Ahoj, ze zatopeného JZ. Tady namžilo jeden den 14 mm, ani nevím jak, protože kapky nepadaly a druhý den nad ránem spadlo 15 mm, do včerejšího rána tedy 29 mm "v neviditelném dešti", já když jsem šel spát tak nepršelo a kdy jsem vstával tak už bylo po
, takže já opravdu neviděl ani jednu kapku z těch 29 mm. Včera přes den ještě další velmi silné mžení se 2 mm. Celkem 31 mm.
Povodí bylo už nasyceno z jara, takže šly všechny toky rychle nahoru, ku příkladu jsme loni dělali jezírko, které je přímo závislé na výšce hladiny vesnického rybníka. A celých 16 měsíců v kuse jsme byly na suchu, až do včerejška, kdy se konečně pramen pohnul, protože vesnický rybník přetékal přes hráz
.
Také jsme včera zrovna jeli směrem za Klatovy, těsně k hranicícm Šumavy, cestou to bylo velmi výživné, všechny toky a nádrže škrtaly břehy, v plno vesnicích chyběly desítky nebo jen centimetry k vylití, na plno místech bylo ke shlédnutí již i povodňová situace s valící se řekou vody skrz pole, příkopy a cesty, to hlavně před Kdyní a pak těsně před Klatovami.
Dnes nemrzlo jen těsně, +0,3°C, to Aladinovy úplně nevyšlo. Ale úhrny mu vyšly skvěle, pro nás předpovídal dlouho do předu těch 30 mm.
Co začíná být krajně neobvyklé je maximálně teplota, která u nás činí 18,3°C a je z 22.3.
, vítejte v Irsku.