Ahoj kolegové, zdravím z rozpáleného Prostějova, tak se přiznám bez mučení, že večerní koupel v krásně teplém bazénu se synem a to dovádění, to byla špička. To nezažiju ani v Itálii v září. Syn nadšený až až, úplně mu to z očí tryskalo.
Vyloženě je mi putna, jestli někdo bečí nad srážkami nebo horkem. A ten kdo v tomto čase jezdí do Chorvatska a stěžuje si, že je tam vedro.....
Kde jinde by nemělo být vedro, než zrovna tam.
Zrovna Chorvatsko je na počasí, vyjma Dubrovníku, docela zrádné. Může tam být jak velmi teplo, tak i velmi zima, kdy se člověk na moře jen kouká. Pár známých to kolikrát zažilo, hlavně v srpnu a září a závidělo nám, že my jsme naproti na Gargánu a máme teplo.
Takže Chorvatské klima bych moc nepřeceňoval, i když vím, že za totáče, kdy jsem s rodiči jezdil stanovat ke Splitu, tak jsme tam měli pěkně vždycky.
Procházím záznamy z meteošky, mám pocit, že žijete na jiné planetě. Tady nebyla tropická noc v červenci ani jedna. Nejvyšší min. bylo předevčírem 19.3st. Jinak vždy bylo méně. Přes den ty třicítky byly většinou stabilní. Hlavní věc je, že se toto počasí dalo čekat. Tři měsíce podprůměru jsou a budou kompenzovány.
Nicméně sušší počasí mi nahrálo do not, vysušil jsem bazén u domu po babičce, o což jsem se již třetí rok snažil a v šíleném tempu jsem tam vybetonoval nové dno, neboť původní bylo 15cm pod odpadem. Dnes jsem dodělal zbrusu novou výpusť, hurá, to je úleva.
V neděli jsme betonovali až do 23h. Málem jsem exnul.
Protože přijít buřina s 50mm, to by mne exlo. Než jsem vytáhnul to 30 leté bahno, které tam i s žábami a bahenními brouky bylo, tak mi to dost trvalo. Zajímavé však je, že to byla pro mne divoká biologická laboratoř. Představte si, že když jsem ten blivajz z bazénu lopatou vyházel, tak ani po 5 dnech horkého a suchého počasí není suchý. Furt to drží vodu.
To jsem ještě neviděl. Neuvěřitelné. Na místo, kde jsem ten blivajz z bazénu vyhodil, najednou raší divoce všechny možné rostliny. Schválně to pozoruji a jsem zvědavý, kdy tomu tomu dojde "šťáva". Na stromech, vyjma hrušek, nic není, třešně byly místy, takže zde není, co současným suchým počasím poškodit. A vláha od 20cm níže stále je, z toho plyne, že zahradu jsem letos ještě nezaléval.
Všimněme si, že počasí najelo na úplně opačný mód, než tomu bylo cca do 15.6., kdy doménou bylo oddalování oteplení. Teď naopak je v kurzu oddalování ochlazení. Předchozí mód trval cca 3 měcíce, zima teplá především kvůli tomu, že leden, únor a půlka března stála za hovno - letní synoptika, teplý vzduch ze Sahary kolikrát až sem. Předtím byl však chladný podzim, který vyvrcholil normálním prosincem a nebývalou sněhovou nadílkou. Pokud tedy člověk uvažuje v těchto cyklech, dá se předpokládat vyvážení synoptiky do chladu koncem září a v prosinci opět nástup na teplou zimu. Bohužel. Dokud se to nepřecyklí v čase, tak budou teplé zimy většinou pořád. Statistika je v tomto neúprosná.
O víkendu hraji tenisový turnaj PLNET open, predikce 33 sobota, a 33 neděle, je sice tvrdá, ale já to určitě zvládnu. Obhajuji čtvrtfinále, tak mi držte, alespoň zdejší tenisoví kolegové, palce.
CIAO.