V noci další 2 mm a koukám že srážky se vyhnuly přesně místům v Čechách, kde to bylo zapotřebí (Z a SZ)
. Ale koho to udivuje, když je proudění neustále stejné. V tomhle smyslu mě asi nepřekvapí ani dnešek.
Jen pro zajímavost jsme včera díky chladnějšímu počasí a hlavně po měsíci vlhčí půdě mohli jít zase sázet stromy a na exponovaných místech se 27 mm v lijáku dostalo do 15-20 cm, to jsem čekal i méně, a příjemně mě to tedy překvapilo. Na druhou stranu pod tím je pořád stejný prach jako před tím. A myslím si, že i ty střední Čechy kde se ty srážky furt nyní trefují a sice řeky stoupají, tak se ten letitý deficit v hlubokých vrstvách půdy, mělkých i hlubokých vrtech nespraví z jednoho upršeného června. Jakmile pršet přestane, bleskurychle se stavy vody vrátí tam kde byly, možná na to kladně zareaguje na krátko mělký vrt, ale to bude vše.
Tím se dostávám k Mnejovo poznámce. Po jeho přečtení jsem si desetinu vteřiny sice připadal jalo lůzr co si stěžuje na 220 m co spadlo přesně za půl roku, ale bylo by fér si projet data a říct si něco o tom, z jakého úhlu posuzuješ stav sucha.
Mít Mneji 240 mm, tak skáču radostí do stropu. A to proto, že koukám na záznamy z Prostějova (nejsevernější stanice co tam je, úhrny se liší ale ne rozložení srážek ve dnech) poslední výraznější srážka napršela v Prostějově před 10 dny, tedy před nástupem těch největších suchých veder u nás. Tzn že pokud bych měl před vedry o cca 50 mm větší roční úhrn, tak jako jsi měl v tu dobu ty, rozhodně by na tom byla vegetace, no minimálně o těch 50 mm lépe
(jelikož nám tehdy ještě těch 30 mm nenalilo a ještě 20 chybělo).
Další věc je, že ty posuzuješ dost často stav vegetace podle toho, jestli ti déšť nebrání v práci kolem baráku nebo nepřerušuje tenis. Jsem si zcela jist, že budou i v Prostějově existovat lidi, co budou vyvolávat deště, protože tenisový míčky na zahradě nerostou
. A přesně jak říká Brhel, to rozložení srážek je nejklíčovější, pokud by postupně behěm června zapršelo 1-2x do týdne třeba to, co tady včera spadlo za 25 minut, tak by minimálně nekřupala tráva po prvním vedru a jsem si jistej, že by nezačaly vadnout první stromy, možná by ani nespadla 1/3 úrody na zem.
Další bod jsou teploty, máš sice "jen" o 20 mm víc a to k dnešnímu dni, kdy tu včera spadlo 30 mm ze 2 lijáků (po vedrech), ale taky máš dokonce méně než poloviční počet tropických dní. A to nemluvím o počtu supertropů, který sme si už vyžrali 2 ks.
A jako bonus je tu kolonka kumulujícího se sucha, kdy u nás po prvním vedru uschne profil ve 100 cm, protože z předchozích let se neměl jak doplnit. Nejsou žádné spodní vody, žádné prameny jako před 7 lety, to co naprší, zůstane v 50 cm profilu půdy, na hlubší zavodnění prší málo a moc to žne, a jelikož ani loni nenapršelo "nic na na víc", nemělo se co doplnit. Jsem si jist, že u vás se to projevuje taky, ale v mnohem menší míře, ať už díky rozložení srážek, nebo prostě štěstím v dobře konstiuované zástavbě. Tam pak heslo "špatně hospodaříte s vodou" má něco do sebe. Vědět před 20 lety, že bude problém s vodou, tak by se tu jistě nesváděly okapy do kanálu. Na druhou stranu máme teď díky tomu vodu v arboretu
.
Rozložení srážek a úhrny jsou klíčové (graf je ve 2/3 stránky, kdo nezná)
Prostějov
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IPROST13/graph/2022-06-29/2022-06-29/monthly
Mrchojedy
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IMECLO1/graph/2022-06-29/2022-06-29/monthly
A v neposlední řadě (klidně mne oprav) si jakž takž vybavuju fotku dvorku a kousku zahrady co jsi posílal a jestli se nepletu, byla na jedné straně nějaká hradba? My máme část pozemků zařízlou do 3 m svahu taky s hradbou, a tahle část pozemku je nevlhčí a tráva zde měla problém uschnout i v roce 2015 bez zálivky. Jenže to je asi 5% pozemků, co obhospodařuji, zbytek jsou různorodé pozemky i kus, kde je ze 3 stran louka/pole. A tam taky spadlo ovoce nejvíc a ještě teď tam jsou celé lány bez trávy.
Co se furt divíš, už to tu řešíme x let, nemůžeš prostě srovnávat městkou zástavbu ještě k tomu v upršeném Prostějově se zbytkem ČR
.