Ahoj,
v onom 2015 srpnu zde srážky nedorazily, ono se to zastavilo tehda někde o Moravskou bránu. Za celý srpen jsem měl rekordně malý úhrn a to 10 mm, vše bylo spáleno horkem a suchem. V tu dobu jsme zrovna jeli na dovolenou a od mohelnického kopce až po okolí Prahy neustále krásně pršelo. Nevěřil jsem svým očím a naivně doufal, že to dorazí i ku nám. Nedorazilo. V Lokti, kde jsme měli pronajatý pension, bylo vše krásně zelené a tráva rostla, nevěřil jsem svým očím. Teplota za celou dobu nepřelezla přes 25, až při návratu zpět se začalo opět oteplovat a doma nás čekal vysušený potok, přes 30 na teploměru a ve srážkoměru ani kapka.
Pokud si pamatuji dobře, tak ani září nebylo tehda nijak extra vlhké.
Ona situace pro nejbližší týden onen 2015 přímo evokuje. Opět mělká brázda s možností velkých úhrnů lokálně, ovšem čím dál k V a SV teplejí a více sucho. Což o to, zatím jsem zavlaženi, oproti 2015, máme více vody, tehda za celé léto napršelo necelých 90 mm, což je třetina běžného úhrnu při absolutně šílených teplotách. Zatím to ovšem vypadá, že to může nabrat podobný scénář - tedy červem relativně nejvlhčí, červenec už sotva s polovinou/třetinou běžného mnořství a srpen s oněmi 10 mm. Potok zatím ještě teče, ovšem vody je v něm velmi málo, do 3-4 dní je na suchu.
v onom 2003 horko bylo především v Čechách, podobně jako nyní v červnu, zde to bylo to teplé, ale nešlo o vyložený extrém, dokonce občas zapršelo. Ačkoliv srpen tehdy měl snad polovinu běžného úhrnu, vyložené povrchové sucho nebylo.
@Kapr A ty přivolávej ony infarktové teploty. Nad 35 už jde občas o život, někdy stačí i nad 30 a je zle ...
V červnu šlo o situaci z roku 87, pardon, tehda napadlo na Lysé na 20 cm nového sněhu. V 85 to bylo v srpnu. Teploty zhusta stejné, akorát v onom srpnu nepadal sníh.
+35 si odpustím vždy a všude, nedá se existovat, to raději oněch +8 - kde přinejhorším mohu zatopit.
Taková teplota bývá v červnu každý rok, to spíše oněch 35 je extrémních. Stačí, když se po přechodu SF v noci vyjasní a je to hned. I nyní, při andprůměrně teplém měsíci to bylo třeba dneska a hádám, že i zítra to bude podobné. Ve zmíňovaném 85 roce byl i přízemní mráz zde. Nemám pocit, že bychom kvůli tomu nějak strádali neúrodou.
@Varel - nový ecák je ejště výživěnjší - https://www.yr.no/nb/v%C3%A6rvarsel/daglig-tabell/2-3075921/Tsjekkia/Moravskoslezsk%C3%BD/Okres%20Karvin%C3%A1/Hav%C3%AD%C5%99ov