Sláva kolegové, třikrát sláva, konečně se mi povedlo přihlásit, to je věčný boj jak s větrnými mlýny
, tak nezbývá než konstatovat, že máme za sebou první výraznou inverzní vložku (zde bych si vypomohl fotbalovým termínem a nazval tuto trvanlivou inverzní epizodu "Prešovským betonem"), neboť bych ještě 25.10. neřekl, že slunce prvně uvidím až včera 2.11. odpoledne. Ty dva sluneční štěky těsně před západem slunce během toho období nemá smysl ani komentovat. Až včera se to konečně neochotně rozpustilo okolo 13h, aby hned dnes ráno opět byla tma a mlha jako mlíko. I dnes se měla NO tendenci kolem poledne tvořit, naštěstí však šla do kopru a já si mohl užít alespoň trochu více slunce. Ani nevíte jak jsem smutně vzdychal nad prosluněnými Čechami a Adiho SV. To je k nevíře, že zrovna Morava, a obzvlášť ta střední, je na NO tak háklivá. Ovar sice brblal nad skoro letními teplotami a oskarem a já zase vzdychal, že si zrovna toto počasí nemůžu na konci října užít.
Jediný klad byl, že NO alespoň zakonzervovalo situaci a denní amplituda teplot v rozmezí 9-14st mi nezabránila k venkovní práci. Díky relativnímu teplu budu dnes teprve podruhé škrtat v krbu, kdybychom měli takové počasí jako v Čechách, nebylo by potřeba topit ještě vůbec.
Nejvíc mne během inverzního týdne rozesmály předpovědi od weatheronline a její mobilní aplikace. Furt to uvádělo, že bude slunečno a neustále to slunečno hodinu od hodiny posouvalo až nakonec byl večer, aby z ranního plánu, že bude slunce 8h, zbyla vždycky jedna velká nula. Při pohledu na velikost inverzního deklu mi bylo jasné, že se to nemá šanci rozpustit. Přitom mne zaráželo, že tak renomovaný meteoserver není schopen tu hloubku inverze vyhodnotit a pořád předpovídal nerealistické slunečno.
Říjen jako celek i přes závěrečný inverzní dekl byl přece jen docela slunečný. FVE neměla špatnou výrobu, avšak nebýt deklu, mohla být ještě větší. Letní den jsem za říjen žádný nezaznamenal, srážkově dal 12,9mm, což je zhruba na třetině normálu, pro velmi vydatném září, to však byla spíš úleva, že zmizelo to neskutečné bláto. Průměrná říjnová teplota byla 11,8st., což je 2,8st. nad průměrem. Takže to bylo teplotně takové slabší září. Kdybychom tu měli jako v Čechách, byl by měsíční průměr o dost vyšší.
Týdenní výhled nevypadá špatně, ale je třeba poznamenat, že každá další inverzní vložka bude čím dál chladnější.
CIAO.