Ahoj, tak koukám, že nostalgie je silná a po zprovoznění přihlašování opět všichni až na Ovara píšete sem, jen Adi píše tam i tam jako přelétavý motýl.
Tady dnes ráno velmi silný liják, který v 9.30 přešel do velmi intenzivního sněžení, které vydrželo skoro další dvě hodiny. Krajina docela zbělala, ale do večera díky teplé zemi vše roztálo. Zrovna jsme tím sněžením jeli do Olomouckého aquaparku, takže pro řidiče výživa. Nicméně po dojezdu do cíle měly děti radost z první koulovačky v novém zimním půlroce, neboť na autě jsem měl naváto sněhu, jako bych přijel z Alp.
Dnešek byl jednoznačně prozatím nejchladnějším dnem druhého půlroku. Max. bylo na 2,5st., min. je právě teď ve výši -1,3st., a tak zapisuji první regulérní mrazový den nové sezony. Dosud nás to minulo, i když pár dní v listopadu, zejména při těch mlhách bylo několikrát minimum 0,1st., takže mrazové dny nepadly jen velmi těsně.
Srážkoměr dnes nacvakal docela vydatných 7,3mm, celkem máme za listopad 20,5mm, tedy 50% srážkového normálu. Pravda, ten ranní liják, než to přešlo do sněžení, za to by se nemusel stydět ani červenec. Kapky byly obrovské, proto pak padaly ty obří vločky.
Sečteno a podtrženo, nezbývá než konstatovat, že kvůli jednomu nedělnímu ránu, kdy má být prý -7st., je nutné schovat veškerou vegetaci. Něco už jsme sklidili včera, zbytek schovám zítra. Vypadá to na víkendový výkyv, a pak do konce listopadu spíše inverzní šeď při teplotách okolo 5st. s minimální denní amplitudou. Včera jsem rovněž zakončil venkovní práce na dvoře v domě po babičce, díky teplému počasí jsem stihl udělat nakonec zrekonstruovat půl dvora, což byl můj tajný plán, který nakonec vyšel, i když to na konci září tak nevypadalo, zbytek až na jaře.
Adiho bych doplnil v tom, že zimní listopad pamatuji ještě v roce 95, to mám dokonce zachycený lední hokej na prostějovském cviklu, který jsme tenkrát jako školou povinní v listopadu stříkali. To se mi tenkrát spolužáci smáli, když jsem jim 15.11. říkal, že budeme 20.11. stříkat hřiště, nikdo mi nevěřil, že prej jestli nechci hrát fotbal s hokejkou.
No ale pak jim úsměv u stříkání hřiště zmrzl na rtech a o té doby jsem byl už odborník na počasí na slovo vzatej.
A tak mi dnešek tu vzdálenou dobu trochu připomněl. Zítra je šance dokonce v listopadu na ledový den, v kontextu posledních let jev touto dobou prakticky nevídaný.
Ale pak už to půjde nad nulu. I když je pravda, že se to může zvrtnout jakkoliv.... CIAO.