Adi myslím, že se mýlíš. Ono to na nějaké mrazíky fakt moc nevypadá, ale ráno bude chladno.
předpověď ČHMÚ:
Předpověď na středu (00-24):
Většinou polojasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C a ojediněle přízemní mrazíky, při nízké oblačnosti kolem 8 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 17 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s nebo klidno.
Předpověď na čtvrtek (00-24):
Polojasno až jasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Postupně od západu přibývání oblačnosti a večer ojediněle déšť. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C a ojediněle přízemní mrazíky, při nízké oblačnosti kolem 8 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.
V dalších dnech je tam nárůst minimálních teplot.
kapr: Mě se na tom nejvíc líbí rozmanitost a pestrost. Každá mlha či nízká oblačnost je trochu jiná, má jiný průběh, délku trvání, při jiné teplotě atd. Za mě rozmanitost je TOP. Už jsem viděl mlhy na stovky způsobů, různé kombinace.
Jednou se třeba mlha začala zmenšovat v dopoledních hodinách a pak se prudce zase zvětšila, protože slunce zastínil výrazný pás vysoké oblačnosti, ale to bylo myslím zrovna v květnu. Nebo jsem zažil ráno bez mlhy a hustá mlha nastoupila s opožděním asi v půl 9 nebo jednou padla hustá mlha z ničeho nic ve 4 odpoledne nebo jednou pamatuji, jak přecházel takový pás husté mlhy a brzy bylo zase bez mlhy nebo situace, kdy je hustá mlha večer a v noci, čekáte, že bude i ráno a pak ráno mlha nikde nebo mě jednou překvapila hustá mlha při západním větru, který byl citelný, cca mírný při teplotě pár stupňů nad nulou a vysoké vlhkosti pěkně studený, byl jsem v tom běhat
. Měl jsem za to, že při západním větru se mlha těžko vytvoří a rychle rozplyne, ale možné je všechno. A bylo to normálně tady v nížině. Jednou takhle při jižním proudění plošně přes celou ČR, začal foukat z ničeho nic výrazný vítr od západu a za pár hodin utichl, přitom nikde nic, žádná oblačnost, prostě nějaká divná anomálie. Ani podle modelů jako ALADIN vůbec neměl být západní vítr.
kapr: Jojo, taky jsem jednou viděl takovou mlhu, že byla při zemi a zároveň i ve vzduchu jako nízká oblačnost, bylo to jakoby roztrhané na kusy, ale přitom pořád dost výrazné a husté. Jednou se třeba mlha valila ze svahu dolů, protože se udržovala v určité oblasti a večer se začala zase zvětšovat. Nejhezčí jsou ty mlhy, kdy v každém koutě je to jinak a rychle se to mění, takže třeba na jedné straně svahu bez mlhy a na druhé straně svahu hustá mlha, včetně úplně jiného vzduchu, mnohem studenějšího. Někdy se prostě mlha drží celý den a když jste zrovna na okraji té oblasti, tak je to zajímavé. Taky jsem zažil třeba orografickou mlhu, ale přitom foukal jenom vánek proti mírnému svahu, ale prostě při vysoké vlhkosti byla horní část svahu úplně v mlze v mracích, které se tvořili jakoby z ničeho nic, převýšení bylo jenom cca 50 m a stačilo to. Potom jsem byl pod svahem úplně bez mlhy, ušel 20 m směrem do svahu a všude mlha, prudce, nárazově. Jednou jsem třeba viděl mlhu, která šla od země jako mrak, protože vrchol měl tvar jako Cumulus congestus, ale bylo jasně vidět, že je to úplně nízko při zemi, takže to muselo vzniknout jako konvence, ale nebylo to od slunce, byl už večer, prostě ten vzduch začal stoupat a pak se zastavil nad rovinou, nad polem, ale nefoukal žádný vítr, byl to v podstatě klasický mrak, ale s dotykem u země a vrcholem tak 50 m nad zemí. Něco muselo vyvolat vzestupné proudy, nešlo o klasický stratus, byl to přízemní Cumulus. Ale něco takového je fakt rarita a už to třeba nikdy neuvidím. Teď jsem si uvědomil, že to bylo myslím v srpnu po výraznějším dešti, takže to dává logiku. Půda byla zřejmě teplá, vzduch 100% nasycený, hodně těhlech zajímavých situací nastává po dešti, když nefouká vítr nebo když se rychle vyjasní. Ještě jsem si vzpomněl, jak jednou v lese stoupala mlha nahoru proti svahu a zajímavé bylo, že vítr foukal jenom při zemi, to bylo vidět na stromech, že se nahoře v koruně nehne ani lísteček, ale do asi 2 m nad zemí proudil vzduch. Studený, takže těžší, takže to dává logiku. Hodně zajímavých situací se dá nějak vysvětlit. Hezké mlhy jsou třeba takové ty úzké pásy nízko při zemi.