Pěkný večer kolegové, tak Tomfik mluvil bezpečně o tomto týdnu, vzhledem k tomu, že dnes je neděle, tak už je asi duchem v příštím týdnu. To se stává....
Pokud vím, tak původní předpoklady hlásily, že ta slavná heatwave měla začít tento týden v úterý a vrcholit měla tento víkend. Jak to dopadlo, již víme všichni, teplejší byla pouze středa a čtvrtek s maximy 29,9st, resp. 32,2st., jinak ostatní dny pracovního týdne připomínaly spíš podzim, a víkend s bídou dotlačil maxima takřka o prsa na letní den, kdy včera bylo 25,7st a dnes 25,1st. O minimech ani nemluvím, natož, že máme být na vyhřáté Hané, tak min. 10,1st. způsobilo, že voda v bazéně to byla ráno ledárna, kdy už i toto bylo na mne moc. Celý víkend fučel protivný severák. Manželka mi dnes pomáhala dláždit dvůr u domu po babičce a podvečer v 18h jí byla už taková zima, že drkotala zuby jako osika.
A to prosím v červenci.
Čili tento týden to bylo totální modelové fiasko.
A jaký bude příští týden? Ze čtyř supertropů, máme "jen" tropy, za které budeme zde velmi rádi, protože červenec se teda moc nepředvedl. Ono je vidět, že prakticky severní proudění kolem níže nad Polskem "umí" a i v červenci dát dost nízká minima. Přes den to silné slunce vytáhne ještě na přijatelné teploty, ale noci připomínají spíše září či říjen. Nebyl bych daleko od pravdy, že při stejné synoptice v lednu by bylo slušné zimní počasí. Jenže v zimě se níže nad Polskem skoro nevyskytují, to je paradox dnešní doby - zimní synoptika v létě.
Díky posledním dnům nám průměrná teplota sletěla na 19,8st., tedy kladná odchylka k dnešnímu dni je pouze 0,4st. Jsem tedy zvědav, co ten příští týden předvede.... CIAO.