Pěkný večer kolegové, tak jsem zvědav, co avizovaná zítřejší bouřková loterie dá, doufám, že to bude beze škod, a taky že všechno nespadne jen tady, jak u těchto situací většinou bývá zvykem.
Červen zde byl po dlouhé době srážkově výrazně podprůměrný měsíc s 23,1mm. Normál je 74mm. Díky tomu jsme spadli konečně do normální dešťové hodnoty za klouzavých 12 měsíců na hodnotu 555mm, což je lehce pod ročním normálem 571mm. Loňský červen dal nad 100mm, takže vypadlo dost velké číslo. Kromě trávy je jinak vše krásně zelené, neboť vegetace čerpá z hojné vlhkosti uložené hlouběji v zemi, což potvrdily zdejší červnové výkopy. Pokud bude sušší i červenec, což zatím predikčně tak vypadá, zanoříme se do sucha možná i my k ostatním zdejším kolegům do řady, neboť vypadne opět obří hodnota, neboť loni bylo i v červenci skoro dalších 100mm. Sice Sahara by to ještě nebyla, ale už by to bylo znát. Žně prý mají začít již příští týden, alespoň se zemědělci nebudou třást, že se jim dešti úroda znehodnotí. Prý se očekává velmi dobrá úroda obilí, alespoň tady na Hané.
V červenci nás navštívila hned v sobotu výživná sprška, která z ničeho vyrobila za 30min. 5,8mm. Povrchová vrstva to už vcucla jako nic, že zázračně ani bláto nebylo.
Dnes mi dozrála první meruňka na nejvyšší větvi z celkového počtu 15 meruněk, které přežily na obou stromech. Měl jsem nedávno možnost jíst nějaké meruňky koupené z obchodu. Po letech, kdy to všechno zmrzlo (předloni nic, loni 4 meruňky), je to zázrak, že na těch stromech něco zůstalo. Ringle totiž nejsou žádné, na 5 stromech pouze plody.
Už jsem pomalu zapomněl, jak chutnají pořádné vypěstované meruňky, ta nádherná chuť, to se nedá s meruňkami z obchodu prostě srovnat.
Při pohledu do Evropy zatím léto běží bez nějakých velkých excesů. Sice modely malují na počátek příštího týdne Španělsku první větší horúčavu prý s 39st., ale jinde zůstane u běžného léta s teplotami v max v intervalu 30-34st. Tak jak byla v květnu mediální masírka, že Britské ostrovy i Evropa letos shoří na uhel v extrémních vedrech, nějak jim to těžce nevychází.
Letošní Wimbledon je nějaký typicky britsky uplakaný, aby ještě v 18st nehrály dámy zápasy v mikinách.
Takže já se zařazuji, co se týká teplot, do plejády aktuálně spokojených s letošním létem, takhle by mohlo být klidně až do konce srpna.
Jen bych uvítal vyšší efektivitu slunečního svitu a srážek, neboť mraků je na obloze poměrně dost, bohužel z nich nic nepadá a přitom sluneční svit je s bídou na průměru denních hodnot pro začátek července.
CIAO.