Ahoj, tak nevím, čemu se kolega godlike vůbec diví. Teplotní sešup z 30st na 15st., zataženo, tma, vlezlo, sychravo s deštěm, to je prakticky konec října. Proto teplejší oblečení pochopitelně.
Aby to letošní léto neskončilo předčasně, jako před deseti lety, protože na severu nic moc teplého není vidět. Jsem toho názoru, že ty vedra jsou na jihu intenzivnější právě proto, že teplý vzduch nemá otevřenou cestu na sever a nahromadil se tam a působí to dojmem papiňáku. V minulých letech, kdy se teploty okolo 30st dostaly i do Skandinávie, extrém na jihu nebyl tak výrazný, protože se rozplázl po kontinentu, kde se částečně ochladil.
To jsou všechno předpoklady, které se mohou v druhé půlce roku sečíst a vyústit v takovou zimu, až z toho nebudou mít radost ani zdejší zimofilové.
Zde včera spadlo 3,3mm, dneska něco nacmrndalo zatím s úhrnem 0,5mm, celkem máme za červenec 20,5mm. Máme po žních, letos to tu zemědělci zchroustali v rekordně krátké době a pochvalovali si, že letos konečně nejezdí v blátě.
Jinak mám pocit, že z Dazze se nám stal katastrofický bulvarista. Jeho výkřiky o extrému na Floridě či Středomoří atd., to už jsem před ním četl v denním zpravodajském servisu jako senzační zprávy.
Tím neříkám, že se tyto jevy nestaly, ale když řeknu A je potřeba říct B, proč se tomu tak děje. V případě USA jsou rovněž extrémy, ale tam je to trošku jinak, polarizace východ-západ. Rozpálené východní pobřeží, versus docela chladný západ v San Francisku či L.A., kde na tuto roční teplotu mají docela nízké teploty jen kolem 23-25st. Takže se není čemu divit, že moře na Floridě je tak teplé. A požáry jsou dílem lidské hlouposti, nebýt toho, tak by byla daná oblast maximálně vysušená na troud, ale ne zapálená.
CIAO.