblastí s největším srážkovým deficitem v zemi.

K tomu přichází inferno, těžko odhadovat, kolik to hodí, dávám i tak cca 5% šanci na překonání absolutního rekordu (jak našeho (38,3°C), tak státního (ale spíše se to asi zastaví na 39°C v nejteplejší lokalitě). Zejména v neděli by mohlo být nejtepleji v naší oblasti, až se stočí slabá advekce od přetočeného SZ k JZ. Nemyslím si, že po neděli denní maxima klesnou pod 30°C, spíše to vidím na slušnou šňůru tropů v naší poloze.

Budeme se snažit udržet při životě náš genofond dřevin, bude to boj srovnatelný s červencem a srpnem 2015. Dešti zdar!
Rade
Nováček

Registrace: 04. 02. 2012 21:17
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 17. 06. 2022 22:01

Pěkný večer kolegové, to mne fakt včera vyloženě nasralo, že jsem se nemohl přihlásit, protože jsem chtěl podat hlášení z prostějovského "Aqualandu". vyzkoušel jsem 4 prohlížeče Mozillu, Explorer, Seznam a Edge a u každého to hodilo u přihlášení hlášku Error 500 - požadavek nemůže server zpracovat. :-@ To by mě teda zajímalo, jakej prohlížeč používá Ovar, který se přihlašoval celou dobu bez problému. :jojo:
Já ty tropy tak vítám, všude tuny slimáků..., hrůza, ještěže ovoce visí na stromech a nejsou těsně nad zemí. Tady byla dokonalá apokalypsa, naštěstí se to obešlo bez krupobití, ale ty obrovský kapky, co padaly, to bylo zlověstný..... Těm v Olešnici jsem ty kroupy fakt nezáviděl. :jojo:
Včerejší bouřka trvala rovnou hodinu, nekonečný, trvala od 15:30 do 16:30 a dala 25,8mm, aby pak kolem 19h přišlo menší repete na 10min, které dalo ještě další 3,1mm. Celkový včerejší úhrn byl tedy 28,9mm. Neuvěřitelné. :mysl: Měsíční normál ve výši 74mm máme tedy již splněn. Aktuálně za červen eviduji dosavadní srážkový úhrn ve výši 84,6mm.
Zde byl dnes chladný den, neboť nebyla pokořena ani hranice pro letní den, neboť maximum bylo 24,1st., do bazénu jsme se dostali jen díky silnému rentgenovému slunci. Zde na trop stále čekáme, ani včera nepadl, i když už to bylo jen o "bradavky", neboť maximum bylo 29.9st. =-O Zde si červen udržuje zatím kladnou odchylku od normálu ve výši 1,7st.
Vypadá to však, že zítra se snad dočkáme první třicítky i zde.
Kolikrát kroutím hlavou na tím, jaké teploty tu uvádí kolegové v Čechách. Až mi připadá jako by Čechy byly snad jiné podnebné pásmo. Nejste náhodou ve Španělsku? =-O Uvážím-li, že já v úplném centru mám ve zdejší oblasti v podstatě o dost vyšší teploty než ten, kdo bydlí někde na okraji Prostějova bude mít určitě o dost ještě nižší teploty než já.
Jak bude příští týden zatím neřeším, hlavně si chci užít tu první třídenní hotwave, abychom tu trochu oschli a konečně plnými doušky se vyčváchali v bazénu. :jojo: CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:

P.S. Dosavadní roční úhrn srážek máme 223mm. normál za období leden-červen je pro naši lokalitu 265mm, tj. jsme dosud na cca 84% srážkového normálu. Vzhledem k tomu, že je však červen teprve slabě za svou polovinou, tak se nedá vyloučit, že pololetní normál nejenže naplníme, ale i překročíme. Stačí k tomu opravdu málo - jedna bouřka včerejšího typu..... :plavani:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod TommyAst » 18. 06. 2022 01:39

Podle vseho to ted vypada opet, ze v nedeli 19.06.2022 odpoledne-vecer dosahne T850 v Cechach v maximu 22-23 °C. ThetaE bude relativne vysoko, tak bych to videl na Txx (nejvyssi dosazenou teplotu) v CR 37-38 tipuji. Novejsi GFS dnes z 12 UTC ubral take ochlazeni na severu Polska hlavne, ale i v CR. V CR nejspis nepoklesne teplota v 850 hPa pod +10 a jen kratkodobe se ochladi. Pak prijdou zase vedra.

Ve Francii to vypada na jiho-zapade pobliz Pirenei T850 az +27 °C a dosazeni dennich maxim az k +45 °C podle Wetterzentrale.

