Ahoj kolegové, tak tady dnes bum prásk, celý den tma a už 5.7. máme splněno 45% měsíčního normálu.
Spadlo 32,8mm a s crckem 1.7. ve výši 1,5mm máme celkem 34,3mm.
Byl jsem nazloben jako hrom, měl jsem dnes jet 35km na kole ke tchýni za manželkou a dětmi a po 7km jsem zůstal uvězněn v Kostelci na Hané na nádraží a nakonec vyzvednut autem tchánem a odvezen zpět do PV. Dál se totiž v té neustávající průtrži mračen prostě nedalo jet.
Jediným světlým bodem bylo, že jsem při prvních kapkách duchapřítomně na to nádraží zamířil se schovat a zůstal tak suchej.
Původně měly srážky dle predikce být v noci či nad ránem, už včera se to posouvalo a posouvalo. Ráno se vzbudím, na radaru srážky na Vysočině a tady na Moravě skoro nic. Jenže úderem desáté hodiny se to všechno nad námi najednou vytvořilo, jako když někdo otevře vodovod a zapomene ho zavřít.
Těm modelům se fakt nedá věřit.
Tady zas bylo nářku, že pršet nebude a já jsem vždycky zalitej snad na všechny možný způsoby.
Koukám - li na aktuální weatheronline, tak srážek v příštím týdnu bude relativně dost. Najednou tu zas bude padat ve velké hojnosti snad z každýho mraku.
Určitě nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že do 10.7. budeme mít 80% srážkového normálu opět splněno.
Přesně prvního července v Prostějově začaly žně, takže zákon schválnosti opět zafungoval zemědělcům dokonale. Pár meruněk, co přežily dubnové mrazy jsem sklidil včera, takže co se týká dozrávání a sklizně, tak vše je v normě, maximálně o jednotky dnů možná dřív. V tomto směru nic zajímavého.
Doufám, že vyjdou ty předpovídané hice v srpnu. Červenec totiž momentálně vypadá minimálně do 15.7. za starou bačkoru. Nerad bych, aby manželka ukončila letní koupání v bazénu už teď. To by bylo nějak krátké léto.
CIAO.