Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98484
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červen 2022

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na červen 2022

Příspěvekod Troll » 25. 06. 2022 12:21

Tak pro mě je tedy zajímavé, že jestliže v Praze a blízkém okolí spadlo na mnohých místech kolem 100 mm srážek, že se to obešlo bez větších škod, zvláště když vemu v potaz, že je to samý beton, asfalt, zastavěné plochy, udusaná půda apod. To jen dokládá, jak mimořádný ten deficit vody v půdě byl.

Tady konečně také něco spadlo, ale jen něco kolem 20 mm, a to samozřejmě nestačí, pár km na Z a SZ pak toho spadlo ještě o dost méně (Teplicko, východní Krušné hory), tam jde o jednociferné uhrny, které téměř nic neřeší - zítra to bude pryč. V pondělí pak hrozí další supertrop. Pak nadále velmi teplo, ale snad konečně i s častějšími srážkami. Větší vedra si nyní ale asi začně užívat už spíše V. Tady by jsme mohli být více pod vlivem vlnících se frotálních rozhraní a tak by mohlo být přeci jen trochu chladněji, občas více oblačnosti a doufejme, že i vydatnější srážky.

Jinak letošní červen určitě není teplotně průměrný ani v horizontu posledních 15 let, alespon zde ne. Skončí na 90% jako druhý nejteplejší po roce 2019 a tedy teplotně srovnatelný např. s červencem 2010, srpnem 2003. Cerven 2003 zřejmě překonáme, jelikož je stabilně velmi teplo i v noci a chybí jakékoli chladnější dny, i když počet tropů byl tehdy vyšší. Na druhou stranu se zde červen 2003 obešel narozdíl od toho letošního bez supertropů.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 25. 06. 2022 12:31

Pěkné odpoledne, tak tady nakonec spadlo ve dvou vlnách naštěstí jen 5mm. I to stačilo na to, abychom za červen překonali srážkově hranici 100mm. Dnes mám jet opět makat na chatu, hlásí bouřky, ale na družici dosud nic nevidím, jen se po polojasné obloze honí takové tmavé černé fujtajbl cumuly, které vodou přímo smrdí a já mám obavy, že pokud by mě tam chytla bouřka, tak se autem po té polňačce nevyhrabu na cestu.
Goodliku goodliku, kdyby jsi pozorně četl mé příspěvky, tak zjistíš, že o reklamě na léto jsem psal, když bylo azuro a okolo 28st. a pokud přijde týden těch správných pařáků mezi 30-35st, tak že to patří k létu a považuji to za normální. Teploty přes 35st nejsou příjemné ani mně. Bohužel je tu spousta kolegů, kteří kvičí, že je jim vedro už při 25st., a že by se mělo ochladit. Tohle ale nepovažuji za léto. Otužilec opravdu nejsem, abych se koupal při 20st. přes den s nočními minimy okolo 8st.. To je voda neustále jako křen, to prostě není léto. :(
Naopak mám rád i zimu a sníh, ale co na tom, že leden a únor si vezme do parády Evropu oceán a v nížinách nic zimního nevykouzlíš. Holt neumíme poručit větru dešti. Pokud bych měl věřit na nějaké velké sci-fi, tak řeknu, že tato srážková epizoda v Čechách vznikla proto, že tam někdo vystřelil v Praze nějakej náboj s jodidem stříbrným - a hle ono prší. :D :D :D
Takže v létě mám rád léto, v zimě zimu. Ale dost kolegů si tady přeje od jara do podzimu vlastně teplotně podzim a v zimě zimu. :(
Jsem tedy zvědav, jestli v tom otáčení nad námi začnou vznikat nějaké bouřky. Při pohledu na družici se začíná něco dít nad středním Slovenskem a severním Maďarskem. Zrádné je, že se ad hoc můžou objevit v rámci střední Evropy kdekoliv a kdykoliv.... :jojo: CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:

P.S. Tak v Praze mají Vltavu, ta pojme hodně, ale třeba takový Botič byl na 3.SPA. Těch 100mm bylo hodně lokálních, spadnout to plošně na větším území, tak by byly problémy. Nebudu daleko od pravdy, že pokud by se udělal jaký si průměr srážek mezi jednotlivými lokalitami, tak by v průměru bychom dostali někde úhrn okolo 40-50mm. Lokálně vyexponovaný úhrn 100mm nemůže udělat nějaké masové povodně, ale hasiči i přes to měli v Čechách napilno, co jsem četl zprávy. :jojo:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod cejn » 25. 06. 2022 12:39

Tak je po dešti, celkový úhrn za 24 h je 63 mm. Je to nejvíc za posledních minimálně 5 let. O to je lepší, že to spadlo v podobě trvalého deště. Tady už se nedá o suchém roce vůbec mluvit, tohle musí jít dost do hloubky...
Studená fronta hned počátkem příštího týdne slibuje další slušné srážky, takže vlhčí mód zřejmě nekončí... Vidím to tak, že to ani pořádně nestačí proschnout, byť bude horko a brzy zase naprší.

Ještě přidám "na památku" odkaz na obrázky sumy srážek. První obrázek je pouze podle stanic a druhý kombinace s radarem. Prostě pěkný pás a celkem výjimečná situace. Je to do 13:00, do 14:00 by tam někde u Prahy ještě mm asi naskočily, ale takhle to stačí. :-)

https://1iq.cz/i/album/vY7D28W

zdroj: ČHMÚ

PS: Vtipný, že mě počasí už moc nebavilo a najednou...
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček

Registrace: 21. 01. 2022 10:52

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 25. 06. 2022 13:01

tož to sem tady asi chudý příbuzný s těma srážkama... ale vůbec nevadí, příští týden asi budou vznikat bouřky z tepla, takže místně dost těžko předpověditelné. Na ty teploty se i těším... :temp:
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Jarda Max » 25. 06. 2022 13:42

Ho ho, vzala nás hodinová průtrž, teď se přesouvá na Benešov. Ultra doják. 12l kýbl, co mám na terase od včerejška, je do poloviny plnej, to je neuvěřitelný. Vždy při trvalejších deštích to dalo max jednotky cm, ale tohle - 16cm nakapalo jen tak. I tady už musíme mít hodně nad 100mm. A bude horko, to porostou houby. Naše suchooblast je prolitá jak nepamatuju :dest: :plavani:
Jarda Max
Nováček

Registrace: 07. 11. 2015 09:57

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Příspěvekod cejn » 25. 06. 2022 15:38

@Jarda Max:
"Naše suchooblast je prolitá jak nepamatuju :dest: :plavani:"

Líp bych to nenapsal. Je to jako přesun ze suché savany do vlhkých tropů. Aktuálně po přeháňce, další 2 mm, prakticky celý den zataženo, mokro, "bažina" všude, vlhkost asi 100%. Úplně jiný vzduch, jiná atmosféra.
cejn
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 25. 06. 2022 16:09

Hlásím rovných 70mm v Kralupech přitom ještě před pátou ráno byl úhrn jen 16mm. Trefoval nás ten pás trvalého deště s občas silnou intenzitou pěkně. Ale stačí se podívat na úhrny jen pár km východně a hned je vidět ta klika. Brandýs 34mm, Tuhan,Řež a Vranany 37mm.
Jinak těch 70mm je zde přesně červnový normál a spadl tedy asi za 20 hodin ovšem většina té vody cca 55mm za necelých 9 hodin. Voda hrne z lesa všude po cestách.
Venku je jak v prádelně a to při +22 zítra to bude jiný kafe. Jo a super se dopustil bazén už se mi odpařilo skoro 15cm a chtěl jsem dopouštět.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod cejn » 25. 06. 2022 16:22

@dididi "pás trvalého deště s občas silnou intenzitou pěkně."

Ano ta intenzita mě taky překvapila. Ono to sypalo fakt hustě a ještě velké kapky a drželo se to celkem dlouho. Jo taková voda už teče, ale záleží na terénu, reliéfu apod. No ale kdyby těch 70 mm spadlo během velmi silné bouřky během hodiny, to by bylo něco jiného. Takhle to mělo pořád parametr trvalejšího, vydatného deště s přechodně až silnou intenzitou. Ten velmi hustý silný déšť byl fakt jak nějaký horský Beskydský apod. V naší suché oblasti je to fakt rarita. Kdyby tu spadlo 30 mm, řekl bych, že je to hodně a ono je to nakonec mnohem víc. Největší dosavadní úhrn za 24 h mám z konce června 2017 (43 mm), dřív jsem srážky neměřil, ale cokoliv nad 50 mm za 24 h už je velká vzácnost, natož ještě o pár desítek víc.

Tak si aspoň můžu zapsat rekord. :-)

PS: Vtipné je, jak jsme si mysleli, že to půjde východněji od nás a nakonec to bylo spíš naopak. Ty předpovědi jsou často dost nejisté. Tolik srážek bych nečekal, sledování modelů může být dobré akorát tak orientačně.

Jinak se omlouvám mneji a dalším, že píšu zase moc příspěvků. Jdu se už klidit :)
cejn
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 25. 06. 2022 17:16

Málokdy se stane aby se bouřka vytvořila přímo nad námi. Je to výjimečná zalezitost, spíše je to zde o frontách a jejich zesílení než o vytvoření nové bouřky. Déšť trval tak 10-15min a z toho pěkně 3mm. Široko daleko jinak nic. Šlo to na Poličku a sláblo.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod cejn » 25. 06. 2022 17:40

Ještě dodám, že další výraznější srážky jsou už prakticky jisté v noci z pondělí na úterý. V Čechách by mohlo spadnout opět dost srážek cca kolem 20 mm, ale v rozmezí spíš 10 - 40 mm, jak kde.
cejn
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 25. 06. 2022 17:54

Zdravím,
zde spadlo v bídných 13,6 mm - ale ve slabém dešti, tak se vše pěkně vsáklo - zítra odpoledne už to ani nepoznáme...
tak asi tak...
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod karel » 25. 06. 2022 18:37

Tak zde 2mm :'( já chci prosím :dest: nebo zde uschneme.Za červen bídných 38mm prosím o :dest: .
karel
Nováček

Registrace: 09. 12. 2014 18:41
Nadmořská výška:

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 25. 06. 2022 19:49

Přesnější srážkové vyhodnocení pošlu až se vrátím do Prahy, myslím ale, že kolem 50mm ve srážkoměru budu mít i na mém stanovišti v Praze v Dejvicích, podle údajů z blízkého okolí. Červnový normál tedy nakonec bude i u mě překročen, v půlce měsíce bych si na to vůbec nevsadil.
Pocitově bych to přirovnal k opožděnému příchodu dlouho vyhlíženého monzunu do vyprahlé Indie. Trochu bych se zastal modelu aladin - v množství srážek pro určitou lokalitu byl úplně mimo, ale podařilo se mu odhadnout, že srážkové pásy budou v oblasti středních Čech protažené ve směru jih - sever.
Jak tady zmiňoval kolega Cejn, v něčem podobná srážková situace byla na konci června 2017. Co je zajímavé, i tehdy bylo těžiště srážek v jižní části Prahy (Radotín kolem 100mm)
K dorovnání letošního srážkového deficitu mám zatím poměrně daleko, ale akutní sucho je v mé lokalitě přerušeno.
Dididi - docela by mě zajímaly dešťové statistiky z Kralup - jaký je v Kralupech srážkový rekord za 1den nebo kolikrát se stalo, že by byl denní úhrn srážek přes 50mm ;-)
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 25. 06. 2022 20:42

Ano, když opomenu přesnou lokalizaci, která je prostě problém u všech modelů, tak množství srážek vypočítal aladin vlastně na jedničku, všechny ty úhrny nad kterými zůstává rozum stát tam měl a již mnoho dní do předu.. Svým způsobem je to obdivuhodné, že z množství jedniček a nul dokáže vypočítat 3 dny do předu přechod fronty, jakž takž trefit místo a hodně dobře trefit to strašný množství vody co spadlo.
I já na něj často nadávám, hlavně když se mu něco nepovede :D , ale tohle trefil jako jediný model skvěle. GFS trefil celkem lokalizaci, ale množství úplně mimo. ECMWF netrefilo ani jedno :D a ze sledovaných ještě medart dobře trefil množství, ale absolutně ne lokalizaci.

Já už jsem dnes zase zalejval, není poznat že pršelo, co bylo zvadlé je zvadlé dál, pod stromama je to vše na troud. V jezírku voda na poslední 2 dny, pak lekníny uschnou, snad se zatáhnout, nebo se vyvinou v suchomilné stromy, uvidíme... Výhledy dlouhodobě jsou super, ale s každým výstupem se to nepatrně posune jinam, nebo se úhrny sníží a jsme tam kde jsme byli do teď. To slavný úterý začíná vypadat čím dál hůř, nejspíš budeme rádi za 10 mm a vyprší se to dál, předpokládám, že díky nasycení vodou se to vyprší tam kde je už přelito. Zase ale good for you.
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Doizer » 26. 06. 2022 12:14

Nuže epochu 30cítek jsme již oficiálně zahájili. Předpovědi teplot pro mojí lokalitu považuji za naprosto ubohé. Každý den je v průměru o 3-4 stupně tepleji, než je předpovídáno. V noci je to naopak a každou noc je cca o 1-2 stupně chladněji. Tedy předpověď teplot jsem se naučil sledovat pro lokalitu Trenčín, která krásně, co se týká maxim vychází.
Upřímně, vůbec si nedovedu odhadnout, kdy nás tropické teploty opustí. Konec příštího týdne???.
Co se týká mojí predikce na příští tyden, tak to vypadá, že sem se s rozhraním docela trefil.
Výhled na celý příští týden, je už poměrně jasně daný.
Balkán si zažije bezprecedentní vlnu veder, která povede k lámání historických teplotní rekordů. Teploty by se mohly vyhoupnout až k 50 stupňům, neuvěřitelné.
Edit: Nové výstupy už k 50C neukazují, každopádně přes 40C by mělo být. Rekordy tedy asi padat nebudou.
Naposledy upravil Doizer dne 26. 06. 2022 13:32, celkově upraveno 1
Doizer
Nováček

Registrace: 08. 12. 2014 18:26
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí