Pěkný večer, milý godliku, dvacet smajlíků jsem tam teda neměl, to jsi na tom s počítáním hůř, než můj devítiletý syn
, nicméně Ovar má pravdu, proč se tady zbytečně handrkovat
, když to stejně nevyřešíme.
Daz tady naznačuje, že počasí by nemělo jet v extrémech, ale pravda je, že ač Kapra nemáte moc rádi, tak on má v podstatě pravdu. Počasí je v delším období hlavně jen o extrémech. Tak jak jsou extrémní povodně, tak jsou i sucha, tepla i zimy. A je jedno, jak co kde přijde. Nikde se příroda neřídí podle našich průměrů. Průměr je pouze ukazatel za nějaké dané období a i průměr se může změnit. Nic není trvale dané. Je třeba se uvědomit, že veličiny se mění v čase. Tak jak ve středověku v Praze normálně rostly palmy, a dnes nerostou, tak není nikde psáno, že zase budou růst. Trvat na stále stále stejných nebo podobných hodnotách nelze.
Ten kdo nejezdí do Itálie a nepoznal tam pořádnou bouřku, kdy měl člověk pocit, že s ním uletí i aparťák, by měl co nejméně mluvit o tom, jak to ve Středomoří chodí. Právě středomoří je oblast, kde se setkávají extrémní jevy s teplým vzduchem ze Sahary a studeným ze severu. Tato oblast je na extrémní jevy pak daleko víc náchylnější, než naše končiny. V této oblasti bych vůbec nebyl extrémnímy vlivy nijak překvapen.
Dnešní polední déšť zde byl naštěstí tím posledním, a tak mi do betonu již nenapršelo. Zázrak. Večer však opět chladný, grilovali jsme s přáteli a mikina to zase jistila. Sám jsem zvědav, kdy bude opravdu ta pravá letní noc.
Podle mne je nějaká větší povodeň v ČR na spadnutí. Poslední výrazná byla 20O2. Co vím, tak jsou zhruba 20 leté cykly. Dnes nás při výraznějších srážkách zachraňuje pouze to, že před tím delší dobu nepršelo a půda srážky snadno absorbuje. Proto povodně zatím nejsou, ale nikde není psáno, že být nemohou.
Zde za červen srážky sice 16,7mm, průměr je 74mm. Avšak roční klouzavý průměr 12 měsíců činí 851,6mm, roční průměr je 571mm, to je cca 280mm nad ročním průměrem.
Sám jsem toto viděl v půdním profilu mého výkopu. Sucho prostě není, max. ve velmi svrchní povrchové vrstvě. Bohužel zahrádkáři budou bečet furt, protože pro hlavní plodiny na zahraně či trávu je rozhodující vlhkost v půdě do 5cm, a létat s konvema je sakra nepříjemná věc.
Zalévat se prostě musí a ti pokrokovější mají - světe div se, darling.
Takové ty poplašné zprávy jako, že budou celé léto 40st, nebo že celosvětově jde o nejteplejší červen v historii, to už jsem se naučil odfiltrovat. To už mne nerozhodí.
V dnešní době, kdy jsou čidla pomalu i v naší prdeli, se nedivím, že jsou naměřeny hodnoty jaké jsou. Prostě více čidel, více měření = přesnější měření. Až takové vzrůstající hodnoty budou překonávány ještě dalších 15let, pak teprve řeknu, že je něco špatně.
CIAO.
P.S. Pokud si dobře vzpomínám, tak v důsledku stoupání mořské hladiny v prognózách okolo roku 2000 už okolo roku 2020 neměly být žádné ledovce v Alpách, pobřežní oblasti jako New York či Nizozemí trvale zaplaveny atd., Mořská hladina měla stoupnout do roku 2020 o 1,5m. Do roku 2100 o 5m. Co z toho je dnes? Nic. Maximálně centimetry... Takže asi tak.....