Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes5
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98482
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červen 2022

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na červen 2022

Příspěvekod kapr » 29. 06. 2022 16:37

ty noci, to je mazec.... přál jsem si teplo, ale nikoliv tropické noci... ta na pátek má mít minimum 23 °C.. takové minimum jsem snad nikdy neměl =-O, dnes půjdu spát asi ven, lepím se tu ke stolu :D

za tuto horkou vlnu by se nemusel stydět ani červenec... opravdu maso! :) a zítra mi aladin dává 37... no pane jo.
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 29. 06. 2022 17:36

Pěkná lajna se táhne od Kladna po Vltavě až do Německa kde navazuje na rozsáhlou bouřku. Ta vypadá při svém postupu od jihu na sever že bude nadělovat asi pořád do stejných míst. Je kousek západně od nás snad tam zůstane. Dnes již v lese všude voda která teče dolů na louku a v lese začínají padat stromy.
Voda momentálně zde není třeba až tak za týden.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod daz_4 » 29. 06. 2022 18:18

Z člověka leje a to jenom sedí. Teďka nad Beskydy vyskočili bouřky, takže se na noc zatáhne a teplotě se nebude chtít dolů. Nějaké smysluplné ochlazení je pořád minimálně týden daleko a do té doby bude ještě náležitě osekáno a zkráceno.
daz_4
Nováček

Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 29. 06. 2022 18:32

Hodně pěkny bouřky kolem nás. Východ pardubického kraje. Máme 15mm. Chvilkový křupky. 95mm za červen. Když se žádati bude 100. Tnax 24.6. Aladin ještě včera 30C dával. Ten model má svoje mouchy. Uvidíme co noční vlna. Ta je velkou otázkou jak půjde. Pátek bouřky vypadají opět silne.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 29. 06. 2022 18:59

Tak už se sem ten pruh od jihu co byl trochu západně docuknul i se slabší bouřkou a jen tak mimochodem nám flusnul dalších 12mm a další mm jsou asi na cestě. Ono tedy prší i nyní ale jen slabě.
Jdu toho využít avyčistit svod do nádrže kde mám sítko které je asi ucpané jehličím a šiškama ze chípajícího stříbrného smrku u souseda napadaného mšicí.
Na dvoře laguna jak to teče ze svahu ze zahrady naštěstí to teče ven na silnici a něco bere i kanálek který zde kdysi udělal táta a svedl ho do kanalizace. Když je vody hodně tak ale nestíhá.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 29. 06. 2022 19:21

Tak já byl tentokrát moc velký optimista, když jsem reálně čekal od včerejška do konce měsíce 30-50 mm. Jak aladin, tak výstrahy CHMI pro mou oblast slibovaly úplně jiné situace, stejně jako většina ostatních modelů. Nyní už tam jsou korekce na zlomkové hodnoty a třeba WRF už nám srážky zrušil úplně. Zatím spadl 1 mm a i stávající pásmo se přesouvá zatím východně od nás. Snad se něco objeví i třeba o 50, ale abychom dopřáli i třeba Chomutovsku, tak lépe o 100 km západněji. Takhle se na červnový normál nedostaneme ani náhodou. Zde do něj schází ještě přes 20 mm, ale jsou po kraji místa, kde i přes 50 mm. Nicméně těch cca 25 mm za posledních 5 dní i tak pomohlo, je znát, že povrchová vrstva půdy je už vlhká i pod stromy. Navíc v takto vlhkém vzduchu a při velké oblačnosti je výpar i přes letní teploty poměrně malý. Bohužel pokud přijdou 3-4 slunečné dny, budeme zase tam, kde jsme byli před týdnem.

Výhledy na první červencové dny pro mou oblast mnoho deště zatím neslibují, bohužel.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 29. 06. 2022 20:13

Jen se neupejpej Trolle, středa měla patřit JZ, Z a SZ. Kolik dní do předu to modely kreslily, Aladin střídavě pro nás pohádky, naposled ještě včera odpolední výstup (který bývá nejpřesnější) nám sliboval 70 mm. Němci, ty to tam mají dokonce ještě teď, nejvyšší úhrny měli být u nás. Realitu vidíte všichni teď na radaru, prší kompletně v celých Čechách, jen ne na JZ, Z a SZ :mysl: . Co pak my, my chtěli jen přídavek, ale to Chomutovsko dostalo pěkný hovno..

Poslední šance na poslední studené frontě v pátek, velké finále.
Nejhorší je, že my ještě nemáme udělaný sena a dneska sem to odpískal, protože měla na tuty přijít hrozná bouřka. Teď jsem za kreténa.

