Ahoj,
Tady tepleji, lehce přes 27 a spadlo pár kapek, aby se neřeklo. Ani nebyla smočena střecha. JZ směr se projevil, vše chcípalo na cestě sem a reaktivovalo nad Polskem a Slováky. Sklízel jsem dva kubíky dřeva, cca 5m3 už je v dřevníku nasekaných, plán je mít aspoň 8. Nyní oblačno, 19 stupňů, těžký luft visí. Já naopak vyzývám nebesa, aby pršet začalo a konečně odkvačil ten dusný xindl - Zítra snad něco naprší a konečně se i vymění vzduchová hmota, studená fronta se snad pochlapí, na Aqualand rozhodně nemáme - srpen je zatím lehce přes 80, ovšem dnes potok už přestal téci, voda důle prostě chybí. Ono předtím oba letní měsíce byly prostě suché. V souvislosti s Mnejem mně napadla jednoduchá myšlenka - úrodu má takovou právě díky solidním dešťům v jeho oblasti, což vykompenzovalo zvýšené teploty, u Ovara to žel není, bohužel má rok 2015 Mít takové sucho, určitě nemá 800 litrů kvasu - už z té příčiny, že ovoce by obsahovalo méně vody.
Nyní nás čeká pár dní krásného (skoro) podzimního počasí se slunkem a teplotami okolo 20, na to se těším. Dále za týden to vypadá na celkem významné oteplení (nasucho), protože níže nad západní Evropou a teplá advekce na její přední straně. Fronty s ní spojené budou chaotické a nespojité, jak u tohodle směru bývá zvykem a budou se obdobně chovat, jak dnešní srážky zde. Lze očekávat pár letních dní.
Tož toliko
A.