hanzi, psát můžeš co chceš, ale určité věci těm Trollům a jiným prostě nevysvětlíš, já už vzdal sem psát.. nemám sílu pořád se s někým přít... už si to tady vlastně ani nečtu. Přesunul jsem se přece jen na in-počasí, kde je technická kvalita diskuze na jiné úrovni než tady. A i většina diskutérů diskuzi dál posouvá. Z meteofóra takový pocit už nemám.. pořád to tady jede do kola, stejné pohledy stejné názory, jakoby dotyční měli nějaký vzorec v hlavě a podle toho stále psali.. Ne, vedle se diskuze čte mnohem líp, tady je to spíše o stescích a nevím jak to napsat.. co se týče počasí, mám raděj objektivitu a tu tady nepociťuju..
Tak ještě asi poslední mé pocity ze současného stavu věcí. Je rozdíl, pokud je nyní v průběhu dne velká oblačnost nebo ne, ta pocitová teplota kolísá opravdu hodně na slunci nebo když je pod mrakem. Popravdě venku se dá vydržet jen když svítí slunce... jinak s knížkou relaxovat to zatím není nic pro mě. Potřebuji aspoň +20 na pocit. A to je nyní spíše vyjímečné. Budete se někteří divit, ale ona ta první polovina května opravdu teplotně podprůměrná je. Podívejte se na mapu wxmaps.org. Kde jsou i odchylky a do půlky května tam je odchylka pro ČR -2 až -4 °C... určitě se taky ještě objeví přízemní mrazíky, je možné že bude při zemi mrznout i po zmrzlých.
Ještě k měsíčnímu výhledu od ECMWF. Podle nejnovějších map z 5.5. nás nijak horké léto nečeká... nejteplejší měsíc tam je červen a srpen s odchylkou +1 až +1,5 °C. Což si myslím, se dá přežít, samozřejmě nějaké horké vlny se dočkáme. Ale na nějaké extrémy jako se straší to dle ecmwf zatím nevypadá. Srážkově nejbohatší má být na východě červen, jinak srpen, nejsušší naopak červenec, ale bude se to asi region od regionu lišit, protože efekt bouřky :-).
Včera jsem tady měl první bouřku letošní sezóny, nebyla nijak fotogenická, spíše jen šedivák a četné hromobití. Spadlo 1,6 mm. Zlínsko to mělo zajímavější, pěkná buňka byla i na jv. Nás to trošku minulo, nejbližší úder blesku podle blitzortungu jsem měl 3 km na JZ.
Tak hezké dny, snad bude pěkné léto a užijí si všichni... bude potřeba načerpat sil a slunečních paprsků před další zimou..