Zdravím z Chomutova,
tak mě čekal po návratu z dovolené docela šok. Zde v Chomutově všechno usmažené, spálené v kontrastu s krásně zelenou vydatně zalitou Malou Fatrou na Slovensku. Cestou z Malé Fatry přes Čadcu a na naší straně Frýdek Místek bylo vše krásně zelené a teprve při přibližování k Olomouci to začalo být sušší (nejvyprahlejší mi to přišlo kolem Velkého Újezdu) a pak to bylo trochu lepší směrem na jih k Brnu, kde zase kolem Brna se to začalo zhoršovat. Na Vysočině vše krásně zelené a to bylo vlastně až skoro po Louny a pak směrem ke Krušným horám už jen horší a zde doma ,,Sahara"
Na zahradě po týdnu nezalévání se scvrkly plody kanadských borůvek a celkově zahrada vypadala jako by celý týden nepršelo a byly 35°C vedra. Ihned provedena záchranná zálivka (pro něco bylo již pozdě) s minimálně kubíkem dešťové vody. Velké regionální rozdíly byly ve stavu vegetace i na Slovensku, kde v kotlinách v závětří hor bylo také značné sucho (kolem Martina, Bojnice, Trnavy atd.).
Ty vysoké teploty po dalším víkendu mě děsí, nejenže mi končí dovolená, ale už tak je to tu extrémně vysušené a tohle by to tu jen dorazilo, to by ještě rok 2018 byl zlatej. GFS tam skutečně na čtvrtek vykouzlil jakýsi pás srážek táhnoucí se od nás po Jeseníky, ale to nás stejně nezachrání. Za červenec jsme zatím na necelých 4mm (červen 35mm, květen 36mm). Já doufám, že budeme mít alespoň vlhký podzim, loni to byla tragédie.