od Aidamko » 17. 12. 2022 23:07
Je fakt, že se nám teď malují ve výhledech vlny tepla a občasné studené vpády. Nicméně začínám mít lehčí obavy co s PV. Vortex se bude povalovat daleko na severu a bude se hezky prochlazovat. Na všech možných grafech vidím, že bude razantně posilovat a jeho struktura se začne ucelovat, takže zatím tam vidím docela problematickou situaci. Modely mě v tomhle děsí a pokud se vortex aspoň částečně neposune k jihu, tak i v dolních vrstvách bude velice odolný a silný.
Jinak nějaké změny nevidím ani nad Uralem, tak pak uvidíme co dále. Jen ohledně MJO si není jistý ani Cohen, zatím spíše uvažuje nad chladnějším vlivem pro USA, ale tam by se to mohlo střetnout s PDO, tak uvidíme co vyjde v pravdu v dalších týdnech. A jestli vůbec, protože tam to budou mít taky zajímavé po novém roce a v lednu.
Nicméně Evropa nemá ještě to teplo v lednu jisté. Jakmile dlouho setrvá posilování vortexu, tak se vortex utrhne z jeho "oběžné dráhy" (když to tak nazvu) a začne v dolních vrstvách slábnout a to zrovna Evropa má ráda co se mrazů týče. Vortex totiž pak rád klesá nad Sibiř, či Skandinávii a to je právě ta oblast, kde když je PV, tak na něj působí vliv TÚ a od spodu slábne. Nicméně tady bych se raději ujistil podporou nějakého oteplení ve stratosféře, ale to je zase běh na dlouhou trať a mám pocit, že to bude zase někdy lednu a možná až v únoru. No nevyšlo mi to s tím rozpadem na přelomu roku, to je jasné.
Jinak ještě zajímavé bude, jak se na dalších podkladech projeví úbytek sněhu nad Evropou a ovlivní se tak celková cirkulace. Je možné, že kolem vánoc a hlavně kolem nového roku pak převládne na přechodnou dobu nějaké vlhčí a chladnější proudění. Kontinentál bych asi nečekal.
Jo a lehce k MJO.
Minulý rok v zimě, když jsem se zde aktivně připojil do diskuse jsem o tom psal v každém rozboru a upřímně co jsem projížděl příspěvky se vliv moc neukázal a naopak mi přišlo, že to bylo hlavní pro USA. V Evropě ten vliv zpětně nebude tak výrazný, jak se mohlo zdát ještě před nějakou dobou. Holt je to hlavně pro severní Ameriku. Evropa má hlavně to NAO a AO.
Jo a nesmíme zapomínat, že teplota Atlantiku a středomoří je lehce nad průměrem. U středomoří je to celkem výhodné , protože frekvence TN se tak může teoreticky zvýšit a dokáže nám to občas udělat nějaký hezký profuk od SV s pěkným zásypem. Ale ta frekvence TN od západu z Atlantiku je vražedná. Stačí, aby se jedna prohloubila nad Islandem a VB a máme zde kolotoč teplého a vlhkého Atlantiku. To by pro nížiny bylo celkem špatné. Naštěstí zatím to blokuje holka TV u Grónska, ale bude taky pomalu slábnout a dochází ji dech již teď, jelikož sice bude zde ještě pěkná blokace, ale již ji budou přehrávat další tlakové útvary a to bude možná mít spojitost se stoupající hodnotou AO a NAO. Jako vypadá to docela dost zajímavě a celkem mám obavu, že právě ta blokace nebude mít nějakou dobu dech, možná by nebylo na škodu přes Grónsko prohnat jednu TN rychle, pak aby se tam nahrnula nová TV, která by tu TN pěkně prošacovala přes severní Evropu dále na východ. To by nějaký mrázek přineslo a s nějakou TV ze Sibiře a Uralu až nad Dněpr by to bylo ještě lahodnější.
Pak ještě zajímavě vypadá to, co tam nasadil GFS po Vánocích, ale to bude velice přechodné zdá se a moc sněhu to nepřinese, takže je možné, že nám teď uplynulý týden přinesl jednu z nejvíce sněhových situací této zimy. Snad brzy dojde k nějakému dalšímu profuku, ale chce to nechat nad Sibiří chladnější hmotu trošku delší dobu. Ona by si našla nějakou cestu i k nám nad střední Evropu.
Tak uvidíme co dále nalezneme na mapách.
Jo a omlouvám se za delší rozbor.