@Ovar
Jasně, moje chyba, kdybych napsal, že tato situace přináší počasí babího léta, ne babí léto samotné, byl by klid,
Tak nějak jsem to i myslel, akorát ty situace se mně spojují s babím létem samotným, neboť bývá skvostný počas.
V zimním počasí je to taky hodně o výparu a taky o tom, že rostliny nesosají. Navíc půda po létě je udusaná, zatvrdlá, zatímco po zimě je provzušněna neustálým promrzáním/rozmrzáním. Těch faktorů je více. Té vlastnosti vody jsem si všimnul - ovšem jinak - když rozmrzá sníh,led, je taková - já nevím, jak to označit - měkká na omak a teče jedna radost. A úpřimně ani ty plískanice nejsou to, co bývaly, zejména pokud se jedná o teplou a suchou zimu, jak byla ta minulá. I u tohodle i z nula, celá nic, je aspoň povrchové vlhko, když už ne zavlaženo.
No uvidíme, jak se to vyvrbí dál, úpřimně to vidím docela bledě/na sucho. U nás je naštěstí jakř takř zavlaženo, ovšem zítra se už bude zalivat. Půda je jen mírmě vlhká, brambory se z toho vykopávaly jedna radost.
To ovšem značí, že za dva dny budeme tam, kde jsme byli. Snad sobotní fronta překvapí.
A
Ps - dnes naštěstí bez tropu, stejně dost teplo - 28 a slunko rentgenuje. Ráno ovšem chladno, minima k 10.