V klidu, to se změní, nic netrvá věčně, já zase nechápu vás nedočkavce, co si přejete ty vpády studeného vzduchu... tak si doma netopte no, když chcete zimu... budete mít to po čem toužíte v modelech a ještě ušetříte za energie. Ale jestli toužíte po sněhu v říjnu, tak v tom opravdu neporadím
Ono já se naučil si na všechno počkat, nic opravdu nejde hned. Tak vydržte, k přestavbě dojde v pravý čas
Jinak, jak psal Adi, že mlhy nejsou v teplém vzduchu, tak to mu příliš nevychází tato teze. Mlh je hlavně v Čechách hodně, tady zřejmě zítra celé dopoledne.... tak už chystám techniku do lesa, snad nebude jen v údolí ale i výše.
Co se týče října, i přes dnešní očekávané srážky má tady náběh na nejsušší v historii mého pozorování. Nejméně srážek v posledních 15 letech spadlo v roce 2018 (18 mm) a i k tomuto číslu to má letos hodně daleko, navíc i výhledy do počátku listopadu jsou suché...
Takže věřím ve vlhkou zimu, dle američanů by mělo být východněji více srážek, tak snad nás to sem tam i lízne.
Takže spíše mně netěší minimum srážek než teplota, říjen určitě skončí jako teplý, to jo, ale ohledně zimy to si myslím má pramalý význam...
"Putují-li v Evropě poruchy od Islandu přes Skotsko, Norsko, Finsko do Ruska, jsme na jejím jižním okraji, kde vane západní vítr. Tím ony poruchy nastávají na pevnině vzduch oceánský a vtahují jej daleko do vnitrozemí. Je nestálé počasí, v zimě málo mrazů, teplota nadnormální. Na tyto situace jsme po celou zimu marně čekali."..
Reakce Dr. Aloise Gregora v tuhé zimě 1946/1947.
Dávám to sem pro ilustraci jaká je situace dnes a jak se tu pláče nad teplými zimami.. tehdy měli trošku jiné starosti než máte někteří dnes.
Ještě k tomu co se zde řeší... za mě, změny probíhají pořád, ale chce to sledovat více do hloubky než jen čučet do gfs na jednu a tu samou mapu stále dokolečka...