Tlakova vyse nad zapadem-Atlantikem a nize nad severnim Atlantikem, ochlazeni a fronta od severo-zapadu po predni strane vyse. To jsme tu meli v roce 2019 prave 27.06.2019. Na fronte bylojen par kumulu a zadne srazky. Coz si skutecne neprejeme. Doufejme, ze bude ThetaE v 850 hPa i CAPE a Lifted Index vysoko a budou se tvorit bourky alespon z tepla. Sucho je dost velke.

Ve Francii 16.06.2022:

Saint-Jean-de-Minervois +40.0 °C

Dale Durban-Corbieres +40.0 °C Le Boulou +40 °C (stanice prvni kategorie - hlavni ?)

Argeliers +41.5 °C a Moules-et-Baucels+40.2 °C (stanice druhe kategorie, mimo hlavni sit ?)

Preklad z Francouzsticky neni jednoduchy, ale asi jde o rekordne nejdrivejsi dosazeni +40 °C ve Francii (dle meho systemu rekordne nejdrivejsi super-tropicky den).

Zdroj:
http://www.geoclimat.org/

08347 Andujar Tmax 17.06.2022 +44.2 °C - zatim nejvyssi teplota v Evrope ze SYNOP stanice pro rok 2022. Cervnovy rekord pro Spanelsko Txx je z 27.06.1965 Sevilla +45.2 °C, jen o 1.0 °C vyse.

08347 Andujar cerven 2022:
https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=08347&ano=2022&mes=6&day=30&hora=23&ndays=30&ord=DIR

Zdroj a clanekk aktualni horke vlne:
https://www.severe-weather.eu/global-weather/heat-dome-heatwave-europe-june-2022-forecast-mk/
https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/vedra-rekordy-16.6.2022/
TommyAst
Nováček

Registrace: 31. 10. 2012 16:25

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 18. 06. 2022 07:46

Ahoj,

Tak Mnej mě rozesmál:

Včera jsme měli chladný den, max. 24,1°C :D :D :D To už je fakt na bundu, aby člověk neumrznul :D :D
No k výhledům, taky se mi zdá, že ochlazení na nějaké normální teploty bude otázka dne nebo dvou, pak opět tropy. Ta horká vlna nad JZ/Z Evropou je opravdu nechutná. Co mě děsí jsou srážky. Stromy se musí prolévat, vše doslova vyprahlé a to jsme na počátku veder. Smyslu plnější srážky v modelech nevidím, bohužel.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 18. 06. 2022 08:36

Po pravdě výhledu počasí na příští týden jsou velice nejasné. Alespon tedy pokud jde o modely. Myslím že první fronta nepřinese skoro nic pokud jde o srážky. V dalších dnech příštího týdne to vypadá že už lépe proudění se bude pravděpodobně měnit střídavě na poněkud chladnější a teplejší tak snad ve vlhčím vzduchu to něco vygeneruje. Já tady mám zatím 146mm od začátku roku a asi nebude mnoho míst kde je méně.
K max. teplotám asi tolik že už nyní to letí strmě hore tropík dnes je jasný ale zítra bych maximum viděl u nás ,,jen" do +36.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Doizer » 18. 06. 2022 11:40

Zdravím po dlouhé době.
Tak konečně jsem díky Rademu přišel na to, jak přispět.
No, co se týká úbytku diskutujících, tak se obávám, že je to v důsledku různých bugů, kvůli kterým nejde odeslat příspěvek, jako se tak dělo i mě. A taktéž kvůli absenci nových registrovaných, kde to prostě nejde.
Ještě z května pozdravuji spousty krajanů, kteří se tu pěkně rozepisovali.
Květen byl u nás jak už mnozí psaly význačný pravidelnými nízkými minimy. Téměř každý 4tý den padaly teploty k hodnotám 2 stupňů, přičemž na zemi to bylo na hraně furt. Avšak odpolední maxima byly poměrně vysoké. Amplitudy běžně překonávaly 20 C.
Červen se bohužel pořád vyznačuje poměrně chladnými rány, dnes zase minimum 7 C.
K aktuálnímu počasí, ve čtvrtečních bouřích napršelo bez 2 desetinek 20mm. Tedy zalito je na pařáky parádně. Celkem za tento rok 295,45.
Tyto velmi vysoké teploty, co budou v Čechách Vám vůbec nezávidím a jsou alespoň pro mě absolutně zbytečné. I z pohledu rostlin, je nejideálnější teplotní optimum mezi 25-30 C. Což zatím u nás krásně vychází. Letos máme opět vysazené v Huslenkách melounové pole. A dokuď jsou sazenice malé a černá netkaná textilie není zarostlá, tak teploty nad 35C jsou absolutně nežádoucí. Ale toto je pouze můj subjektivní zemědělský názor. :)
Co se týká výhledu, tak očekávám vyvrcholení teplot v pondělí, kdy by alespoň zde na krajním východě mohlo být až k 34C. Poté asi krátké ochlazení vystřídané rychlým oteplením. Dlouho to vypadalo na poměrně suché přechody FS a rychlé střídání vzduchové hmoty. Po dnešním zhlédnutí modelů to na mě působí spíše na stabilní teplé počasí v tlakovém bahně. Přijde mi, že poslední dobou se ty výhledy mění velice rychle i na docela krátkou dobu.
Tož tak, omlouvám se za tak dlouhý román. %)
Ps: Kdyby někoho hlavně z krajanů zajímalo, tak v Huslenkách sem si konečně pořídil meteostanici. Odkaz: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/huslenky/
Nebo: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IHUSLE3/graph/2022-06-19/2022-06-19/daily
Zatím. :ahoj:
Naposledy upravil Doizer dne 19. 06. 2022 06:46, celkově upraveno 1
Doizer
Nováček