Aspoň že pořádně zaprší na Kolínsku. Morava snad jindy no.
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Rade » 29. 06. 2022 20:21

Tak my si bohužel musíme vystačit jako severozápad s jednou jedinou srážkovou situací za jinak nebývale srážkově zajímavého týdne, s to s 27 mm z noci z PO na ÚT. Původně mělo lejt i včera (nakonec ubohé 2mm) a dnes mělo podle včerejšího aladina nalejt 70 mm a jsme na nule a patrně to tak i zůstane. Do červnového normálu chybí 20 mm a to po velmi suchém květnu, takže bohužel, budeme asi paběrkovat dále. Holt konkrétně naše klima je nenávratně rozvráceno a srážkový normál (cca 650 mm) jsme naplnili od roku 2013 jen jednou a to loni, jinak roční úhrn poklesl na 450-550 mm, v roce 2015 a 18 dokonce pod tuto hranici, což nás bezpečně řadí mezi nejsušší polohy republiky a vzhledem k nadmořské výšce patrně mezi nejsušší a zároveň nejteplejší pahorkatinu v zemi.
Rade
Nováček

Registrace: 04. 02. 2012 21:17
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pazout » 29. 06. 2022 23:15

To pásmo se teď o nás krásně otírá, ale nemá tendenci se dál sunout na západ. Nic nepadá, před asi 30 minutama jsem JV od nás viděl záblesk a byl slyšet i hrom. Venku je ticho, bezvětří, dusno a 19 st. Jakoby mělo přijít něco velkého, ale vlastně nic nepříjde, naopak se zítra udělá nechutný parno před páteční frontou, která opět nic nenadělí a protože do neděle vyschne v půdě to málo, co spadlo z pondělí na úterý, tak to opět bude náročné pro další konvekci a tak to půjde dál až do podzimu, bohužel (kéž bych se mýlil). Taková chladnější verze středomořského léta. Kochám se pohledy na srážkové úhrny v jižních a středních Čechách - neuvěřitelné.

EDIT 0:13 - kape
pazout
Nový člen

Registrace: 14. 07. 2016 11:55
Nadmořská výška:

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 29. 06. 2022 23:16

Pěknou půlnoční přeji pánové, dnes max. 32,9st. zapisuji 4 tropický den s nejvyšším maximem tohoto roku, tropická noc těsně nepadla s min. 19,7|st., dnes naštěstí tady velmi dekorativní bouřka, pěkně nám na volejbal pokropila antuku a ještě byla tak inteligentní, že přišla zrovna o přestávce mezi sety, kdy krápaly velké kapky cca 5min. Neměřitelný úhrn. Paráda. Vzduch se pročistil a hrálo se božsky. :) Abych pak za 30 min. četl, že ta sama buňka dala v Moravským Berounu 4cm velké kroupy. %) To fakt, ať si říká kdo chce, tak radši ať je dusno sucho a hovno, než toto. :jojo:
Příspěvek kolegy GP68 o tom podloží svatá pravda. TESAT DO KAMENE. :jojo: :jojo: :jojo: Venku se blýská jak prase, je klidno, ale čert nikdy nespí. Doufám, že nás všechno mine. :jojo: Aktuálně je ještě 22,4st., čili velká šance na první tropickou noc..... Pravda, Ovar i Adi mají z části taky pravdu.., ale ta pravda není nikdy absolutní, viz Kefalín, čo bolo, to bolo :D :jojo:
U nás v centru v městské zástavbě se voda lépe zadržuje, neboť nemá odtok, alespoň tak je koncipovaná moje zahrada ve městě, je vyspádovaná do středu pozemku, nemá žádnou odvodňovačku, a moje zdejší hrušeň z toho profituje natolik, že skoro každý rok z ní mám 400l kvasu a ještě i na kompot a lívance. Zrovna tak jsem před lety upravil zahradu u babičky. Já jsem přímo vzorný městský zemědělec, jak se zadržuje voda v krajině. A to mi nikdo nenakukal, jen se chovám logicky :D. Když se podívám na radar a noční bleskoshow, doufám, že vše zeslábne a nic jsem nedojde nebo max nad ránem jen trochu deště. :jojo: CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 30. 06. 2022 00:33

