Ahoj, tak docela bych s Adiho názorem polemizoval, a nemusím chodit zrovna daleko. Stačí když se podívám do dat mé meteostanice za říjen 2021. Přesně tento říjen byl ukázkový z pozvolným poklesem teplot - nejtepleji na začátku, nejchladněji na konci, nikde žádná špice v oteplení, malá špička oteplení přišla hned po dušičkách, pak byl setrvalý stav teplot, aby v poslední třetině listopadu teplota zamířila opět ukázkově dolů. A jaká byla zima? V Čechách na hovno, tady relativně solidní s tím, že vystřílela patrony v prosinci a pak už nic moc. Takže na toto já zrovna moc nevěřím. V tom je kouzlo meteostanic s datovým úložištěm, kde si uživatel může pracovat s daty za jakékoliv období a nějaké subjektivní pocity jiných ho neopijí rohlíkem, neboť má naměřenou skutečnost v jakémkoliv okamžiku vždy k dispozici.
Tohle ochlazení přijít v prosinci, tak máme mraky sněhu minimálně na horách, je stabilní a docela dlouhé. Potíž je v tom, proč zrovna po roce 2010 od jara do podzimu není o zimní synoptiku nouze, a v zimním období o takové postavení TÚ ani pohledem nezavadíš. To je docela hádanka. Kdo ji rozluští, je génius....
Je vidět, že sever stále umí být chladný, pokud opravdu ten vzduch proudí odtamtud, ať si oteplovači GO říkají, co chtějí. Pokud však v zimě proudí falešný přetočený JZ, či čistý oceán, tak od toho velkou zimu nikdy čekat nelze.
Já doufám, že se nám to nezacyklí ještě do inverze a na začátku října se ještě sluníčkem ohřejeme. Pravda je, že v některých letech přicházelo toto ochlazení s prvním sněhem do Alp ve druhé polovině srpna. Letos je to tedy o měsíc později s tím, že vzhledem k roční době je už o něco chladněji, než by bylo v srpnu. Ale pak se vždy ještě oteplilo. Pamatuji však rok cca 4-5 let zpět, kdy podobné ochlazení přišlo okolo 8.10. a pak už se neoteplilo.
Ovarovi bych rád sdělil, že teplo od jara do podzimu si zde na fóru přeji tak akorát já, JohnBatler a možná ještě Kapr se VCtiborem, jinak všichni ostatní zde jsou zimofilové jako polena.
Nechápu, jak někdo může považovat za léto teploty od 15-20st a ještě si tu toho libovat. To je tak na Skandinávii.
Nicméně právě v létě bych v Itálii žít nechtěl, ty jejich 40st. mě vůbec nepřitahují. Já mám rád naše klasické pařáky okolo 30st. přes den a 20st. v noci. Pokud je sem tam výstřelek k 35st., tak je to ještě v pohodě. Ale tři měsíce v kuse okolo 35-40st., to bych teda nedal. Proto jezdím na Gargáno až v září, kdy jsou teploty podobné našim a hlavně pro manželku teplé moře. Jet tam v červnu, tak se tam nevykoupe.
Právě letošní naše léto považuju za naprosto průměrné bez žádných vyložených extrémů. Jen když si vzpomenu, jak jste tu vzrušeně vykřikovali v první půli července, jak bude teplotní rekord několikrát posunut vysoko nad 40st., že bude 45, že to mají všechny předešlé rekordy letos spočítané..... Tomu se musím opravdu smát, že někdo takovým modelovým úletům uvěřil.
Zde dnes spadl další 1mm. Nesekaná tráva 18 dní, je 15cm vysoká a vzhledem k neustále mokrosti se nedá ani posekat.
Tak doufám, že v pátek konečně slunko si vezme v chladnějším luftu úřední den a trochu něco osuší, aby se to konečně dalo posekat.
Náznaky k oteplení ještě jsou, ale je to zatím takové vachrlaté, tak snad ten teplejší začátek října vyjde. CIAO.