Ahoj kolegové, teda to je pesimismu ohledně srážek. Já zase prskám jak křeček, že mi déšť překáží k práci. Stále se nemohu pustit do předsezonní údržby terasy, podobně jako DIDIDI s natíráním bazénu, i já potřebuji natřít terasu, aby bylo dřevo chráněné před ostrým sluníčkem a já mohl napustit rovněž bazén. Bohužel je buď deštivo nebo chladno. Ta speciální lazura totiž nesnáší při schnutí teploty pod 10st, což je dnes a denně
a v minulosti se mi již jednou stalo, že mi nátěr zflekatěl a já měl oči navrch hlavy a při vlhku se nedá natírat vůbec
Tady se srážkami žádný problém, uvítal jsem sušší období, aby dnes chrst a 10mm je spadlých jako nic.
Celkem za květen máme 11,7mm, tedy asi 20% normálu, ale vzhledem k přepršenému dubnu vůbec nebude vadit, když květen by byl v mínusu.
Já vám nevím, kde ty letní teploty neustále vidíte, ať projíždím jakékoliv predikce, tak nikde 25+ teda těžce nevidím. Již několikátý týden vidím v týdenním výhledu teploty alespoň 20+, ale ony pořád nikde, pořád se to posouvá a posouvá. Že mi to něco jenom připomíná?
No přesně, zimu, jen v opačném gardu. Tak jak v zimě se zima neustále modelech oddalovala, tak teď je to to samé s teplem.
Jinak ještě ke srážkám, meteostanice mi uvádí sumaci posledních 12 měsíců 788mm. Roční průměr srážek pro naši lokalitu je 571mm, takže tady vodu fakt nééé, sušší léto bych si nechal líbit. Podívám-li se na srážky jen letos tak průměr srážek pro naši lokalitu je do 15.5. cca 160mm, skutečnost je 152mm. Takže tady sucho rozhodně není a nehrozí ani při sušším období. Tady kdyby měsíc nepršelo, tak se vůbec nic neděje.
Co se týká teplot, tak stále jsme zhruba -1st. pod průměrem na měsíc květen. A při pohledu na prognózy weatheronline nesdílím názor, že by květen měl skončit jako teplotně nadprůměrný, když celý příští týden bude teplotně v kopru. To by ten poslední květnový týden musely přijít teploty okolo třicítky, což se letos jeví spíše jako vzdálené sci-fi.
Takže květen jednoznačně teplotně podprůměrný, srážkově bude jen slabě podprůměrný, možná průměrný. CIAO.