Registrace: 08. 12. 2014 18:26
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 18. 06. 2022 16:39

Hlasim +33. Travnik tedy seno uz pekne krupe pod nohama %) . Zitra to taky vidim spis na +36. Ale je pekne suchy vzduch. Ve stinu stromu to jeste jde... :)
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 18. 06. 2022 17:04

Tak zde max 35,2st., dopoledne jsem sekal po 4 týdnech zahradu a od sekačky se prášilo jak od kombajnu. Tráva je umrtvená, rostou jen odolné plevely.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 18. 06. 2022 17:05

Jiný svět v čechách, fakt chudáci, navíc ta linie té fronty má jít snad 50km v německu, no snad se ještě posune a vytvoří, ono většinou ty srážky mají tendenci doputovat malinko východněji. Pak taková sinusoida, uterý docela chladno, středa opět nahoru, snad se v bahnu bude dařit bouřkám. Mohlo by.

zde jiný svět Tmax 26,7C :(
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 18. 06. 2022 17:36

Zdravím,
zde Tmax v 16 h +34°C...
Zítra čekám + 37°C. Tmax zde bylo cca +39°C, ale nevím přesně jaké léto - musím projít archiv.
Obloha se z modré zabarvila do žluto-mléčné a obzor se zakalil - sahara je zde...
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 18. 06. 2022 17:42

Ahoj, tak i po dnešku zde stále čekáme na první tropík, zde max. 28,9st., tady to čekání na trop je jak čekání na Godota :(, koukám, že Čechy "anektovali do Španělska" :D , zkrátka jiný svět, ani se mi ve srovnání s námi, nechce věřit, že tam mají kolegové tak vysoké teploty =-O , tady tráva roste jak praštěná, sekal jsem v neděli, zítra budu zas. %) Libi se mi směje, že říkám o včerejšku s max. 24,1 st. chladný den, ale dopoledne s min. 14,3st., ale docela svižným větrem ze SV k té mikině dopoledne moc nechybělo. Včerejšek zachránilo pouze silné rentgenující slunce, být pod mrakem, tak možná ani ta dvacka nepadla. :jojo: Takže snad zítra se dočkáme letošní první třicítky, dvoudenní peak bude ukončen jak jinak silnými bouřkami. Tak doufám, že to bude beze škod. Letos už jedno tornádo v Lanžhotě stačilo. Viděl jsem video z té oblasti, a i když to bylo ve srovnání s loňskem nicotné tornádo, tak jak to ukázkově bere tašky, to normálně tuhne krev v žilách. Pokud bych si měl vybrat já, tak radši to vedro, než aby za minutu člověk sledoval obraz zkázy :( Jinak na youtube jsem před časem sledoval video, jak Saúdové proměnili během 10 let poušť v 35000km2 úrodných polí, pěstují tam všechno, i plodiny na vodu náročné, to je neuvěřitelné. V důsledku toho se jim tam v té oblasti změnilo klima a najednou jim tam víc prší. Prý tu oblast budou ještě rozšiřovat. Mají ambici se stát zemědělskými exportéry. Není divu, jednou jim ta ropa dojde, tak se musejí starat. Koukal jsem na to s otevřenou pusenou. Asi tam naši zemědělci budou muset zajet na exkurzi, aby věděli jak hospodařit s vodou a půdou....., tady se jen nadává na sucho, ale je potřeba nebečet a starat se. Když to jde tam, tady to musí jít o to snáze. :jojo: Tady je obloha zatím blankytně modrá.... CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 18. 06. 2022 17:57

Tipnu si od boku, ale ti Saudove treba odsoluji vodu z more diky levne energii z FV. Treba. Nevim. Vody tam maji nekonecne mnozstvi a slunce taky. Potom je to uz snadne. Nevim co my tady. :) Kde mame brat bodu? Ale samozrejme pude davame zabrat, tady jsou povetsinou lany repky. Bohuzel..

Aladin ma pro me na zitra +38 a v pondeli +34. Srazky zadny, ecak neco malo drzi. Uvidime. Beru to tak, jak to je.
PS: Vymenim vedro za dest, znacka specha.... :)
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí