Diskuse, co má, nemá nebo by mělo, nemělo mít vliv na teplotu, respektive kde by se mělo, nemělo měřit, je zajímavá, ale nekonečná. Víme, že hustá městská zástavba zvyšuje průměrnou roční teplotu, ale snižuje maximální teplotu, zabraňuje vlivem akumulace okamžitému přehřívání (viz Pha-Klementinum), ale akumulované teplo pak vyzařuje. Je toto měření v pořádku?
Má smysl měřit v mrazových kotlinách, které jsou vyhledávány za tímto účelem "lovci mrazu"?
Má smysl měřit v Řeži, když je tam kousek záhřevná skála?
Má smysl měřit na letištích, které jsou historicky zcela uměle vyčištěná, odlesněná, narovnaná a je na nich často téměř neustálý pohyb vzduchu, který snižuje Tmax?
A pro mě nejzajímavější otázka, víme, že nejvíce v krajině ochlazují stromy a vegetace. Já nepoužívám slovo "ochlazují", říkám, že "zabraňují přehřívání". Má tedy smysl měřit a s r o v n á v a t teploty tam, kde je vegetační transpirace téměř na nule? I když tam bude při stejné teplotě v 850 hPa jako na jiném místě, kde stromy transpirují plnohodnotně, klidně o 2,5°C víc?
Chápu, že přírodní rysy jsou chápány jako něco, co teplotu neovlivňuje, a pokud ano, tak to k tomu jakože patří, ale ono je nepřírodní téměř vše, nejen města, ale veškerá pole o to, čemu se v naší zemi říká lesy.
Buď je teda třeba vytipovat superultramega extra přesně přísná místa, kde je všechno dle meteoměřičských zákonů, na kterých měřit a tuto teplotu brát jako bernou minci, nebo potom přijmout všechny stanice a jejich vnější vlivy (tím samozřejmě nemyslím amatérské).
Já jsem poměrně poučený amatérský pozorovatel a vím, co se u nás děje a jsou dny, kdy teplotu na naší stanici ovlivní souhra mnoha faktorů a teplota peakne nečekanou hodnotu, třeba o 1,5°C vyšší, než na nejbližší profi stanici a vím, že část z toho je z meteorologického pohledu takovým neakceptovaným balastem, jako je umělé přehřátí ve vzduchové kapse, dnes navíc vysoce ovlivněno již ultimátně mrtvou netranspirující krajinou, stále převažujícím JZ prouděním, ke kterému jsme otevřeni a dnes i mimořádně suchým vzduchem. Tato souhra okolností dnes nadělila nesmyslných 37,5°C v kratičkém peaku, jinak více než hodinu přes 36°C. Je to z pohledu measurementu asi nesmysl, ale je to jen a pouze součtem mnoha vnějších vlivů, z nich všechny se občas na jiných stanicích vyskytují též.
Aby bylo patrné, jak moc je to šílená hodnota, tak je nejvyšší od srpna 2015, kdy jsme měli nejvíce 38,2°C. V podstatě tomu sám nerozumím, protože na ofiko stanicích nepadlo ani 36°C a my máme nejvyšší hodnotu za 7 let a neměli jsme takovou hodnotu ani, když bylo na ofiko stanicích 39°C! Zatím se ještě nikdy neseběhlo tolik mimořádností, ale sám o této hodnotě pochybuju .