Dobré sobotní ráno kolegové, tak počasí je hrůza hrůznyje. Koukám, že v nejbližší době, kromě dvou dní, se pořád budou teplé vesty a svetry stále hodit. Letošní duben to je kapitola sama pro sebe, je to opačný extrém minulých let. Sice v centru města to není moc při jasných dnech znát, neboť asfalt s vyhřátými budovami při silném slunci zdejší mikroklima dost oteplí. V týdnu dost kosa a vítr tomu nasadil korunu, neboť při středečním max. 8,5st a silnějším větru jsem si připadal jak na Sibiři. Zvláštní je, že tráva roste jak blbá, za celý duben už jsem sekal 3x, naposledy včera.
Nevím, jestli se stal zázrak, ale při prohlížení meruněk tam kupodivu něco je a pokud to nezmrzne ještě během následujícího času do zmrzlíků, tak minimálně nějaké to kilo ovoce na jídlo bude. Jinak tady kvete paušálně teď všechno, kromě jabloní.
Co se týká obav z veder a poukazujíc v současné době na Španělsko, to jsou takové ty hysterické plané výkřiky, na to bych vůbec nebral zřetel. Zajisté, pokud se podíváme na mapu, tak zjistíme, že nějaká kapsa rozpáleného vzduchu ze Sahary, tam může kdykoliv snadno během vhodné synoptiky dorazit, a to i v zimě. Nicméně právě ten teplý vzduch ze Sahary mohl při totálně blbé synoptice za to lednové teplo u nás.
, takže on se může v zimě dostat nejen do Španělska.
Před pár lety jsem tam viděl letní teploty i v lednu, a tak pár tamních dní s teplotami okolo 30st. na konci dubna mne v tamní lokalitě nemůže překvapit. Ve zbytku středomoří není žádná teplotní apokalypsa k vidění. Pouze průměrné teploty okolo 22st, což mi na začátku května připadá na tamní podmínky docela málo. To je důvodem, proč při přechodných průnicích vzduchu od jihu i u nás teploty lezou jen neochotně k 20st. Nicméně doba nazrává a Středomoří se bude s pokračujícím časem prohřívat, tak uvidíme, kdy zde dáme první letní den.
Myslím, že pro nás z toho vyplývá, že aby u nás bylo vedro či pořádná zima, na to musí být hlavně v první řádě vhodná synoptika. To, že je v zimě ve Skandinávii minus 20 a v létě ve Španělsku 40st., to nám zde takové teploty rozhodně nezaručí. Takové ty řečičky s GO, to pro nás není vůbec relevantní, neboť v našem mírném pásu to může být na obě strany všelijak.
CIAO: