Pěkný pozdní večer přeji kolegům, opět zajímavá diskuze, ke které bych podotkl, že již na začátku prosince jsem několikrát zmiňoval, že Atlantik je na spadnutí a moc lidí mi tu nevěřilo...., skutečnost však překonala moje očekávání, neboť zde byl donesen "horký" luft přímo z Afriky. Ten je dost teplý i při zemi, a tak se inverze moc nekonala. Je potřeba říct, že včerejší krásný jasný den plný slunce byl balzámem na duši. Ano maximum sice 13,1st., ale jinak parádní den. Samozřejmě bych byl radši za -5st a jasno, ale než tu věčně zasranou tmu, tak to radši teplo se svěžím luftem, který připomíná spíše konec března či dubna. Spousta lidí v mém okolí vyloženě chrochtá, že je teplo a modlí se, aby to vydrželo. S kým promluvím, tak tomu je zima skoro ukradená. Vypadá to, že tady na fóru je asi poslední skanzen zimofilů v republice.
Při pohledu na synoptickou situaci je patrné, že arktické mrazy jsou nehybně zaparkovány bezpečně u Moskvy (teploty okolo -20st.), až by se dalo říci, že na východní frontě klid. Mrazivého vzduchu je tedy dost, ovšem synoptika tomu nepřeje, nemá se sem prostě jak dostat. Pokud nedojde k výraznější přestavbě TÚ a posunu JET STREAMU, výraznější zimy se v dohledné době nedočkáme. Musíme vydržet, až se současný potenciál turbulentních níží v Atlantiku vyčerpá, nebo se některá z nich odváží jít více nad Evropu, kde by svou energií rozdala nové karty.
Současná situace v Alpách mi připomíná rok 2007. Nepamatuji se, že by od toho roku tam bylo opět tak málo sněhu. Nic moc by se nedělo, kdyby byla normální situace (jedna zima v prdeli za 15 let, to není žádná tragédie), ale mít skoro 2 sezony zavřeno kvůli covidu v době, kdy bylo sněhu na rozdávání, a teď zase zavřeno kvůli tomu, že je tak teplo, to je opravdu na pytel. Roky minulé jasně ukázaly, že povolání vlekaře je rizikové nejen z pohledů počasí....Když to vidím, tak bych v tomto oboru teda podnikat nechtěl.
Po teplotně zcela normálním prosinci tedy přišel výstřel z aurory a současný průběh ledna by si aktuálně s průměrnou teplotou 5,6st. mohl prohodit místo se začátkem dubna.
Kdyby slunce nebylo proklatě tak nízko, tak řeknu konečně jaro na dohled, ale bude ještě dlouho trvat, než přijde to pravé jaro.
Atlantik bude tedy ještě nějakou dobu pokračovat, ale už by nemělo být tak extra teplo. Naději na větší změnu vidím až opravdu v poslední lednové dekádě a začátkem února. To už bude v té době současný cyklus proudění mít trvání zhruba měsíc a půl. Většinou v této době přichází větší změna. A když to náhodou nedopadne v této době, tak jak vtipně poznamenal kolega JABO, tak "březen to jistí"
CIAO