[quote="Adi"] Mneji - ono máš přání, které se dokonale protiřečí. Jde o to, že horká léta s hot-wave doslova klonují v zimě ony plískanice. Ono existuje v lidové slovesnosti panostika, že hard léto značí hard zimu a naopak tedy Shnilá zima=shnilé léto. Není tomu tak. Horké léto značí shnilou, plnou plískanic a NO zimu, naopak léto vlhčí a chladnější zimu spíše studenou se sněhem. Navíc jedním dechem požaduješ aby byl led na rybnících, což předpokládá aspoň týdenní mrazy, ideálně ledové dny a noční teploty aspoň okolo -10 tedy zimu spíše tužší, což se nekryje s požadavkem na úspory plynu
[/quote]
Ahoj, tak někdy se věci v protikladu mají, takový je život.
Avšak pamatuju léta, kdy bylo v listopadu kolikrát příjemných 20st a bez inverze a pak přišla slušná zima.
Stále s nostalgií vzpomínám na rok 2008, kdy ještě na začátku listopadu jsem chodil v kraťasech, aby koncem listopadu bylo -10st a padal sníh. Ten rok nám zrovna rekonstruovali náměstí, takže si to moc dobře pamatuji. Topit jsme začali až okolo 20.11., ono se to nezdá, ale začít topit v první dekádě října, kvůli tomu, že září již bylo chladné, nebo o měsíc a půl později, to je úspora energie jako hrom. Vzhledem k tomu, že stejně v zimě topit musíš tak jako tak, tak jestli je 0st, nebo -10st. a bruslíš, tak to už moc celkovou spotřebu nenavýší. Takže bych neřekl, že tužší leden s bruslením na rybníku by znamenal nějak razantní nárůst spotřeby energií. Samozřejmě nějaký nárůst tam bude, ale max 20%.
Slunný podzim se navíc hodí kvůli napěchování virtuální baterie, co mám u EON, neboť zpětný odběr mám za distribuci a ne za 400EUR/MWh, jak se to pohybuje teď, což už je podle mne šílenství na n-tou. Za hranou jakékoliv cenové mravnosti.
Ještě bych řekl, že spoustě lidem teplá zima bude vyhovovat dvojnásob. Každému je vždy košile bližší než kabát. Příroda si se suchem jistě poradí, kdežto lidi bez plynu umrznou. A to je rozdíl.
Pokud se podívám na současnou synoptiku, tak být leden, tak bruslení by bylo bezpečně zaručeno. Jenže bohužel je léto. SV jak vyšitý, fučí protivný studený vítr, teď ovšem s bídou letní den, chladné noci. Ovšem v zimě by denní max. byly okolo -7st., v noci -15st. a pocitovka při stejném větru -20st. Ovšem obávám se, že na toto proudění v zimě budeme čekat marně. Takže ty brusle nebudou ani na staďáku ani na rybníku.
I když nevím, co tu furt máte s tím suchem. Jasně regionálně Rade, Ovar, Libi, či JABO, obecně v podstatě celý západ ČR, OK souhlasím, ale v rámci republiky, to není tak plošně strašné, aby tu bleskaly poplašné komentáře o polopoušti v našich podmínkách.
To by tu muselo vypadat setsakra jinak.
Co se týká třeba toho severu Itálie, tak zrovna včera jsem četl jeden článek, kde popisovali, že pramen řeky Pád je v Alpách naprosto v pořádku. Voda tam tryská jako vždycky a ve stejné míře. Ovšem o pár stovek kilometrů dál prázdné koryto - jak je to možné? Suchem je to jen částečně, hlavně je na vině intenzivní zemědělství, které při nižších srážkách je schopné tu řeku dost vycucat. Něco podobného mají i v USA, kde mají přehrady, které zásobují třeba v Kalifornii celé městské aglomerace. Ta spotřeba vody je tam tak obrovská, že pomalu nestačí ani normální průběh srážek na to, aby v těch nádržích voda neubývala.... a to je už co říct.
CIAO.