Ahoj, tak dnešní konečný srážkový účet je 11,7mm, další Ovarův pozdrav z Čech nás už naštěstí netrefil v plné síle a dal jen 0,8mm. Sláva, všechno nás trefovat nemusí. Hlavně, že to bylo zde dnes beze škod, prý kdesi na Znojemsku napadlo 30cm krup. To je v krátké době po sobě už druhý takový případ. Masakr.
Takže suma sumárum žádná změna v dohledu, v Čechách sucho, Morava zalitá. Těším se opět na pár bezstarostných slunečných dnů a doufám, že v sobotu už si ty srážky v Čechách nechají a zde na Moravu dojde jen pár slabých drobků.
Fascinuje mne, jak se rozpoutala mediální hysterie ohledně teplot. Stačí dva super teplé dny v Čechách, a to ještě ne v celých, a už se rojí odevšad katastrofické scénáře různého druhu, které jsou jen bezostyšné strašení lidí.
Viz např článek tady:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-fakta-vikendove-vedro-byl-jen-zacatek-bude-stale-tepleji-206738#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Covid už skončil, Ukrajina asi už taky netáhne, tak znovu vytasili mantru o GO. Pamatuju horší vlny veder a vytrvalejší, než tato troška, co nás jen lízla. A jestli se náhodou jednou za deset let vynoří nějaký absolutní rekord, tak to zase není tak hrozný. Nevím, kde všichni berete tu jistotu, že letos bude echt horké léto. Že v srpnu přes těch 40st to už musí být letos překonáno. Odpověď je: může a taky nemusí.

Loni to vypadalo obdobně, ale srpen nám nějak propršel a bylo po rekordech.

Při vrtkavosti modelů není jisté, co bude za týden, natož v srpnu.
Jiná situace je však ve středomoří. Nevím do jaké míry jsou tamní vedra zveličována. Jako dítě si pamatuji, že jsme jezdili do Splitu na dovolenou a slunko tam pařilo od rána do večera den co den s neskutečnými pařáky. V tom se za ty léta vůbec nic nezměnilo. Spíše pozoruji, že v posledních 15 letech je spíše Chorvatsko na počasí víc labilnější než tenkrát, neboť spoustě mých známých se stalo, že na konci srpna a počátkem září jim tam dovolená propršela a byli rádi za podzimní bundy. Ta pravá stálost středomoří zůstala ve střední a jižní Itálii a ve Španělsku. V roce 1991 jsem byl na Mallorce koncem října a ještě jsme se tam koupali v tamních aquaparcích a v moři každý den. Mám to zdokumentované v albu, až se mi tomu nechce věřit. Takže ať si říká, kdo chce, tak já žádným hocijakým černým scénářům do budoucna rozhodně nevěřím.

CIAO.