Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes3
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98485
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červen 2022

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na červen 2022

Příspěvekod dididi » 23. 06. 2022 19:40

Aladin? Posledních 5 výstupů tohoto modelu pro mou lokalitu 60,5,30,15 a 5mm. Má smysl toto sledovat? Jinak srážky ač dle CHMI jsme v oranžové výstraze posunuty východněji. Překvapení? Ale kde že. Pak se ještě dovíme že největší suchu je na Moravě.
Když se pak dívám na úhrny srážek za 24 hodin nestačím se divit. Možná jsou nějaké mikro regiony kde opakovaně mají smůlu ale severozápadně od Prahy je tomu přesně naopak. Zde jsou mikro regiony kde jednou za čas mají štěstí a ani to jim moc nepomůže.
Zatím jsou výhledy takové že i kdyby nějakou náhodou zde spadlo 50mm tak za 4-5 dní už to nepoznám. A to říkám i když vím že jsou v sz Čechách místa kde mají od 1.5. sotva polovinu toho co já zde.
Léto je na začátku a tohle nemusí dopadnout dobře.
Nicméně zde zatím není situace ještě kritická. Vše kromě trávníku je zelené ale voda by byla třeba samozřejmě co možná nejdříve.
Při očekávaných teplotách to půjde rychle.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod cejn » 23. 06. 2022 20:08

dididi: Tak ty výhledy jsou přesně takové, že tě může zasáhnout několik pořádných bouřek nebo ti uschnout trávník. Já říkám, že prostě vyjde nějaký střed, proto jsem dal odkaz na těch 50 ansámblů, kde se to pohybuje nejdřív kolem 15 mm do konce týdne a pak to stoupá až na + - 50 mm (horizont 14 dní). To je slušné, pokud to vyjde, když vezmu, že měsíční průměr je v létě nějakých 60-70 mm v naší oblasti. Jinak od začátku června mám asi o 20 mm víc než ty (o 1 situaci) a dnes jsem počítal na prstech :D, že tu nepršelo už 10 dní :D, pokud nepočítám 1 mm z poslední situace asi 2 dny zpátky, který jakoby nebyl. Tropy a velký výpar samozřejmě budou, takže nějaké srážky by byly dobré a určitě nějaké budou, jinak můžeme přivítat Českou savanu, kterou SZ Čechy ovšem už asi mají. :D
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček

Registrace: 21. 01. 2022 10:52

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 23. 06. 2022 20:13

[quote="Tomfik"][/quote]
Proč bych něvěřil, jen prostě máš evidentní mikroklima něčím dané, proto máš tak vysoké teploty. Ale nejsou relavantní pro tvůj region z hlediska globálního pohledu na JZ, nic více, nic méně
[/quote]

Naopak, a za tím si stojím, já říkám že nejsou relevantní data z okolních profesionálních stanic. A vzhledem k tomu že ta síť je tak řídká, tak nevím, jak můžeš posuzovat co je a co není relevantní, obzvlášť v mém kopcovitém regionu %) , nic více, nic méně.

Stanice Domažlice je umístěná v arboretu, ve školním pozemku, krásné místo, ale kolem dokola stanice rostou stromy 20 m vysoké. Nejbližší strom je méně jak 5 metrů od stanice. Ale hlavně že já mám mikroklima na dvoře :D .
Druhá nejbližší (i tak je cca 15 km, to není málo...) stanice už v lese není- Staňkov (ten je na sídlišti), její mínus je jen to, že celé roky měla zaprasenej černej radiační štít. Po vyčištění, se odpolení maxima !!o několik stupňů!! snížila a co má stanice čistý štít si už nikdy nevybavuju, že by byla na předních příčkách ve vysokých teplotách. Možná 1-2x v zimě u JZ proudění, když ještě v Domažlicích padá na čidlo sníh ze stromů :D . Takže se opravdu bavím, když mě někdo říká, že moje data nejsou relevantní..
Já třeba data nikoho z vás nezpochybňuju, protože vim, jak na tom jsou stanice Chmu a vim, že nejste idioti, co neumí měřit teploty..

A dididi je to tak, dnes v Osvračíně, který měl letos 3x víc bouřek než my, několikrát přívalák a krupobití, stav trávníků je tam stejný jako u nás. Vtip je jen ve stavu stromů, u nás už sklápí listy, tam to bude trvat o pár týdnů déle, výsledek ale stejný.
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 23. 06. 2022 20:51

Ahoj,

Zajímavá diskuse o místech a způsobu měření.
Měřím 4 způsoby. Dva dataloggery, jedno termio 1 ještě meteostanice. Ta ovšem měří špatně teploty, přeměřuje o cca 0,6 stupně v průměru. Datalogger a termio mám v plastové budce, standartně dva metry nad zemí, čidlo meteostanice ve větraném/ventilovaném krytu, napájeno je to přes den solárním panelem (díky Kapře, stále slouží) a pak lamelovým krytem přímo z hydráku, ovšem nevětraný, na severní straně domu. Kryty snažím se mít čisté.
Srážkoměr - hrnec od hydráku, zahradní srážkoměr a pak překlápěci od meteostanice.
Průměr teplot dělám z dataloggerů a termia.
Výhledy pro východ a severovýchod jsou beznadějné. Vedro, ecák má nulu srážek do konce svého období.
Věřím, že Rademu, Ovarovi či Dididi něco spadne, tady to bude zcela o ničem.

@Kapr - aby jsi v zimě nemusel topit, musel by ses přestěhovat snad do Egypta. Astronomie je neúprosná.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Doizer » 23. 06. 2022 21:47

Co se týká měření, tak se obávám, že i moje meteostanice úplně nesplňuje normy, avšak jak tady čtu o profesionálních stanicích se špinavým radiačním štítem nebo stanicí umístěnou v lese, tak mě to nechává klidným.
Moje stanice se nachází na zahradě, ve které se vyskytuje i spousty druhů ovocných dřevin, spousty z nich mají 5m a více, avšak se nachází ve vzdálenosti 7m a dále od stanice. Vzbuzuje to ve mě myšlenku, když se podívám na wundrgound, kde okolní stanice mají v průměru o stupeň až stupeň až půl vyšší hodnoty než já, jestli to není dané právě touto vegetací, která se v blízkém okolí stanice nachází. Podle mě, je to ovšem měření mnohem přesnější, než kdyby se stanice nacházela poblíž rozpálené ulice v hustě zabydlené oblasti. V noci považuju měření těchto stanic za relevantnější, i když to radiačním vyzařováním může výsledky ovlivňovat taktéž. Avšak v pozdnějších hodinách už né do takové míry.
Myslím si to od té doby, kdy ze začátku jara, kdy ještě vegetace nebyla olistěná, tak moje stanice měřila i nejvyšší teploty z okolí a jednou i z celé České republiky na stránkách In-počasí.
Tedy s tím umístěním, neprofesionálních soukromích stanic je to podle mě hodně sporadické.
Doizer
Nováček

Registrace: 08. 12. 2014 18:26
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 23. 06. 2022 22:45

Pěkný večer, tak pročítám zdejší fórum, a napadla mne myšlenka úpravy názvu tohoto fóra. Mělo by se jmenovat MORBIDOfórum. :D Tolik bečení a skuhrání a připomínání horkých let 2015 či 2019 (už jsem se v těch letopočtech ztratil), že to snad není možný. Skoro všichni do jednoho. To není možný, výjimkou je jen Kapr a kupodivu Cejn, kteří zachovávají jakž takž realistické vidění světa. Ještě bych pochopil, že kolegové v Čechách jsou nervózní a nešťastní z toho, že jim prší málo, nebo vůbec, ale nepochopím jednoho z největších bečících pesimistů Adiho, který na tom není srážkově zas tak špatně, jen nemá rád teplé počasí a nezapomene nad každým teplým výstupem skuhrat. :mysl: Tomu by nestačila ani zimní Sibiř. :D Nezaujatý člověk po přečtení jeho řádek pocit, že musí být neustále -20st a metr sněhu k tomu. :mysl:
Naopak my si současné počasí náležitě užíváme. Dnešek byl naprosto úžasný. To byla reklama na léto, jak má být, zakončený tím pravým tenisovým duelem, i když nevítězným, ale pořád vyhrávat se nedá, že. :D Voda v bazénu je konečně tak akorát. Takže by to snad takhle mohlo alespoň nějaký čas vydržet. :jojo: Trocha statistiky ze zdejší oblasti rovněž neuškodí: 21.6. denní max. 22,3st. , 22.6. denní max. 25,8st. a dnes 23.6. bylo denní max. 28,2st. Má snad někdo pocit, že tyto teploty jsou nepatřičně vysoké na tuto roční dobu? Já si to tedy nemyslím. Jsou to naprosto normální běžné teploty začátku léta. A že letošní červen disponuje průměrem červencovým bych neviděl nijak nenormální. Je naprosto běžným jevem, že dané roční období odstartuje velmi dobře a pak to jde do kopru, například uplynulá zima, kdy prosinec byl velmi solidní i včetně druhé půlky listopadu. Všichni rázem viděli dobrou zimu a v lednu se to podělalo a výsledek známe, neboť zase z toho byla jen "březnová zima".
To samé se může stát i v letním obdobím. Loni to bylo podobné. Upršený srpen pak zachraňovalo slunečné září a říjen, který však byl již teplotně relativně chladný. Už dnes mi mobilní aplikace Weatheronline opět zvoní výstrahami na silné bouřky od zítra. Je to podobná situace jako v pondělí. Já být vámi, tak je vůbec ani nebudu přivolávat, ale koukám, že hodně z vás je nepoučitelných. Až někomu v důsledku toho uletí střecha, dobře mu tak. :jojo: Modely rozskolísané, to nemá v současné době nějak moc vypovídací hodnotu. Může napršet 150mm, ale taky nemusí spadnout ani kapka. Vždyť oni vědí jen, že něco bude, ale to je tak všechno. :jojo: K dnešnímu dni jsme měli dosud pouze 1 slovy: jeden tropický den, a to ještě jen na 30min. To bych zatím za horké léto tedy vůbec neoznačil. Takže moje doporučení je méně sledovat modely, alespoň ubyde u vás riziko prasknutí žilky či infarktu. :jojo:
Otázka měření mě rovněž zaujala. ale i když mám Ovara rád, tak pokud má většinu měřitel umístěnou v uzavřeném vnitrobloku dvora, tak je nabíledni, že tam bude mít vždycky tepleji, než někde u lesa.
Já, i když jsem v centru města, tak mám teploty relativně normální, protože vedle mne je park a navíc všechny čidla mám umístěné ve 4 patře na terase, kde mám rovněž hodně zeleně a daleko od okolní zástavby. Mít čidla umístěné v přízemí, kde je tuna asfaltu a vyhřáté zdivo, měl bych naměřené teploty úplně někde jinde. :jojo:
Ještě bych chtěl podotknout, že konečně jsme tu trochu oschli. Dnes jsem jel na kole lesoparkem Hloučela a docela jsem užasl, že i po 4dnech od pondělního srážkového návalu, jsem tam narazil vyloženě na hlíně na nevsáklé kaluže. Sice už nebyly nijak velké, ale byly. Ať si tedy každý udělá obrázek o tom, jak mokro tu bylo, když ani za 4 dny kaluže nejsou schopny vsáknout na hlíně do země.
Takže mám-li věřit predikci, že přijdou silné bouřky, tak přeji všem, ať je to beze škod a s rozumným deštěm a ne krupobitím. CIAO: :jasno: :jasno: :jasno:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Doizer » 24. 06. 2022 00:14

Ačkoliv se snažím pochopit pocity mneje, tak to co, nás očekává určitě není v mezích normálu. Podle předpovědí nás očekává epizoda, kdy bude asi 5 dní teploty nad 33 stupňů, což určitě není pro daný měsíc pro naší polohu normální, ať si říká kdo chce co chce.
Já se tu upřímně snažím mít, taktéž velice odměřený názor na věc a na jednotlivé modely, ačkoliv názor na extrém v modelech, si nedovolím nevypustit. Když je to zajímavý výhled, který ovšem neberu za směrodatný údaj. Je to čistě zajímavost, kterou mě baví rozebírat. Neřeším tu žádné katastrofické scénáře.
Tedy Možná se mě to malinko dotýká, když nejsem zařazený do skupiny nebrečících. :D
Dovolil sem si zde vyjádřit vzpomínky z ultra teplého léta 2015, toď vše. Podle mě je hodně důležité rozlišovat informace. A ty svoje rozhodně nepovažuji, za brečící. Asi záleží na úhlu pohledu, ale já to tak rozhodně nevnímám.
neříkám, že nikdo nemá svoje preference, které se snaží dávat v podvědomí do popředí. Ale tak to tu na mě zatím nepůsobilo, a to, že někdo zmíní, že je nedostatek srážek, tak to může být holý fakt, a ne brečení. Podstatný rozdíl. Ale jak říkám může to být pouze úhel pohledu.
Výhledy jsou pořád horůcé, to je fakt, a neměl by je nikdo zpochybňovat, protože to je aktuálně v danou situaci fakt. A od toho tu jsme, aby jsme to mohli rozebírat a bavit se nad těmito situacemi.
Toď vše. :cerveny:
Doizer
Nováček

Registrace: 08. 12. 2014 18:26
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod cejn » 24. 06. 2022 06:28

mneji: Jj je to tak máš pravdu, počasí je totiž pořád stejné, vedra sucha byly vždy. Nikde není psáno, že to znamená něco špatného a je důvod být hned naštvaný, je to prostě určitý stav a typ počasí, sám o sobě neutrální. Vtipné je, že tyto nálady obyčejných lidí reflektují už i meteorologové, kteří se často vyjadřují ve smyslu, že by někde MĚLO pršet, že je to TŘEBA atd. Jenže v počasí není nic třeba, je to jenom přírodní cyklus, horko, zima, povodně, sucho pořád dokolečka a samozřejmě pokaždé v jiných oblastech v jiné míře. Taky už nedokážu brát počasí tak vážně jako dřív.

A pak se kouknu na druhé fórum a tam se tři dohadují, kdo a proč dává pořád obrázek každé aktualizace Aladina :D, že je to zbytečný a že situace je prostě nejistá :D.
cejn
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod m_univ » 24. 06. 2022 06:58

No nejsem nejaký dlouhodobý pozorovatel, a neříkám že si vše papmatuju, ale abych měl tuhle dobu suché pásy trávy na zahradě - no nevím nevím, a když vidím ten další výhled počasí... =-O

Ale tak hlavně že mám plíseň na česneku, což jsem nikdy neměl, a co jsem dával zatím ven tak to vidím hodně bledě, jestli tam bude aspoň pár kousků dobrých... to bych taky zrovna v tomhle roce nečekal... :D
m_univ
Nový člen

Registrace: 13. 01. 2016 10:03

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 24. 06. 2022 07:36

Ahoj,

Ale no tak, mneji, sám píšeš, že už nyní máš nadprůměrně teplý měsíc a tobě je stále zima .... a pak že Adi bečí, že je horko, resp. že horko bude. :) A ono bude, resp. už je.
Viz - ansámbly gfs - predikce vycházejí něco kolem +15, normál je někde okolo 7-8 stupňů - a to dlouhodobě, ne po dva či tři dny, jak bývá obvykle.
https://wetterzentrale.de/de/ens_image.php?geoid=29607&var=201&run=0&date=2022-06-24&model=gfs&member=ENS&bw=1
Průměry odpovídají tedy Římu - slunné Itálií.
https://wetterzentrale.de/de/ens_image.php?geoid=72083&var=201&run=0&date=2022-06-24&model=gfs&member=ENS&bw=1 Ovšem předpovědi pro Řím odpovídají Jeruzalému :)
https://wetterzentrale.de/de/ens_image.php?geoid=65158&var=201&run=0&date=2022-06-24&model=gfs&member=ENS&bw=1
Z toho vyplývá, jak horká masa vzduchu and Evropou zrovna je a bude.

Jinak k Horšovskému Týnu se blíží voda :) Přeji hodně kapek ;)

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod cejn » 24. 06. 2022 08:41

Tak já rozhodně nejsem pesimista. Bouřkový - srážkový potenciál je nyní opravdu velmi vysoký, alespoň u mě Středočeský kraj - Mělnicko. Když vezmu ty regionální modely jako ALADIN a ICON-D2, tak bych si hned vsadil klidně vyšší částku, že tu něco více či méně výrazného prostě bude. Navíc díky brázdě TN budou srážky zpomalovat svůj postup právě v Čechách a vypadá to i na potenciální plošnější nebo trvalejší déšť, relativně. A navíc ta druhá vlna bouřek příští týden vypadá možná ještě líp. Ta studená fronta bude ukrutně výrazná, co se týče teplotního gradientu, což si představuji, že přinese souvislý dlouhý pás bouřek, nějaký MCS apod. s téměř 100% pravděpodobností, že něco bude, stejně jako teď. Takže mám před sebou dvě výrazné situace s nadstandardním potenciálem. Proto například ten dididiho určitý skepticismus nechápu, je to skoro "soused" a určitě má stejné šance jako já, ale vidí to jinak no...
cejn
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 24. 06. 2022 09:27

Tak jsem si to nyní prošel trochu podrobněji. Teoreticky by zde nějaká voda spadnout měla podle nynějších výhledů. Modely dávají cca od 15 do 35mm aladin už zase 60mm.
Je patrné že fronta se během noci kousne a možná i trochu cukne zpět k sz. To je nadějné ale bude záležet kde se zastaví a jestli a jak hodně se přetočí. Zdá se že šance na bouřky je i zítra později odpoledne a večer s postupem od jv.
Ovšem většina modelů má hlavní pásmo srážek přeci jen východněji a ta linie kde jsou vysoké úhrny a naopak jen drobky je často v těchto případech velice ostrá.
Tak snad se zadaří na co největší části Čech.
Cejn: jo 3 pořádný bouřky za sebou to máš pravdu ale jaká je asi pravděpodobnost že se to stane když tady ještě letos nebyla ani jedna. Tedy jedna byla ale pouze pokud jde o bleskovou aktivitu.
Nicméně dnes je opravdu dobrá šance na slušné srážky což by bylo dobré i výhledově pokud jde o další FS a jejich potenciál ale to už předbíhám.
Ještě k vedru. Už tu bylo +37 příští týden možná repete. Ano Morava je zatím teplotně jinde ale to mi moc nepomůže. A tak se ptám co je tedy vedro když tohle je pro někoho normální .. +45?.
Aby nedošlo k omylu nestěžuji si teplo mám rád a mám dovolenou tak že mi to nyní nevadí ale chodit v tom do práce bych nechtěl. Naštěstí okolo 5.7. se zdá že by mohla horka minimálně na nějakou dobu skončit.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 24. 06. 2022 11:06

Tak to je smutná zpráva.... Za mě nejlepší relace o počasí.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/zemrel-meteorolog-jan-zakopcanik-40401150#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 24. 06. 2022 11:34

a jejda... proto asi dnes ti andělé na obloze :) (byly dopoledne moc hezké cirry)... no, smutná, tohle nás čeká všechny, tak nevím proč smutnit. Můžeme jen v dobrém vzpomínat, jo tenkrát jsem se ještě díval na televizi, pak ty relace o počasí šly do kytek a dneska? Už ani ta čt není co bývala... i když jsou tam vzdělaní meteorologové. Joo, svoje dětství jsme měli asi všichni spojené s tímto pánem, který tomu dával vždycky něco navíc... tak pozdravujte tam nahoře. :ahoj: :zatazeno: :bourka: :upozorneni: :snezeni: :dest: :jasno: :polojasno: :srdce: :temp: :zima: :snih:
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod cejn » 24. 06. 2022 12:44

kapr: Ta současná relace počasí na ČT má určitě několik vad, nicméně svojí profesionální úroveň to má. Problém je hlavně v času, kde meteorologové jsou pod časovým drillem cca 4 minuty před událostmi, protože předtím ještě běží reklamy a někdy nepochopitelný odpočet času a nejdřív si tam ještě kecají s moderátorem událostí :D. Samotná relace o počasí má pak nesmyslný scénář, kdy se řeší nejdřív předpověď, pak přijdou fotky, videa a pak zase předpověď :D ovšem už hezky honem rychle, abych to stihnul, tak něco vynechám, rychle to přeskáču a osekám a hlavně musím mluvit hodně rychle :D. Nevím, kteří inteligenti tohle vymyslely a to nepočítám některé nepřesnosti nebo i nesmesly, které se občas vyrojí. Třeba vysvětlení, že na severozápadě Čech nepršelo kvůli srážkovému stínu Krušných hor, ačkoliv šlo o známou situaci, kdy šly srážky od JZ a nepršelo ani v Krušných horách. Včera jsem se například od Zárybnické dozvěděl, že existuje model DWD, ačkoliv každýmu je jasný, kdo se trochu vyzná, že je to nesmysl. DWD je německá národní povětrnostní služba poskytující model ICON, ale tak někdo si prostě z modelu ICON udělá model DWD, proč ne... :D

Jen můj názor, třeba se to někomu vyloženě líbí, asi jsem moc náročný.

PS: Na druhou stranu počasí na CNN Prima News, kde jsou taky meteorologové, podle mě nenabízí nic moc lepšího. Ale stačí to a v něčem je to možná i lepší.
cejn
Nováček

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí