Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98488
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na srpen 2022

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na srpen 2022

Příspěvekod dididi » 13. 08. 2022 18:42

Hlásím 2mm z okraje slabé bouřky. Nedaleká Řež 7,3mm a ještě nyní nějaký slabší přídavek. Srpen zatím jen 14,2mm a pomalu se začíná projevovat sucho ale na rozdíl od jiných lokalit nic hrozného žádná spálená tráva jen občas jako ted musím zalévat a musel jsem ještě včera trochu dopustit bazén.
Voda díky chladným nocím +23 koupu se už jen já. Dnes po 5-ti dnech neklesla teplota v noci pod +10. Ani pár horkých dnů už to teplotu vody moc nevyžene možná max. ke +26 ale bude to už jen přechodná záležitost. Já s koupáním končím jakmile to jde pod +20.
Ovšem letošní sezona byla skvělá a manželka která byla od února do konce července doma po operaci si to fakt užívala a dost jsem jí to záviděl když jsem se pařil v práci.
Zítra by místy mohlo něco nakapat možná i v pondělí. Fronta od čtvrtka zatím dost problematická bude se to vlnit. Zatím zde letos přicházejí vydatné srážky ovšem v dlouhých intervalech tak že občas je počínající sucho jako právě nyní.
Řež nakonec slušných 9mm. Nedávno jsem zaregistroval diskusi na téma horké léto a jeho vliv na budoucí zimu. Po pravdě tuto statistiku jsem nikdy neřešil ale obecně určitě alespon z minulosti platí že po chladném létě je výrazně větší šance na dobrou zimu a naopak. Ovšem je to třeba vidět v širším kontextu globálně nebo minimálně v evropském měřítku.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 13. 08. 2022 19:55

Ahoj, tak s koupáním jsem na tom úplně stejně jako DIDIDI, poslední rodinný mohykán, na děti a manželku je bazén při 21st už ledový oceán. :( Celý týden mi pobyt v bazénu připomínal spíše koupání někdy na začátku září, ale rozhodně ne první půlku srpna. :(
Zde dnes nebyl při 23,9st ani letní den, avšak dusno mne donutilo do bazéna ještě žuchnout. Při včerejším pohledu na družici jsem neměl pocit, že by dnes měly přijít nějaké srážkové orgie. Ty točící se potvůrky, jedna nad Polskem a jedna nad severem Chorvatska neměly nějaké grády jít víc na západ a pokud někdo čekal víc, tak je zákonitě zklamán pokud modelům uvěřil. Zůstali jsme přesně v jakémsi relativně bezoblačném pásu mezi nimi, až odpoledne narůstala spíše nízká oblačnost, která vyvolávala spíše jen tmu, fuj. :(
Úroda ringlí, hrušek, slív a švestek je úžasná. Mrazák naplněný ovocem k prasknutí a k tomu navíc ještě 700l kvasu, to je nejvyšší úroda za posledních 5 let. :jojo:
Pokud se ještě oteplí k těm avizovaným 33st., tak se bazén ještě prohřeje, i když chladné noci dělají svoje. Nejvíc mne fascinuje, kolik tu bylo povyku, že má přijít heat wave s 38st., že je to hotová věc..... a jak to dopadlo? Přesně tak,jak jsem říkal. Žádný takový teploty nebudou. :jojo: Tady prostě nejsme ve Středomoří či v Americe. Už by to někteří tu měli vzít v potaz, než nad nějakým dalším výstupem modelů začnou bít na poplach jak poplašňáci. V našich klimatických podmínkách rozhodně neplatí, že když se povede jedna horká vlna v červnu, že automaticky další horké vlny budou podobné či stejné. Ano může nějaká horká vlna přijít, ale rozhodně ne pravidelně přicházet. To je to samé jako s našimi hokejisty, také mohou silně soupeře porazit, ale ne porážet. :D
Dnes jsem četl vyjádření ČHMÚ, že červen byl dost teplotně nadprůměrný, kdežto červenec už byl jen lehce nadprůměrný a srpen očekávají spíše teplotně průměrný. Vzhledem k tomu, že půlka měsíce bude již za námi, a nic moc horka před námi, tak jim dávám za pravdu. Hysterismus některých kolegů proto vůbec nebyl ohledně teplot na místě. :jojo: CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 13. 08. 2022 20:03

K teplotě vody - tady mají proti malým zahradním bazénům výhodu větší a hlubší vodní plochy, dneska v jezeře (zatopené pískovně) na Lhotě teplota vody 25 °C - většinu dne teplejší voda než vzduch a koupání velmi příjemné;-)
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 13. 08. 2022 20:33

Ahoj,

O noční teploty bych se nyní "nebál". Je dusno, vysoký rosňák, tedy teploty budou klesat pomaleji než v posledních dnech, nehledě na to, že se sem dostává teplejší luft - zatím více ve výšce, proto taky ona NO a ta taky zpomalí poklesy teplot.
Do pátku se ještě "ohřejeme", někteří až moc, nakonec jsem si maximálně užil minulý týden, lepšího počasí v srpnu nehledat :) - tak ať si užijí i teplomilní jedinci. Osobně čekám cca 3 dny s tropy, od středy do pátku, no uvidíme.
Stran srážek, do pondělí to bude o přeháňkách, u mně nadrobilo cca 1,5 mm, ovšem v Havířově a dál na západ pršelo více. Ještě něco je nad Polskem, takže snad něco naprší i zítra a snad se dočká i žíznívý SZ.
Fronta v pátek se bude vlnit, tož uvidíme, snad nadělí všude, kde je třeba.
Přeji klidný večer.
A.

Ps. Při vyšším rosňáku a teplotě ve výšce nad 10 se i v září vyskytují teplé noci někde s minimy na 14 stupních
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 14. 08. 2022 12:38

Zdravím ze Saharského JZ, u nás absolutně nic beze změny. Za poslední týden bylo 5x lehce nad 30°C, nicméně vždy jen na okamžíček při uklidnění větru a roztaženu. Jinak je tento týden větší podíl oblačnosti a většinu dne pofukuje, nebo přímo duní vítr. I tak je venku na padnutí, celý týden sousedi v okolí bazény využívají. Mám k tomu bazénu jen jednu poznámku, jestli znáte i vytápění bazénu? Jedna černá deska 3 m dlouhá a přidá to 4-6°C jako nic. Navíc to nic nežere, proudí to skrz filtraci...
Byli jsme na výletě ve čtvrtek u známého v Ejpovicích, již jen cesta je zážitek, kdy se střídá srulovaná, hnědá nebo rozmlácená kukuřice od krup, každá oblast má něco speciálního (hnědá, tedy ta nejhorší je před Horšovským Týnem, jestli jsem dobře viděl, neměla ani plody, nebo jen symbolické 5 cm pidižvíky). Do Plzně je krajina v bídným stavu, i když ne jako na krajním západě, suché stromy jen lokálně a žluté listí jen na jižních stráních. Tohle je 2 km od nás hned za H. Týnem, jižní svah s AKÁTY prosím pěkně. Stromy pod svahem jsou v dobrém stavu, protože tam teče potok.
https://postimg.cc/JDMg94DR

Když jsme vyjížděli ve čtvrtek do Ejpovic u Plzně, u nás bylo skoro 29°C, v Ejpovicích bylo sotva 26°C, na pocit "vlezlo" to možná dělal spíše vlhčí vzduch, říkal sem si, že to asi na bazén úplně nebude, což jsem si hned vzpomněl, jak se asi musí cítit na Moravě, kde tohle léto stojí za prd při těhle teplotách, ale naštěstí měl známej ten vyhřívač a voda měla 28°C, tedy teplejší než vzduch. Ale jde o to, že východně od Plzně začíná ta linie blahobytu, kde stromy ještě transpirují vodu, je zde trvale chladněji a hlavně je vlhká půda z dešťů. Od Plzně na západ to vše končí.

Srážky snad příští týden, už to vypadá i na konec veder, snad to přinese i nějakou níži nebo pár front po sobě, tzn zmar a bída se už asi nedožene, hlavně ať už to skončí.
Včera jsme měli blbej nápad, že vysadíme nový stromky do arboreta tady u nás, půda je do 40 vyschlá na absolutní prach, bez známek nejmejší vlhkosti, vykopat jednu díru, bylo ve 3 lidech na 15 minut (díra 50 x 40 cm). V zimě vykopat takovou díru bylo přesně na 3 kopnutí rýčem.
Co je potěšující, že i přesto, že jsou lekníny v našich jezírkách od začátku července v tomhle:
https://postimg.cc/1gTNffSK
Tak jsou živé a stále čekají na vodu, je to neuvěřitelné co všechny ty vodní rostliny vydrží. Víc než ty suchomilnější.
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 14. 08. 2022 15:48

Tak po včerejší večerní přepršce dnes velmi dusno již od rána. Ona se nejen zvýšila vlhkost ale i teplota. Zatím co včera jen lehce přes +25 dnes již v poledne +29 k tomu skoro klidno a fakt parno.
Jinak koukám na ty famozní úhrny na zvlněné frontě prakticky u všech modelů. Že by pokračoval trend prší málo kdy ale za to fest?
Jinak aladin zase vylosoval na zítra se srážkama Kralupy a slibuje 12mm. Tak jsem na to zvědav. Dnes zatím nic ale ještě se něco tvoří.
dididi
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 14. 08. 2022 18:00

myslím si, že co tam měl gfs jeden výstup byl úlet... tomu dávám 2 %.... spíš spadne málo nebo nic.

A pak dál je tam mohutná výše, takže nic co by za něco stálo. Srpen bude suchý.
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 14. 08. 2022 18:21

No nevím ale vysoké úhrny mají vesměs všichni. Okolo 40mm ecák skoro 60mm na pátek. Tak že na jednu stranu je to zvlněná fronta ale na stranu druhou nemyslím že všechny modely jsou vedle.
Dnes nakonec 1mm v 17,30 ale bylo to docela zajímavé. Manželka chtěla jít se psy ven na radaru slušná přehánka severně s postupem k jz. Tak říkám možná bude pršet ale teoreticky nás to chytit nemělo. Jenže nízká černá oblaka šla víc od severu než východu. Sice z nich ještě nepršelo ale jak mrak narůstal natáhla se sem. Asi 300 metrů od baráku v lese nás to chytlo a nit nezůstala suchá. Když jsme došli domů bylo evidentní že i na pár metrech obrovský rozdíl.
Při detailním pohledu na radar to bylo zjevné. Nad barákem žlutá nad lesem oranžová a v lese po cestě během pár minut tekla voda zatímco na dvoře nic.
dididi
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 14. 08. 2022 18:38

půlka měsíce a 7 mm.. tady není o čem. Navíc letní měsíc....

dididi: tak takové úhrny co uvádíš jsem nikde nezaregistroval. =-O
kapr
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 14. 08. 2022 18:49

Také bez komentáře. Letní suché počasí pokračuje. Za srpen 1,5mm. Sucho, které zde nepamatuji trvá dal.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 14. 08. 2022 19:05

Tak současné výstupy jsou slabší a pro mou lokalitu mají 20-40mm. Nejméně paradoxně GFS který měl předchozí výstup nejvíc. Naproti tomu ICON slušných 40mm. Ale je pravda že je to dost seškrtaný a to ještě pro nás jsou ty úhrny jedny z nejvyšších. Kdyby spadlo řekněme 30mm jel bych přibližně na srpnový normál.
No uvidíme ty sumy budou určitě ještě hodně lítat hore -dole.
dididi
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 14. 08. 2022 19:33

tak něco aspoň na tom sz asi opravdu spadne.... jinde spíše nic
kapr
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 14. 08. 2022 21:01

Dneskem skoncila snura osmi fantastickych letnich dnu, prave stredovropske leto s teplotami 26/12. Presne tohle me bavi, da se delat cokoliv, vecer se da vetrat, proste za me 1000%. Klidne bych tohle bral jeste tak 2mesice s postupnym sestupem teplot na 20/10. Dnes to uz byl humus, skoro +29, vysoka vlhkost a ted je skoro +21. :-! Jinak vcera jsem mel vetsi stesti nez Dididi, mam 4,1m, ale az s druheho pasma, prvni slo vice severneji. S udivem jsem taky zjistil, ze mam od cervna do ted 14TD, coz me letos ani neprislo. Vlastne jsem mel dojem normalniho leta. Jak j vse relativni. Ani sucho ani vedro. Clovek si zvyka a pro me jsou hotwave v podstate uz jen nekolikadenni snury s teplotou nad +35. Jinak srazkove zde u nas vlastne uplne normalni. Od cervna do ted, 110+70+25. Celkem od ledna cca 316mm. Ale zajimavy je, ze letos me poprvy za 17let nejak proschnul cca 2,5m japonsky javor a trosku je vysusena korejska jedla. To sucho na SZ a Z je teda dost sileny, v podstate si myslim, ze odpovida roku 1947. Vubec si ho nedokazu predstavit. Snad v patek bude vsem doprano, kdyby to u me klaplo, budu mit splneny srpnovy normal.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pazout » 14. 08. 2022 22:45

Zdravím z Chomutova,

zde dnes jako jinde nechutně dusný den, někdy kolem třetí hodiny odpoledne to vypadalo na spršku, ale nakonec jen zesílil vítr a oblačnost odtáhla dál na JZ. Dnes jsme se procházeli po severozápadním břehu vodního díla Nechranice a ten pokles vody je letos naprosto šílený (v roce 2018 to bylo podobné, ale nastalo to až později). Rybáři si autem zajedou k vodě po dně přehrady místy i víc jak sto metrů od břehu (auta jezdící po dně přehrady nikdo nepokutuje, ale plavidla se spalovacími motory až na vyjímky jsou zakázána - zajímavý paradox). Sucho netřeba komentovat (polovina sprna a máme 3mm). Díval jsem se na fotky ze září 2018 a myslím si, že ještě nejsme tak daleko (stav vegetace), ale pokud by do konce měsíce nepršelo a byly vedra, tak to může dopadout i hůř. Icon-D2 nám na zítřek jako jediný model dopřává bouřku s 20mm - bylo by to fajn, ale nedělám si naděje, už jsem byl letos nejednou zklamaný. Evropský model zase nás chce pořádně v pátek vyplavit - další výstup to tam nejspíš nebude. Uvidíme...
pazout
Nový člen

Registrace: 14. 07. 2016 11:55
Nadmořská výška:

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 15. 08. 2022 11:43

Tak trop už dneska a vypadá to do pátku včetně.. takže celý pracovní týden tropický a možná to není ještě naposled...
kapr
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí