od cejn » 09. 10. 2022 10:15
kapr: Myslím, že tohle nemá moc smysl sledovat. Spíš bych počkal na konec listopadu a řídil se klasickými výstupy modelů a sledoval indexy NAO, AO a sílu zonálních větrů. Klimatická změna dává za pravdu, že pravděpodobnost je nakloněná teplejším zimám čím dál víc, proto je snazší odhadnout jaká bude než dřív. Máme celkem spolehlivý precedens.
PS: Nakonec mi přijde nejjednodušší si udělat zimní řadu za posledních 10 let a z toho vyvodit jakýsi nejnovější průměr a zároveň nejpravděpodobnější scénář, protože si myslím, že 30-ti letý průměr neodráží současnou realitu, ale zahrnuje mix současného klimatu s tím o něco chladnějším než dnes.
I když to je zase moc zjednodušený, protože jsou chladnější a teplejší dekády a klimatické oscilace, takže můžeme klidně zažít chladnější zimy během kratšího období v řádu několika až desítek let nebo zažít velmi tuhou zimu, když to nikdo nečeká, prostě je to velmi nepředvídatelné. Mě se osobně zdá pravděpodobný scénář mírně teplých zim, jelikož mi přijde, že některé ty extrémně teplé byly vyložené extrémy, které se vůbec nemusejí opakovat delší dobu, takže bych klidně čekal sérii mírně teplých zim, ale zase mi přijde nepravděpodobné, aby byly vyloženě mrazivé zimy. Myslím, že počasí poslední roky ukazuje, že se drží většinou někde v mírně teplém scénáři, tedy jakéhosi nového normálu. Takové počasí dlouhodobě převažuje.
I když na druhou stranu těch extrémně teplých zim bylo za posledních 10 let více, ale stále mi taková zima přijde jako extrémní (nepravděpodobná). Myslím 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2019/2020 a 2021/22 a dříve například 2006/07 a 2007/08.
Mě zkrátka přijde, že zima s drtivou převahou teplého, větrného, západního proudění není tolik pravděpodobná na úkor zimy, kde ta převaha není tak velká a dojde k výraznějšímu ochlazení. Prostě za těch 90 dní je vždycky velká pravděpodobnost, že k nám pronikne výrazněji studený vzduch a nějakou dobu se udrží. Když se to nestane za celou zimu, je to divné a extrémní.
Ona je to vlastně hra tlakových útvarů a oscilací. Teoreticky i za 50 let s předpokladem, že se klima výrazně oteplí, sem může proniknout přechodně velmi mrazivý vzduch od východu. V polárních oblastech ho bude stále hodně i v kontinentální Euroasii. Zima je celkově specifické roční období. Myslím, že změna klimatu může v zimě dělat větší rozkoly oproti létu, kde bude nárůst teplot spíše konstantní. Je to vidět třeba ve východní polovině USA, kde jsou poslední dobou zimy naopak mrazivější a průměr se snižuje.
Ale klidně bych si vsadil, že přechodně v zimě slušnou zimu uvidím i v nížině, což mě stačí nějaký ten cm sněhu, který se udrží nějaký ten den. A když ne, tak nějaká jiná varianta, kde bude buď sníh nebo mráz, ale ne vysloveně dohromady.
Ještě si říkám, že je to hlavně o těch tlakových útvarech, které přesouvají a směřují vzduchové hmoty, kdežto ty oscilace mají jenom nepřímý vliv, takže možná je zbytečný se tolik soustředit na oscilace, ale stačí sledovat předpověď proudění podle modelů, ideální je hladina 850 hPa.
Je vtipné, jak se vždycky říká, že pro nějakou slušnější zimu musí klesnout teplota v 850 hPa pod -10°C, ale není to úplně pravda, záleží spíš na typu proudění a pro ledový den v nížinách někdy nestačí ani těch -10°C. Samozřejmě záruka zimy všude je pokles v této hladině na -15°C a níž, ale to se neděje moc často. Když už, tak je opravdu zima a ledové dny všude, ale nemusí to být nutně všude se sněhem.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.