Hodně slušný buňky. Nyní déšť jako krava. Jsme na úplném východním okraji to ho pásmo nad středem republiky. Už to dalo ke 30mm. Trefuje nás tak 3-4 buňka. Červen jde už přes 100mm. Todle je úžasný. Icon D2 opět paráda. Aladin čistou nulu dával. :D.
Konečné číslo za 24h ,- 34mm. Za červen 110mm.
Naposledy upravil Tomfik dne 30. 06. 2022 05:36, celkově upraveno 1
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 30. 06. 2022 04:58

Dešťové monzunové orgie pokračovaly v Praze i uplynulou noc. Srážky se opět nasouvaly z jižních směrů po několik desítek km široké srážkové "dálnici" z jihočeské části Šumavy podél Vltavy a brdského hřebene ku Praze. Po večerních bouřkách, které byly místy (např. při běžecké závodě v Braníku:-) velmi intenzivní, padal až do časných ranních hodin vytrvalý déšť. Ráno jsem měl ve srážkoměru rovných 20mm, červnový součet tak u mě v Praze Dejvicích činí 130mm (zhruba 200% červnového normálu).
V Braníku bylo znát, že hladina Vltavy stoupla, a při krátké pozávodní koupačce byla vltavská voda na pocit až nezvykle teplá - skoro jako "kafíčko".
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 30. 06. 2022 05:38

Teď se dívám do sadu a tam už tráva nehezky hnědne... je to jako uprostřed léta. Věřím a doufám jako někteří taky v pátek... ale taky to může skončit fiaskem. Jako už několikrát, viď aladine..... Tak snad, ale dívám se, gfs tam naštěstí pořád drží něco i příští týden, takže by to nemuselo být tento týden naposled. Snad si užijí i jiné oblasti. Kroupy padaly velké, ale já tady naštěstí nezažil nikdy větší než kolem 2 cm... takže pohoda, na nějaké škody je zatím náš kraj uplně v pohodě, co člověk vidí hrůzy z jinama. Takže bouřky jsou tu dá se říct v mírné podobě. Zatím.

Ještě někdo na fb, řekl, že je počasí čím dál šílenější a s tím nemůžu souhlasit, dneska je to všechno hned online, lidi z celé země okamžitě všechno co vidí postují a pak jsou tady takoví jednodušší jedinci, co si z toho hned vyvodí, že se počasí zbláznilo.... a co kdyby ten dotyčný vypl facebook, internet, a sledoval jen oblohu u sebe.... myslím, že rázem by se uklidnil. :ahoj:
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 30. 06. 2022 06:37

Právě teď sedím ve vlaku, který uhání z Prahy na Budějovice. Všude, kde je les, se převaluje hustá mlha, že by se dala krájet. Houby porostou.
Jinak souhlas s Kaprem - na vnímání výskytu extrémů v počasí (lijáky, kroupy, tornáda..) má až příliš velký vliv fb a internet, vsadím se že srážkově rekordní srpen 1977 s 252mm deště v Kralupech (co tu zmiňoval dididi na str. 25) tehdy možná prošel tiskem skoro bez povšimnutí široké veřejnosti - max. to mohlo "posloužit" tehdejším technokratům jako argument, že je vody dost a že by se všude měly položit odvodňovací meliorační trubky - se kterými se na mnoha místech suchem strádající půda potýká dodnes:-(
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Pája76 » 30. 06. 2022 07:49

Tak konečně!
Poslední pokus několik dní vlnící se SF nad naším územím včera kolem 22 hod. vyšel a máme za sebou první letošní solidní bouřku - 30 mm, silnější náraz větru (44 km/h) pouze na čele bouřkového pásma, bez krup. Paráda, spokojenost. Toto nás při večerním pohledu na radar už opravdu nemohlo minout a neminulo :bourka: :bourka:
Bouřka byla doprovázena i obrovskou bleskovou aktivitou a asi to příroda pojala jako dárek i s ohňostrojem k mému včerejšímu svátku. Děkuji ;) :jojo:
Konečně jsme se tedy v závěru měsíce června dohrabali (73 mm) lehce přes měsíční průměr srážek pro tento měsíc, který je zde 65 mm.
Jestli něco nespadne znovu zítra, tak tady na těch pískách nebudou včerejší srážky počítám už v neděli moc znát, ale momentálně spokojenost a snad se rozumné srážky alespoň občas i dále během léta budou objevovat stále a dorazí častěji i na místa, kde je za červen i teď deficit.
Teplotně pro naši oblast výhledy OK.
:ahoj:
Pája76
Nováček

Registrace: 17. 09. 2016 22:59
Nadmořská výška:

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí